Manifestații împotriva noilor restricții în București și în țară. Un bărbat a fost reținut în Capitală

×
Codul embed a fost copiat

Sute de persoane protestează, luni, în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară faţă de noile restricţii impuse de Guvern.

Oamenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, în pieţele centrale ale oraşelor sau în faţa prefecturilor şi scandează lozinci împotriva autorităţilor, reclamă dictatura medicală şi dau foc măştilor de protecţie. ”Libertate, te iubim” se scandează pe străzi, potrivit News.ro.

În Bucureşti, protestatarii s-au strâns în Piaţa Universităţii. Reprezentanţii AUR au anunţat că vor participa la protestele din întreaga ţară, dar şi din Capitaă.

Deja jandarmii au intervenit, ridicând un protestatar care a refuzat să poarte mască, a refuzat să se legtimeze şi a devenit recalcitrant.

”Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecţie, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii şi a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoţi la secţia de poliţie, în vederea stabilirii identităţii, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor şi a lovit cu picioarele. Prin urmare, a fost reţinut şi condus la secţia de poliţie, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Citește și
proteste fața de Covid-19
Jandarmeria a dat 219 amenzi participanţilor la proteste, în valoare de aproape 100.000 de lei

Protestatarii au un banner de mari dimensiuni pe care scrie "Libertate" şi steaguri tricolore.

Proteste similare au loc în mai multe dintre marile oraşe.

CONSTANŢA

 

Sute de protestatari nemulţumiţi de măsurile restrictive dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus mărşăluiesc, luni seara, pentru a doua zi consecutiv, pe străzile municipiului Constanţa.

Aproape toţi protestatarii sunt tineri şi cei mai mulţi dintre aceştia nu poartă mască de protecţie.

Iniţial, în faţa Instituţiei Prefectului s-au strâns câteva zeci de protestatari, însă numărul acestora a crescut după ce s-a plecat în marş către zona peninsulară a oraşului.

Se scandează lozinci precum "Libertate", "Libertate te iubim, ori învingem ori murim", "Vrem să muncim, nu vrem restricţii", cerându-se totodată demisia şefului statului, a Guvernului, a lui Raed Arafat şi organizarea de alegeri anticipate, mulţimea având fluiere, vuvuzele şi steaguri tricolore.

SIBIU

 

Câteva sute de persoane au protestat luni după-amiază şi în municipiul Sibiu, nemulţumite de restricţiile impuse în timpul pandemiei.

Iniţial, zeci de protestatari s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu, de unde au plecat în marş pe bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Vasile Milea, calea Dumbrăvii, bulevardul Mihai Viteazu, strada Nicolae Iorga.

Unii manifestanţi şi-au ars măştile în Piaţa Mare. S-au scandat lozinci împotriva primarului municipiului, Astrid Fodor, sau a preşedintelui Klaus Iohannis.

Manifestanţii cer, printre altele, să se renunţe la obligativitatea purtării măştii de protecţie în zonele publice. Ei scandează "Libertate!" şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!".

IAŞI

 

Peste 100 de persoane s-au adunat şi la Iaşi, în faţa Prefecturii, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de ultimele măsuri impuse de guvernanţi pentru a limita creşterea infectărilor cu noul coronavirus.

Fluturând Drapelul naţional, manifestanţii strigă "Libertate" şi scandează lozinci antiguvernamentale. Ei cer totodată demiterea lui Raed Arafat, şeful DSU.

Mulţi dintre manifestanţi nu poartă mască de protecţie şi nu se păstrează distanţa socială.

La protest au venit şi persoane cu copii. Unul dintre aceştia a intonat Imnul naţional la începerea protestului.

TIMIŞOARA

 

Circa 300 de cetăţeni care, în majoritate, fie nu aveau mască, fie o purtau necorespunzător, s-au organizat în coloană şi au mărşăluit prin centrul Timişoarei, scandând lozinci împotriva măsurilor de protecţie anti-COVID şi a oficialilor care le-au susţinut şi instituit.

Ei purtau steaguri tricolore şi bannere pe care erau înscrise diferite mesaje: "Nu ne temem de COVID, căci iubirea e un zid!", "HoReCa se trezeşte!". S-au strigat lozinci precum "Arafat judecat!", "Afară, afară, cu Arafat din ţară!", "Timişoara, trezeşte-te!", "Timişoara florilor nu-i oraşul hoţilor", "Libertate nouă, ca în '89", "Libertate pură, fără dictatură", "Viaţa e sublimă fără carantină".

Protestatarii s-au întâlnit în faţa Prefecturii, apoi au plecat în Piaţa Victoriei/Operei şi la Catedrală, pe ale cărei trepte au rostit ''Tatăl nostru''.

Protestul a fost paşnic, fără incidente.

PLOIEŞTI

 

Câteva zeci de persoane s-au strâns în centrul municipiului Ploieşti, exprimându-şi nemulţumirea faţă de restricţii.

Mulţi dintre manifestanţi nu poartă mască de protecţie sau o poartă incorect. Unii dintre ei au steaguri tricolore de mari dimensiuni, pe unul dintre ele fiind imprimată sigla partidului AUR.

Protestarii scandează lozinci precum "Jos Guvernul dictator", "Libertate", "Jos Guvernul" şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă".

