MApN vrea să aibă militari în termen pe bază de voluntariat. Tinerii interesați vor primi și bani pentru asta
Ministerul Apărării Naţionale vrea să aibă din nou militari în termen, dar pe bază de voluntariat. Sunt doriţi în armata română, tineri care vor primi și bani pentru asta.
Cei interesaţi, bărbaţi și femei vor fi instruiți 4 luni după care vor intra în rezerva operaţională gata să apere ţara, dacă va fi nevoie.
Potrivit proiectului de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale, ''Militarul în termen voluntar'' va fi recrutat din rândul tinerilor - bărbaţi şi femei, care au între 18 şi 35 de ani. Din 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, iar rezerva operaţională se reduce pe măsură ce îmbătrânesc cei care au făcut armata obligatorie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
General Constantin Spanu, MAPN: ''Vrem să introducem şi un alt statut, un alt concept: Militar în termen voluntar. Cei care vor să satisfacă serviciul militar, dar să nu aibă un contract după aceea cu Armata. Evident că avem nevoie de o diverisifcare a soluţiilor de completare a bazei de date pentru că evident cei care au executat serviciul militar obligatoriu ies uşor, uşor din evidenţe, pentru că cei care au executat serviciul militar că militari în termen ies din evidenţe la 55 de ani''.
Stagiul de pregătire militară de bază pentru militarii în termen ar urma să dureze patru luni, iar voluntarii vor beneficia de echipamentele necesare, de cazare şi masă. În timpul stagiului, vor învăţa să mânuiască arme şi să acorde primul ajutor.
Ca să fie siguri că numărul celor interesaţi să devină militari în termen voluntari va fi suficient de mare, iniţiatorii proiectului de lege vorbesc şi despre stimulente financiare. La absolvire, militarii voluntari ar urma să primească o îndemnizaţie consistentă: echivalentul a trei salarii medii brute, ceea ce la nivelul anului 2022 ar însemna peste 18.000 de lei. Pentru asta vor trebui să jure că îşi vor apăra ţara dacă va fi nevoie.
Proiectul de lege referitor la militarii voluntari în termen este în circuitul de avizare şi aprobare şi ar putea fi adoptat curând.