Cum arată proiectul de buget pentru 2024, adoptat de Guvern. Ministerele care vor primi mai mulți bani

×
Codul embed a fost copiat

„O să facem un buget, noaptea ca hoții!" Așa a început premierul ședința de Guvern, seara târziu, după amânări de mai bine de nouă ore.

Proiectul de lege și așa-numita ordonanță trenuleț au fost adoptate după numeroase modificări și articole refăcute, iar documentele finale au mai fost corectate și astăzi. Bugetul, criticat în repetate rânduri și considerat nerealist de mediul de afaceri, vine cu creșteri de pensii și salarii pentru funcționarii publici. Se reduc tichetele pentru mașinile electrice, iar modificări apar, și în programul „Casa Verde fotovoltaice”.

Programată inițial la ora 12.00, ședința de Guvern s-a amânat de mai multe ori și a început după ora 21:00: „Bună seara! Asta este! Important este să avem un buget bun anul viitor – o să facem un buget noaptea ca hoții”

Proiectul de lege și ordonanța trenuleț, care aduce mai multe măsuri fiscale, nu au fost pe placul premierului, așa că ministrul de Finanțe a modificat pe bandă documentele.

Vizibil obosit și tracasat, Marcel Boloș s-a conformat cerințelor, însă a evitat să mai ofere explicații jurnaliștilor la final de ședință. Autoritățile susțin că au fost alocați bani suplimentari pentru schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie, dar banii, spun furnizorii, ar fi insuficienți.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Marcel Ciolacu, premierul României:Noi am terminat ședința de Guvern pe la 12 noaptea, azi noapte am făcut modificările, astfel încât și la Ministerul Muncii și la Ministerul Energiei să fie prinse în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plata din anul anterior, există un delay, dar pe urmă se alimentează contul – vor continua compensările – cred că avem cele mai mici prețuri din Europa.” 

Ministerele și instituțiile cu bugete mărite

Bazat pe o creștere economică de 3,4%, bugetul pe anul viitor prevede majorările de pensii pentru luna ianuarie cu 13,8% și în septembrie, după recalculare. Sunt prevăzuți bani pentru alocații și ajutoare sociale, iar salariile funcționarilor publici cresc cu 5%, însă nu și la demnitari.

Bani sunt și pentru profesori, dar din ordonanța care a însoțit legea bugetului au fost scoase procentele de creștere de 13, respectiv 7% prevăzute inițial. Va exista o majorare, în medie, cu 20%, acordată în două etape, iar grilele vor fi stabilite de sindicate și Ministerul Educației.

În total, ministerul va primi o creștere de 61% la sută a bugetului - peste 57 de miliarde de lei.

Bani mai mulți sunt și la Transporturi, un plus de 6,5 miliarde de lei pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor.

Bugete mai mari sunt și la Sănătate, inclusiv CNAS, Mediu și Dezvoltare.

Guvernul și-a propus un deficit mai mic anul viitor, de 5% din PIB, adică o gaură de 86,6 miliarde de lei, iar șeful de la Palatul Victoria a promis din nou că nu vor exista creșteri de taxe în 2024. Mizează în schimb pe o colectare mai bună a taxelor si impozitelor.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Am pretenții sporite de la Fisc și Vamă în 2024, să-și facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum, e-factura, e-transport, e-sigiliu.”

Totuși, mediul de afaceri a criticat proiectele Executivului, care au primit avize negative de la partenerii sociali.

Radu Burnete, președinte Concordia: „Din fonduri europene ne-am propus 55 de miliarde, PNRR și fonduri europene, am reușit vreo 30 de miliarde, anul viitor să zicem că aducem 60 de miliarde. Intențiile sunt bune, dar nu poți să construiești un proiect pe astfel de proiecții, astfel de optimiști – altfel riscăm să se întâmple ce s-a întâmplat anul acesta – să aflăm că deficitul e mai mare și că cineva trebuie să acorde gaura asta – pensiile au crescut, salariile au crescut – nu văd un guvern care o să zică nu o să vă mai mărim.”

Ce conține „ordonanța trenuleț”

Modificări substanțiale apar și în așa-numita ordonanță trenuleț, care a însoțit bugetul pe anul viitor. Principalele schimbări apar pentru programul Rabla. În ultima formă a ordonanței de urgență, valoarea tichetele a fost din nou modificată. Așadar, pentru o mașină full electrică, sumele scad la jumătate și se vor acorda 25.500 lei și 13.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid. Pentru motocicletele electrice, subvenția ajunge la 13 mii de lei. În schimb, pragurile rămân aceleași pentru Rabla Clasic, dar nu se mai acordă ecobonusuri, adică sume suplimentare, în cazul în care mergeați la casat cu o mașină mai veche de 15 ani.

Schimbări sunt și la programul Casa Verde Fotovoltaice – unde finanțarea ar urma să se înjumătățească pentru sesiunile care urmează să fie lansate, adică 10.000 de lei pentru fiecare solicitant. Pragul rămâne la 20.000 de lei pentru cei înscriși și acceptați deja în sesiunea din acest an. Salariul minim ar urma să crească în vara anului viitor la 3.700 de lei, iar până atunci nu vor fi impozitați cei 200 de lei.

Proiectul de lege adoptat de Guvern și ordonanța de urgență vor ajunge în parlament, unde vor fi discutate și votate săptămâna viitoare.  

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, afirmă că ”o juntă militară a ocupat brandul PNL”
Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, afirmă că ”o juntă militară a ocupat brandul PNL”

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat că, la Bucureşti, "o juntă militară a ocupat PNL, alungând liberalismul din PNL".

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mâna a doua ai României şi orice zi cu Marcel Ciolacu încă în funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, citat într-un comunicat al PNL Iaşi.

Premierul Marcel Ciolacu, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: ”Cred că acele vremuri s-au dus”
Premierul Marcel Ciolacu, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: ”Cred că acele vremuri s-au dus”

Premierul Marcel Ciolacu exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. ”Cred că acele vremuri s-au dus. România are nevoie de o armată de profesionişti”, a spus Ciolacu într-o emisiune televizată, potrivit News.ro.

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște
A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște

A fost o noapte albă pe litoralul care a revenit la viață cu soare și veselie, gata pentru vacanța comasată de 1 Mai și Paște.