Manifestații pașnice în toată țara împotriva lui Călin Georgescu. Anunțul Jandarmeriei despre protestul din Capitală
Tinerii din mai multe orașe din țară au ieșit să protesteze împotriva lui Călin Georgescu, asta după ce candidatul independent a intrat în cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale de pe prima poziție.
Protestatarii din București sunt pentru a treia seară consecutivă în stradă, prima dată ieșind în fața Teatrului Național, iar în cea de a doua seară în fața Universității. În cea de a treia zi, manifestația a fost organizată în Piața Victoriei, acolo unde s-au adunat câteva sute de tineri.
Ei afişează pancarte cu mesaje precum: "Vreau să rămân în ţară", "Codreanu şi Antonescu sunt criminali nu eroi", "Pro Europa", "Fără legionari la putere", "Vrem democraţie".
Alegeri 2024
21:15
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
20:29
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
19:45
Ce spun românii care manifestează împotriva lui Călin Georgescu. „Am trecut printr-un regim comunist. Să nu treacă și el”
19:36
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Dacă s-a încălcat procedura, Curtea Constituțională va anula acest tur de scrutin
Tinerii s-au adunat în urma unor anunţuri publicate pe reţelele de socializare.
Jandarmeria Capitalei a anunţat că, în perioada 27 - 29 noiembrie, în intervalul orar 19,00 - 23,00, au loc adunări publice atât în Piaţa Victoriei, cât şi în Piaţa Universităţii, motiv pentru care vor fi luate măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă, a ordinii publice şi protecţiei participanţilor.
O adunare publică este organizată de către o parte din studenţii din Bucureşti, în Piaţa Victoriei, iar cealaltă este organizată de Partidul Patrioţii Poporului Român, în Piaţa Universităţii, zona fântâni, după cum a informat Direcţia de Jandarmi a Capitalei.
„Subliniem faptul că aceste manifestaţii au fost declarate în cursul zilei de astăzi, 27 noiembrie, însă nu au fost avizate de Comisia de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice din Primăria Municipiului Bucureşti, întrucât solicitările nu au fost depuse în termenul impus de legislaţia în vigoare, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, cu modificările şi completările ulterioare. În acest context, deşi organizarea celor două adunări publice nu respectă condiţiile legale mai sus explicate, subliniem importanţa unui dialog şi a unei bune colaborări între organizator, participanţi şi forţele de ordine, în vederea desfăşurării acestora fără riscuri în planul ordinii şi siguranţei publice”, se arată în comunicatul Jandarmeriei.
Protest și la Iași împotriva lui Călin Georgescu
Pentru a treia seară consecutiv, sute de ieşeni au ieşit în Piaţa Unirii pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Călin Georgescu şi extrema dreaptă.
Persoane de toate vârstele, majoritatea dintre ei tineri fiind, au scandat "Ţara de Georgescu, uniţi, salvăm!", "România e deşteaptă, nu votăm extrema dreaptă!", "Nu e legionară o ţară ca afară!", "Corpul meu, decizia mea!", "Nu o ţară putinistă, România progresistă", "Părinţi, bunici, nu vă lăsaţi minţiţi".
Unii dintre protestatari au afişat pancarde cu mesaje precum "Părinţii au luptat ca o dictatură să cadă! Noi luptăm ca alta să nu se ridice", "În 89 oamenii au murit pentru un ideal, să trăim într-o democraţie, nu într-un stat legionar", "Somnul raţiunii naşte monştri", "Nu votăm un legionar".
„Am ieşit şi acum mulţi ani în urmă. În perioada Dragnea am stat luni de zile, săptămână de săptămână, aici, în piaţă. Se pare că n-am rezolvat nimic. Pierdem ţara şi o dăm de pomană ruşilor pentru câteva generaţii. Mai avem o şansă să o cârpim, să mai facem ceva. Alternativa Georgescu este un dezastru, înseamnă vânzare de ţară. Bunicii mei au trăit vremuri grele, părinţii mei au trăit vremuri rele, nu vreau ca şi copiii mei să le trăiască. Aşa ceva nu se poate. Trebuie să facem în aşa fel încât cizma rusească să nu ne mai apese pe grumaz. Copiii ăştia nu înţeleg ce înseamnă Rusia. Rusia înseamnă un dezastru”, a spus unul dintre protestatari.
Timișorenii au ieșit în stradă
Şi la Timişoara, câteva sute de tineri au revenit în Piaţa Operei pentru a protesta în urma rezultatelor alegerilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale. Faţă de seara precedentă, numărul participanţilor a scăzut, lucru remarcat şi de cei care au luat cuvântul.
"Ieri seară am fost mai mulţi, am simţit că vorbim din suflet. Astă seară, suntem mai puţini. (...). Suntem aici să apărăm democraţia", au spus doi dintre vorbitori.
Protestatarii au avut intervenţii scurte, în care au vorbit despre Revoluţia din Decembrie 1989, despre "atacuri cibernetice folosite de către unul dintre candidaţi", despre bursele ERASMUS+, despre libertate şi despre posibilitatea anulării alegerilor de duminică.
"Turul doi votaţi, dar fiţi informaţi!" a fost apelul unora dintre vorbitori. S-a scandat "Vrem o ţară ca afară, nu o ţară legionară!", "Vrem unitate!", "Femeia şi produce, nu doar reproduce!".
Pe bannere erau inscripţionate mesaje precum "Pentru drepturi şi onoare, nu vrem ură sau teroare!", "Fără extremism, noi vrem progresism!", "Suntem vocea celor care nu mai sunt!".
Vorbitorii au îndemnat la vigilenţă, în perioada următoare.
O mie de persoane în stradă la Cluj
Peste 1.000 de tineri, în special studenţi, s-au strâns şi în faţa Prefecturii din Cluj, sub sloganul "Manifest pentru democraţie".
Ei au scandat, printre altele, "Iubirea de ţară nu e legionară", "Democraţie, nu tiranie", "Tinerii vă spun în cor: nu votaţi un dictator", "Alertă, alertă antifascistă".
De asemenea, ei au purtat pancarte şi afişe cu mesaje precum "Europa", "Nu vreau să plec din ţara mea", "Îmi este frică în ţara mea", "Tinerii educaţi nu votează fascişti şi legionari", alături de steaguri ale României şi Uniunii Europene.
"Manifestarea noastră este strict cu scop democratic, dorim să arătăm oamenilor că ne luptăm pentru democraţie şi că înţelegem toate pericolele la care suntem expuşi în momentul de faţă. Nu ne dorim să aducem acuze niciunui candidat, nu dorim să împărţim ură asupra nimănui, ne dorim doar ca tinerii şi toţi românii să se informeze din acest punct de vedere şi ca în în turul doi să facă alegerea potrivită pentru ţara lor", a declarat Alexandra Ştefania Oleacu, unul dintre organizatori.
Sursa: Agerpres
Etichete: alegeri prezidentiale, proteste, calin georgescu,
Dată publicare:
27-11-2024 21:38