Mărturia unui bărbat lovit de jandarmi, deși avea mâinile ridicate: ”Strigam nu daţi, nu loviţi!”
Săptămâna a început cu un val de plângeri penale la adresa jandarmilor care au intervenit brutal asupra protestatarilor strânşi vineri în Piaţa Victoriei.
Zeci de oameni răniţi şi traumatizaţi de felul în care au acţionat forţele de ordine au depus luni mărturii la Parchetul Militar. Cu toţii vorbesc despre abuzuri făcute de militari, dar şi despre faptul că au existat numeroşi huligani care în mod normal trebuiau înlăturaţi din piaţă.
Purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Sunt cele trei infracţiuni pentru care procurorii militari au început urmărirea penală în rem în dosarul privind incidentele de vineri seara. Zeci de oameni au mers luni la Parchetul militar ca să depună plângeri împotriva militarilor care au făcut exces de zel în Piaţa Victoriei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adina, o supravieţuitoare a incendiului de la Colectiv, a ieşit din spital ca să participe la mitingul diasporei.
Adina Apostol, victimă: "Am inhalat foarte multe gaze lacrimogene. Nu ştiu ce gaze erau pentru că mă ustură foarte tare gâtul, mă dor muşchii gâtului, mi s-au inflamat grefele recent puse şi mi se pare că acţiunea jandarmilor a fost una foarte agresivă faţă de protestatarii liniştiţi."
Protestatarii spun că jandarmii au tras cu grenade cu gaze lacrimogene în mijlocul mulţimii paşnice cu toate că cei violenţi eru în marginea pieţei.
Alexandra Scafarschi, victimă: "Au aruncat cu nişte dispozitive pe care nu le-am mai văzut, la 30 de cm de piciorul meu. Asta a fost pe o proprietate privată. Am fost sechestraţi, gazaţi şi ne-au evacuat forţat."
Vlad Ciprian Vasile, victimă: "A căzut o grenadă lângă mine. Arsuri de gradul trei - patru. M-au găurit în trei ori."
Alţii au primit în faţă, de la distanţe periculos de mici, jetul iritantat. Exact aşa cum jandarmii au fost învăţaţi că NU se procedează.
Victimă: "Am inhalat gaze lacrimogene în două reprize. A doua oară nu am mai putut respira, dus pe targă într-o ambulanță SMURD."
Jandarmii au fost surprinşi în timp ce băteau oameni care nu erau violenţi şi nu opuneau rezistenţă. Scene filmate arată cum un tânăr în cămaşa albă ridică mâinile la vederea militarilor care se apropie de el şi totuşi aceştia încep să-l lovească.
Victimă: "Au venit în pas alergător, stăteam pe loc, ne-au lovit chiar şi atunci, nu ştiu cine că veneau bastoane dintre scuturi...am mers tot timpul cu mâinile sus, le strigam nu daţi, nu loviţi..peste piept. Am nişte linii transversale pe corp.''
Practic vineri seara civili paşnici au fost agresaţi constant.
Radu Florian Nicusor, victimă: Toată lumea a fugit. Am rămas pe loc, am ridicat mâinile, m-au lovit. În cap, în umăr, în mână. "
La fel de violente au fost forţele de intervenţie şi atunci când i-au evacuat pe niște tineri care se aşezaseră pe asfalt.
Victimă: "M-au prins de braţ, ridică-te că-ţi rup braţul, m-au călcat pe cap.''
Cristian, victimă: ”Au intrat în noi jandarmii după care nu mai ştiu nimic. Am fost împuşcat şi am fost inconştient ...cu gloanţe de cauciuc în stomac şi în picior."
Iar lista acţiunilor pe care procurorii ar putea să le considere în afara legii poate continua cu faptul că unii dintre jandarmi au lovit manifestanţii în cap, cu toate că potrivit manualului privind intervenţiile este strict interzis să faci asta ca să nu rişti să provoci moartea.
Victimă: ”Atunci când jandarmii au spart barajul au pus gardul pe mine, mi-au pus gardul pe mine şi mi-au dat un spray în ochi şi un scut în cap. Nu m-au dus acolo ca să iau scuturi în cap. Pentru că aşa merit. Aşa mi-au pus."
Peste 30 de victime au depus deja plângere la parchetul militar după ce au trecut pe la Institutul de Medicină Legală ca să obţină un certificat doveditor al rănilor suferite. Printre reclamanţi sunt şi câţiva cetăţeni israelieni care vizitau Bucureştiul. Aceştia au povestit că au fost scoşi de jandarmi dintr-un taxi şi călcaţi în picioare fără motiv.
Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar Bucureşti: ”Au citat documente care vizează modul de organizare a isiunii, în mod punctual cele prevăzute în normele interne şi cele conturate de legea 550 care reglementează activitatea jandarmeriei.”
Procurorii miitari îşi construiesc probatoriul în acest dosar penal nu doar pe baza mărturiilor celor care au avut de suferit de pe urma intervenţiei jandarmilor, ci şi cu ajutorul imaginilor înregistrate de protestatari, dar şi de camerele jurnaliştilor.
Ancheta de la Parchetul Militar este doar una dintre investigaţiile făcute de procurori după incidentele violente de vineri seara. În alte opt dosare, sunt anchetaţi de parchetul de sector presupuşii huligani care au atacat forţele de ordine. Iar parchetul Capitalei încă încearcă să afle cine i-a sustras jandarmeriței agresate pistolul din dotare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, piata victoriei, jandarmi, imagini, violente, miting diaspora,
Dată publicare:
13-08-2018 18:48