Marile magazine sting becurile și reduc programul de funcționare ca să facă economie de energie
Facturile tot mai mari la energia electrică pun presiune și pe lanțurile de magazine. Frigiderele, congelatoarele, cuptoarele și sistemele de iluminat consumă foarte mult curent, iar asta îi determină pe comercianți să facă schimbări.
Un lanț de magazine a anunțat că își reduce programul cu clienții. Alte companii iau în calcul schimbarea echipamentelor cu unele eficiente.
Copleșiți de facturile la energie și gaz, comercianţii caută soluții. Unii au început să înlocuiască echipamentele care consumă mult. Investițiile sunt însă mari, iar efectele nu se văd imediat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Frigiderele și congelatoarele consumă cea mai multă energie electrică într-un magazin. Mai bine de 50% din total. Și asta pentru că ele trebuie să funcționeze non-stop și la temperaturi clar stabilite, de la care nu se poate face rabat. Pentru a mai economisi energie, există însă varianta echipamentelor performante, eficiente energetic.
Mari consumatoare de energie sunt și cuptoarele și plitele pentru pâine și mâncare gătită. Unele magazine vor schimba programul de funcționare, ca să mai taie din costuri. Altele iau în calcul să lumineze mai slab anumite raioane, când nu sunt mulți clienţi. În acelaşi timp, reprezentanții marilor magazine cer sprijinul statului pentru ca să nu fie nevoiți să ia măsuri mai drastice.
George Bădescu, Asociația Marilor Rețele Comerciale: „Iluminatul sau alte surse consumatoare de energie nu sunt necesare la intensitatea și consumul standard pe tot parcursul zilei. Sunt discuții încă informale. Avem o comunicare oficială și cu autoritățile decizionale. Am înaintat mai multe propuneri, vom putea găsi niște mecanisme care să reprezinte o garanție că în orice situație magazinele vor putea funcționa și vor putea asigura accesul liber al populației la alimente.”
Şi în Franţa, mai multe lanțuri de magazine au decis deja să stingă panourile iluminate după închidere și să reducă din intensitatea luminii din interior, dar şi intensitatea ventilatoarelor pe timp de noapte. Iar în Austria, un mare retailer a decis ca, pe timp de noapte, 1500 de magazine să stingă ledurile de iluminare din afara clădirilor.