Mărturia mamei unei fetițe rănite în timpul unui experiment dintr-un parc din Cluj-Napoca. „Nu erau adulți responsabili”
Cele două fete de 7 și 11 ani, care au suferit arsuri pe față și pe mâini, în timp ce asistau la un experiment, organizat la un festival de științe, în Cluj, sunt la terapie intensivă.
Au fost operate, iar recuperarea se anunță de lungă durată. Părul uneia dintre fetițe a luat foc, iar flăcările s-au extins rapid și la cealaltă. Polițiștii verifică și acuzațiile unor părinți, potrivit cărora nici un responsabil din partea organizatorilor, nu i-a supravegheat pe cei mici. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!
Cele două fetițe asistau la un experiment chimic: amestecul de nisip, zahăr și bicarbonat de sodiu, plus alcool etilic. Demonstrația urmărea și un efect vizual spectaculos - cele trei elemente formau, prin incendiere, un șarpe din spumă.
Experimentul a avut loc în aer liber, în cadrul primei ediții a Festivalului Român de Științe.
Mama unei fete: „Acolo au pregătit niște copii efectiv un experiment. Ei au chemat copiii din primul rând să vină să simtă mirosul și atunci una dintre fetițe, cea mai mică, de 7 ani, a plecat capul și părul ei a luat foc și de la prima fetiță a luat și fetița mea”.
Femeia spune că marea șansă a celor două a fost că o persoană din mulțime a avut viteză de reacție.
Mama unei fete: „Un vizitator i-a aruncat repede o geacă pe fată și așa a stins foculde pe fața ei, iar la mână s-a stins focul mai târziu. Nu era îngrădit, era totul la liber, nu erau adulți responsabili”.
Părintele unui copil: „Cumva ne-a îngrijorat și ne-a șocat în egală măsură faptul că deși se întâmplase de aproape două ore incidentul lucrurile au continuat ca și cum nu se întâmplase nimic. Erau foarte mulți copilași de vârstă mică care se înghesuiau la anumite mese”.
Cele două fete au ajuns la secția de chirurgie plastică și reparatorie și au fost duse direct în sala de operații. Acum sunt la terapie intensivă.
Daniela Drăghici, spitalul de copii din Cluj: „Necesită tratament chirurgical de specialitate și va fi pe termen lung. Sunt stabile hemodinamic”.
Polițiști au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
Vor să vadă dacă organizatorii au delegat sau nu un adult care să supravegheze experimentul și dacă este adevărat-așa cum susține mama uneia dintre fetițe-că nu era nimeni acolo.
Patricia Socaciu, purtător de cuvânt IPJ Cluj: „În urma cercetărilor a reieșit că cele două nu au respectat distanța recomandată”.
Specialiștii spun că în astfel de cazuri ar trebui luate măsuri de siguranță.
Albert Soran, conferențiar Facultatea de Chimie UBB Cluj-Napoca: „Să existe supervizarea unei persoane adulte care are pregătirea necesară. Avem alcool etilic care nu a ars complet, o flacără deschisă care este insesizabilă în aer liber poate se ducă la aprinderea unui material în apropierea flăcării”.
Organizatorii evenimentului au publicat un punct de vedere prin care și-au exprimat regretul cu privire la cele întâmplate. Însă nu au oferit detalii legate de normele de siguranță ori de persoanele responsabile de experimentul respectiv.