Mărturia șoferului la un pas să fie lovit de schela prăbușită în Capitală


Ultimul update: Duminica 23 Iunie 2019 07:13
Data publicarii: Sambata 22 Iunie 2019 19:41
Categorie: Stiri actuale

Ancheta privind prăbuşirea schelelor de pe faţada unei clădiri din centrul Capitalei, vineri, în timpul unei furtuni arată că acestea erau montate conform prevederilor, susţine Primăria Capitalei.

Autorităţile spun că au analizat procesele verbale întocmite la montarea construcţiilor provizorii şi că nu au găsit nimic în neregulă. Investigaţia, însă, nu s-a încheiat. Pe de altă parte, incidentul de vineri a determinat verificarea tuturor schelelor instalate pe clădirile intrate în reabilitare.

În imaginile şocante se observă cum schela montată pe întreaga fațadă a blocului de pe strada Ştirbei Vodă se prăbuşeşte cu zgomot pe şosea. Un şofer reuşeşte să frâneze în ultima clipă, evitând astfel o tragedie. Deşi incidentul a avut loc la o oră de vârf, ca prin minune, nimeni nu a fost rănit.

Pe o altă arteră intens circulată, la doi paşi de Primăria Capitalei, pe bulevardul Elisabeta, o altă schelă a fost cât pe ce să aibă aceeaşi soartă.

Victor Şerban, martor: "Noi am văzut cum s-a-nclinat colţul de acolo la 40 de grade şi să stea să cadă-n stradă, lumea nu era pe stradă că ploua prea tare dar bănuiesc că dac-ar fi căzut colţul ăla străpungea şi plafoane, maşini, străpungea tot."

Schele de acest gen sunt fixate pe faţadele mai multor clădiri cu bulină din Bucureşti şi sunt acoperite cu o pânză care maschează lucrările. De montarea lor s-a ocupat o firmă specializată contractată de către Primăria Capitalei, prin compania Consolidări, care urmează să reabiliteze clădirile.

Linu Drăghici, şeful punctului de lucru: "Prinderea a fost conform normelor făcută, zdravănă, nu-i nicio problemă însă a venit vântul şi-a umflat-o în sus".

Marius Coaje, consilierul primarului general al Capitalei: "În momentul de faţă nu poate să vă spună nimeni care a fost motivul, ancorele respective au fost fixate în pereţi aşa cum se face, la dimensiunile normale, nu pare din documentele pe care le avem că este o problemă a companiei care le-a montat."

Oamenii din zonă spun că aceste schele au fost instalate în urmă cu 2-3 luni dar nimeni nu ştia ce se întâmplă cu adevărat în spatele plaselor de protecţie. De-abia acum am constatat cu toţii că de fapt la faţada nu s-a lucrat nicio secundă în tot acest timp.

Bărbat: "N-a lucrat nimeni niciodată aici. Au fost puse, dar nu a lucrat nimeni. Încă se aşteaptă, cum e obiceiul la noi, aşteptăm"

Bărbat: "Având în vedere că e de 3-4 luni aici, cu aproximare, i-am văzut de câteva ori, deci nu prea vin la lucru. Am crezut că sunt mai stabile, până să vină vijelia asta "

Marius Coaje: "La fiecare dintre aceste clădiri, lucrările de tot ce înseamnă subzidiri, tot ce înseamnă betonări, tot ce înseamnă hidroizolaţii la subsol etajele 1, 2 şi 3 sunt deja executate".

Vineri seară, pe bulevardul Elisabeta, aproape o oră s-au chinuit pompierii să dea jos schela desprinsă parţial de pe faţadă. Întreaga zonă a fost blocată, aşa că traficul a fost deviat, iar troleibuzele au rămas în coloană.

Situaţia pare la fel de periculoasă şi în cazul lucrărilor de anvelopare a blocurilor. În centrul capitalei, la doi paşi de Piaţa Universităţii, sunt două clădiri unde s-au început teoretic lucrările, s-au instalat deja schelelle pe faţade de acum 2 luni şi jumătate dar de atunci nu s-a lucrat decât vreo 2-3 zile.

Alina Matei, locatară: "Aici teoretic sunt materialele cu care ar fi trebuit să se anvelopeze blocul, materialele astea au sosit aici cu o lună înainte de paşte, de atunci sunt aici, zac în ploaie, în vânt. Schela aici deja a început să intre în trotuar din cauza căldurii, din cauza greutăţii".

Şi totuşi, primăria anunţă că după incidentele de vineri, au fost verificate toate schelele instalate la cele aproape 80 de clădiri aflate în reabilitare.

Instituţia condusă de Gabriela Firea susţine, de asemenea, ca instalarea plaselor de protecţie este obligatorie pe oric şantier urban, şi că nu au fost montate doar pentru a promova campania derulată de Primărie, "așa cum tendențios se insinuează".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ce spune Primăria Capitalei despre schela prăbușită. Vecin: „N-a lucrat nimeni aici”
Ce spune Primăria Capitalei despre schela prăbușită. Vecin: „N-a lucrat nimeni aici”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cornel Feruţă
Un român ar putea deveni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică
Raport secret: Cele 6 baze militare din Europa unde SUA depozitează arme nucleare
Presa străină despre cum a fost primită Simona Halep de români
Ce au găsit procurorii DIICOT în beciul unui bărbat din Târgu Mureş. A fost arestat
Detalii din anchetă. Preotul acuzat de pornografie infantilă ar fi făcut mai multe victime
Analiză. Câți bani ar putea pierde cei cu pensii mai mari de 10.000 de lei
simona, halep, imn, national arena,
Reacția Simonei Halep după intonarea imnului pe Arena Națională
Momentul în care Simona Halep a intrat pe Arena Națională cu trofeul Wimbledon
Accident petrecut în București: o mașină de poliție s-a răsturnat
Pesta porcină continuă să facă ravagii. Județul în care a fost depistat un nou focar
Un incident grav dezvăluie cât de periculos e să mergi cu tramvaiul în Timișoara
Un instructor auto din Olt, prins băut la volan. Era cu o elevă în mașină