Gripa sezonieră este din ce în ce mai periculoasă și provoacă tot mai multe decese. Avertismentul lansat de medici
Gripa este din ce în ce mai periculoasă și ia tot mai multe vieți. Șapte decese au fost raportate doar la Sibiu.
Pentru prima dată, medicii din Iași au în grijă un pacient cu triplă infecție respiratorie: gripă, Covid, și virus respirator.
Vaccinați-vă, evitați spațiile aglomerate și pastrați distanța față de cei care au semne de boală, este indemnul doctorilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Șapte decese raportate doar la Sibiu
Șapte pacienți confirmați cu virusul gripal au murit în ultimele zile, conform unei raportări a Direcției de Sănătate Publică din Sibiu.
Este vorba despre cinci bărbați și două femei, care aveau și alte probleme de sănătate.
În spitalul județean cazurile grave sunt în creștere. Sunt inclusiv pacienți cu flurona, adică cu dublă infecție - gripă și Covid.
Primul pacient cu triplă infecție virală
În același timp, la Iași a fost înregistrat primul pacient cu triplă infecție virală: Covid, gripă și virus sincițial respirator. A venit la spital cu febră de peste 40 de grade.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Este vorba de un pacient în vârstă de 58 de ani care prezintă multiple comorbidități. Încă de la internare pacientul prezenta o disfuncție respiratorie importantă. Prognosticul rămâne unul rezervat”.
La Spitalul Victor Babeș din Timișoara nu mai e loc la Terapie Intensivă
Cu un număr atât de mare de bolnavi în stare gravă, medicii retrăiesc valurile din pandemie.
Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase: „Începe să arate exact ca atunci, ca și încărcătură pe paturile de boli infecțioase. În special pacienții care desfășoară forme severe sunt pacienții cu gripă”.
La rândul lor, zeci de români care au trecut printr-o infecție respiratorie au rămas cu sechele și au nevoie de recuperare. Unii tușesc și câteva săptămâni, deși au scapăt de gripă.
O femeie povestește că a avut gripă în urmă cu două luni și încâ nu și-a revenit.
Pacientă: „Mă simt aproape epuizată după 20 de zile de antibiotic. Obosesc foarte repede și la stat în șezut. Se accentuează starea la efort și apar senzații de gheară. Se menține starea de oboseală”.
Kinetoterapeut: „Facem execiții de respirație diafragmatică tren superior și exerciții pentru reantrenarea la efort. Scade toleranța la efort, apare fenomentul de dispnee. Mulți paienți au și tuse și asta îi obosește”.
Recuperarea unui pacient care a avut gripă durează și câteva săptămâni
Exercițiile de respirație și pentru revenirea musculaturii se fac treptat, sub îndrumarea unui kinetoterapeut și după un control pulmonar amănunțit.
Dr. Beatrice Mahler: „Mucoasa respiratorie, dacă este inflamată, se recuperează puțin mai greu. Pe de altă parte vorbim de persoane care asociază alte afecțiuni de care nu știau sau pe care le ignorau. Cei cu astm bronșic de exemplu. Avem situații în care paciențiii se prezintă cu dublă pneumonie: virală și baceriană. Tratamentul este și cu antivirale și cu antibiotice”
În continuare suntem în stare de alertă epidemiologica, așa medicii recomandă vaccinarea și evitarea spațiilor aglomerate.