Mărturia unui bărbat lovit de jandarmi, deși avea mâinile ridicate: ”Strigam nu daţi, nu loviţi!”

×
Codul embed a fost copiat

Săptămâna a început cu un val de plângeri penale la adresa jandarmilor care au intervenit brutal asupra protestatarilor strânşi vineri în Piaţa Victoriei.

Zeci de oameni răniţi şi traumatizaţi de felul în care au acţionat forţele de ordine au depus luni mărturii la Parchetul Militar. Cu toţii vorbesc despre abuzuri făcute de militari, dar şi despre faptul că au existat numeroşi huligani care în mod normal trebuiau înlăturaţi din piaţă.

Purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Sunt cele trei infracţiuni pentru care procurorii militari au început urmărirea penală în rem în dosarul privind incidentele de vineri seara. Zeci de oameni au mers luni la Parchetul militar ca să depună plângeri împotriva militarilor care au făcut exces de zel în Piaţa Victoriei.

Adina, o supravieţuitoare a incendiului de la Colectiv, a ieşit din spital ca să participe la mitingul diasporei.

Adina Apostol, victimă: "Am inhalat foarte multe gaze lacrimogene. Nu ştiu ce gaze erau pentru că mă ustură foarte tare gâtul, mă dor muşchii gâtului, mi s-au inflamat grefele recent puse şi mi se pare că acţiunea jandarmilor a fost una foarte agresivă faţă de protestatarii liniştiţi."

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Protestatarii spun că jandarmii au tras cu grenade cu gaze lacrimogene în mijlocul mulţimii paşnice cu toate că cei violenţi eru în marginea pieţei.

Alexandra Scafarschi, victimă: "Au aruncat cu nişte dispozitive pe care nu le-am mai văzut, la 30 de cm de piciorul meu. Asta a fost pe o proprietate privată. Am fost sechestraţi, gazaţi şi ne-au evacuat forţat."

Vlad Ciprian Vasile, victimă: "A căzut o grenadă lângă mine. Arsuri de gradul trei - patru. M-au găurit în trei ori."

Alţii au primit în faţă, de la distanţe periculos de mici, jetul iritantat. Exact aşa cum jandarmii au fost învăţaţi că NU se procedează.

Victimă: "Am inhalat gaze lacrimogene în două reprize. A doua oară nu am mai putut respira, dus pe targă într-o ambulanță SMURD."

Jandarmii au fost surprinşi în timp ce băteau oameni care nu erau violenţi şi nu opuneau rezistenţă. Scene filmate arată cum un tânăr în cămaşa albă ridică mâinile la vederea militarilor care se apropie de el şi totuşi aceştia încep să-l lovească.

Victimă: "Au venit în pas alergător, stăteam pe loc, ne-au lovit chiar şi atunci, nu ştiu cine că veneau bastoane dintre scuturi...am mers tot timpul cu mâinile sus, le strigam nu daţi, nu loviţi..peste piept. Am nişte linii transversale pe corp.''

Practic vineri seara civili paşnici au fost agresaţi constant.

Radu Florian Nicusor, victimă: Toată lumea a fugit. Am rămas pe loc, am ridicat mâinile, m-au lovit. În cap, în umăr, în mână. "

La fel de violente au fost forţele de intervenţie şi atunci când i-au evacuat pe niște tineri care se aşezaseră pe asfalt.

Victimă: "M-au prins de braţ, ridică-te că-ţi rup braţul, m-au călcat pe cap.''

Cristian, victimă: ”Au intrat în noi jandarmii după care nu mai ştiu nimic. Am fost împuşcat şi am fost inconştient ...cu gloanţe de cauciuc în stomac şi în picior."

Iar lista acţiunilor pe care procurorii ar putea să le considere în afara legii poate continua cu faptul că unii dintre jandarmi au lovit manifestanţii în cap, cu toate că potrivit manualului privind intervenţiile este strict interzis să faci asta ca să nu rişti să provoci moartea.

Victimă: ”Atunci când jandarmii au spart barajul au pus gardul pe mine, mi-au pus gardul pe mine şi mi-au dat un spray în ochi şi un scut în cap. Nu m-au dus acolo ca să iau scuturi în cap. Pentru că aşa merit. Aşa mi-au pus."

Peste 30 de victime au depus deja plângere la parchetul militar după ce au trecut pe la Institutul de Medicină Legală ca să obţină un certificat doveditor al rănilor suferite. Printre reclamanţi sunt şi câţiva cetăţeni israelieni care vizitau Bucureştiul. Aceştia au povestit că au fost scoşi de jandarmi dintr-un taxi şi călcaţi în picioare fără motiv.

Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar Bucureşti: ”Au citat documente care vizează modul de organizare a isiunii, în mod punctual cele prevăzute în normele interne şi cele conturate de legea 550 care reglementează activitatea jandarmeriei.”

Procurorii miitari îşi construiesc probatoriul în acest dosar penal nu doar pe baza mărturiilor celor care au avut de suferit de pe urma intervenţiei jandarmilor, ci şi cu ajutorul imaginilor înregistrate de protestatari, dar şi de camerele jurnaliştilor.

Ancheta de la Parchetul Militar este doar una dintre investigaţiile făcute de procurori după incidentele violente de vineri seara. În alte opt dosare, sunt anchetaţi de parchetul de sector presupuşii huligani care au atacat forţele de ordine. Iar parchetul Capitalei încă încearcă să afle cine i-a sustras jandarmeriței agresate pistolul din dotare.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea să mai dureze cinci ani, crede cancelarul german Olaf Scholz.

Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.