Maraton al resuscitării organizat într-un mall din Cluj-Napoca. Oamenii, dornici să învețe tehnicile de prim-ajutor
Sute de clujeni au combinat cumpărăturile cu un maraton al resuscitării. Oamenii au învățat cum să aplice corect manevra de resuscitare, dar și ce să facă în cazul în care cineva din apropiere se sufocă
Medicii spun că fiecare minut în care nu se acordă primul ajutor unui pacient aflat în stop cardio-respirator, reduce șansele de supraviețuire cu 10 la sută.
De la mic la mare, sute de oameni au trecut pe la Maratonul Resuscitării, organizat într-un centru comercial din Cluj-Napoca. Mulți au dorit să-și perfecționeze tehnicile de prim-ajutor sau să învețe cum pot salva o viață.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În plus, oamenii au aflat ce trebuie să facă dacă o persoană se sufocă. Profesori le-au fost peste 30 de voluntari - medici, paramedici și pompieri.
Dr. Cristian Ursu, medic șef UPU-SMURD Cluj: „La noi sunt încă puțini cei care cunosc aceste manopere, sunt și mai puțini cei care își asumă responsabilitatea și în continuare întâlnim situații de oameni care ar fi putut fi salvați dacă cineva ar fi știut și și-ar fi asumat responsabitatea de a interveni”.
Dr. George Voicescu, medic rezident UPU-SMURD Cluj: „După zece minute de inimă oprită, foarte, foarte mici șanse ca omul acela să ajungă acasă și să aibă o viață normală. O ambulanță este aproape imposibil să ajungă la locul faptei mai repede de 10 minute. De aceea, cei care sunt acolo, cei care sună la 112 sunt cei care fac diferența dintre viață și moarte pentru omul de acolo”.
La nivel european, șansele de supraviețuire a unei persoane, în urma unui stop cardio-respirator, sunt de sub 8 la sută.