Mobila, mai scumpă și cu 50% în unele magazine. Motivul pentru care producătorii au decis să majoreze prețurile
Amenajarea casei ne costă tot mai mult în aceste vremuri. Mobila s-a scumpit și cu 50% în unele magazine, iar doritorii studiază îndelung ofertele înainte să cumpere ceva.
Producătorii spun că sunt nevoiți să crească prețurile din cauza tarifelor uriașe la energie și materie primă.
Clienții care vor să își mobileze casa analizează cu atenție fiecare produs, sperând că vor lua cea mai bună decizie, în funcție de buget.
Alegeri 2024
08:09
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot. Peste 40.000 de oameni au votat în primele 10 minute
07:29
HARTĂ. Informații în timp real despre alegerile prezidențiale tur 1 - prezență, rezultate
07:24
Poliţia Română, noi precizări în cazul acuzaţiilor USR şi al sancţiunilor date pentru „continuarea propagandei electorale”
07:18
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
Femeie: „Nu am mai cerut o ofertă de 5 ani și chiar sunt curioasă de prețuri. Și nu cred că va fi mai bine, dar nu avem încotro până la urmă. Dacă avem nevoie de un șifonier nu avem cum să stam fără”.
De exemplu, o mobilă care costa 11.900 de lei, în 2021, anul acesta s-a scumpit cu 30%. De menționat este faptul că electrocasnicele nu sunt incluse în prețul final.
Preţurile la lemn şi energie, tot mai mari
Aceste scumpiri sunt cauzate de creșterea preţurilor la lemn şi energie.
Daniel Egri, producătorul unei fabrici de mobilă: „Dacă plăteam anul trecut undeva la 58.000 de lei lunar energie electrică, iar acum în varianta în care 85 la sută va fi compensată la o mie de lei mega watt-ul, diferența o să o luam de pe piață, iar pe piață este aproximativ 6.000 - 6.500 de lei MW ora. Ajungem să plătim undeva la 193.000 lei”.
Paul Dima, consultant în afaceri în domeniul forestier: „Pornind de la pădure cu prețuri foarte mari, ducându-se pe tot lanțul de adăugare de valoare, în condițiile în care energia s-a scumpit, carburanții s-au scumpit, totul s-a transmis mai departe pe lanț până a ajuns în produsul final pe care îl cumpără oamenii și ajunge să fie poate cu 30% - 40%, anumite sortimente poate cu 50% mai scumpe”.
Pentru a proteja acest sector, asociaţia Producătorilor de Mobilă din România cere guvernului ca industria pe care o reprezintă să fie declarată ramură economică strategică.
Prețul produselor la poarta fabricilor de mobilă a crescut cu aproape 20 de procente în luna iulie față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.