Ce spune Primăria Capitalei despre schela prăbușită. Vecin: „N-a lucrat nimeni aici”
Un incident strigător la cer s-a petrecut, vineri, în centrul Capitalei, în apropierea Ateneului Român.
O uriaşă schelă metalică s-a desprins de pe un bloc aflat în programul de consolidări, pe strada Ştirbei Vodă, şi a căzut într-o zonă extrem de circulată. Din păcate, lucrurile riscau să se repete şi pe Bulevardul Elisabeta, însă pompierii au intervenit la timp.
În Bucureşti a plouat torenţial, iar vântul a atins şi 55 de km pe oră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În imaginile filmate de martori se observă cum schelă, înaltă cât blocul pe care era montată, se prăbuşeşte cu zgomot pe carosabil, după ce se desprinde ca o coajă de fațada imobilului. Pe stradă, un şofer reuşeşte să frâneze în ultima clipă, evitând astfel o tragedie. Deşi incidentul a avut loc la o oră de vârf, ca prin minune nimeni nu a fost rănit. Toţi cei aflaţi în trafic au scăpat doar cu o sperietură groaznică.
Schele de acest gen sunt fixate pe faţadele mai multor clădiri cu bulină din Bucureşti, şi sunt acoperite cu o pânză care maschează lucrările. Aşa-numitele mesh-uri, sunt montate, ca de altfel şi schelele, de către Primăria Capitalei, prin compania de Consolidări, care urmează să le reabiliteze pentru a le pune în siguranţă. Lucrările propriu-zise nu au început încă, deşi schelele sunt montate de câteva luni.
Vineri seară, vântul puternic adus de furtuna ce a măturat Bucureştiul a dus la formarea unor curenţi puternici de aer în spatele pânzei, iar schelele au fost puse la pământ.
O situaţie similară a avut loc şi pe Bulevardul Elisabeta, la doi paşi de Primăria Capitalei. Acolo, schelele montate pe un alt imobil ce ar urma să fie consolidat, s-au desprins şi au rămas suspendate ameninţător peste carosabil.
În ultimele minute, pompierii au reuşit cu un utilaj să ridice schela care se sprijinea doar de trunchiul copacului, să o împingă către perete pentru a o fixa în cât mai multe puncte.
Cei care stau în zonă susţin că, deşi aceste schele au fost ridicate de câteva luni bune, muncitorii nu îşi prea fac apariţia.
”De cât timp sunt puse schelele?
De cel puţin 5 luni. N-a lucrat nimeni niciodată aici. Au fost pune dar nu a lucrat nimeni. Încă se aşteaptă, cum e obiceiul la noi, aşteptăm."
"Având în vedere că e de 3-4 luni aici, cu aproximare, i-am văzut de câteva ori, deci nu prea vin la lucru. Am crezut că sunt mai stabile, până să vină vijelia asta "
Aproape o oră s-au chinuit pompierii să dea jos schela în siguranţă. Întreaga zonă a fost blocată, aşa că traficul a fost deviat, iar troleibuzele au rămas în coloană, nemişcate.
Ca prin minune, nicio persoană nu a fost rănită, iar traficul a fost reluat după intervenţia pompierilor.
Deşi locuitorii din zonă spun că nu au prea văzut pe nimeni lucrând la cele două imobile, Primăria Capitalei afirmă, într-un comunicat, că ele se află într-un proces amplu de consolidare, iar schelele au fost montate de către o firmă specializată.
Instituţia condusă de Gabriela Firea susţine, de asemenea, că instalarea plaselor de protecţie este obligatorie şi că nu au fost montate doar pentru a promova campania derulată de Primărie, "așa cum tendențios se insinuează".