TULCEA

 

La Tulcea, un bărbat a fost sancționat de jandarmi pentru tulburarea ordinii publice şi nepurtarea măştii, în timpul unui protest organizat în semn de nemulţumire faţă de restricţiile impuse în contextul crizei sanitare.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), Anca Şerban, a declarat pentru Agerpres că amenda aplicată a fost de 2.000 de lei.

Zeci de persoane au protestat, luni după-amiază, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea, nemulţumite de restricţiile impuse la nivel naţional pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Protestatarii s-au întâlnit începând cu ora 17:00, au fluierat şi au scandat "Jos masca, nu suntem câini!", iar apoi au plecat în marş prin oraş până în cartierul Vest.

Ei urmează să se întoarcă în Piaţa Tricolorului, unde vor mai sta până în jurul orei 20:00, potrivit anunţurilor făcute publice pe reţelele de socializare.

GALAŢI

 

Noile măsuri restrictive intrate în vigoare după ce rata de incidenţă în municipiul Galaţi a ajuns la 4,24/1.000 locuitori au adus în stradă peste 100 de persoane, care protestează în faţa sediului Prefecturii.

Manifestanţii, echipaţi cu vuvuzele şi steaguri tricolore, scandează ''Libertate", ''Jos masca", ''Stop abuzurilor". Pe o pancartă este scris: ''Demisia Iohannis!".

În urma mobilizării de pe reţele de socializare se aşteaptă ca numărul protestatarilor să crească. Potrivit Jandarmeriei Galaţi, acţiunea de protest nu este autorizată.

CLUJ-NAPOCA

 

Aproximativ 300 de persoane au protestat şi în faţa Prefecturii Cluj.

Protestatarii s-au adunat în urma apelurilor de pe reţelele de socializare. S-a scandat: "O dorinţă sinceră, România liberă!" şi "Libertate, Libertate, Libertate".

După ce au demonstrat în faţa Prefecturii clujene, protestatarii au pornit într-un marş spre cartierul Mănăştur.

FOCŞANI

 

La Focşani s-au adunat aproximativ 30 de persoane, la invitaţia reprezentanţilor Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), filiala Vrancea.

Participanţii s-au strâns în Piaţa Unirii, cu steaguri tricolore şi cu pancarte cu mesaje antimască şi au plecat într-un marş în jurul clădirilor Prefecturii Vrancea, Consiliului Judeţean Vrancea şi al Primăriei Focşani, alături de deputatul AUR de Vrancea Georgel Badiu.

Deşi participanţii au scandat lozinci antimască, majoritatea celor prezenţi la protest au purtat masca de protecţie, care să le acopere gura şi nasul.

BRAŞOV

 

Câteva sute de oameni protestează în Piaţa Sfatului din Braşov împotriva ultimelor restricţii impuse de Guvern, după ce atât AUR Braşov, cât şi o persoană particulară au anunţat pe reţelele de socializare două acţiuni de protest.

Câteva persoane s-au adunat, în faţa Prefecturii Braşov, la ora 17,00, la protestul anunţat de filiala locală a AUR, acestora adăugându-li-se, după ora 18,00, alte zeci de persoane, care au pornit din centrul civic, pe jos sau cu maşinile, chemate, pe reţelele de socializare, de către o persoană privată.

Conform IJJ Braşov, în jurul orei 19,00, aproximativ 350 de persoane erau prezente în Piaţa Sfatului din zona centrului istoric al municipiului Braşov.

Jandarmii braşoveni se vor afla în zonă pentru a se asigura, alături de poliţişti, menţinerea ordinii şi liniştii publice.

În urma protestului din cursul nopţii de duminică spre luni, 16 sancţiuni au fost date protestatarilor care s-au manifestat, la volanul maşinilor, împotriva restricţiilor de circulaţie, şapte dintre acestea fiind amenzi şi restul, sancţiuni cu avertisment, pentru nerespectarea OUG 55/2020.

BRĂILA

 

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Brăila şi au pornit în marş pe calea Călăraşilor, principala arteră a oraşului, protestând astfel împotriva noilor restricţii ale autorităţilor centrale privind interzicerea circulaţiei după ora 20,00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori.

Grupul de protestatari a fost format în special din tineri şi adolescenţi, câţiva dintre ei fără mască de protecţie, motiv pentru care au fost aplicate amenzi pentru încălcarea acestei reglementări impuse în perioada pandemiei.

Protestatarii au scandat "Jos Arafat", "Jos Guvernul", "Libertate", Demisia" şi au avut pancarte pe care se puteau citi mesaje precum "Educaţia este baza societăţii! Deschideţi şcolile!", "Vrem acces la spitale, de COVID nimeni nu moare!", "Libertate te iubim, ori învingem ori murim!".

 

 

Citește și...
Surse: Guvernul ar putea relaxa noile restricții. Decizia depinde de ministrul Voiculescu
Surse: Guvernul ar putea relaxa noile restricții. Decizia depinde de ministrul Voiculescu

După un sfârşit de săptămână cu restricţii sporite, dar şi cu proteste în 24 de oraşe, guvernanţii iau, în calcul să reanalizeze măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor.

Jandarmeria a dat 219 amenzi participanţilor la proteste, în valoare de aproape 100.000 de lei
Jandarmeria a dat 219 amenzi participanţilor la proteste, în valoare de aproape 100.000 de lei

Jandarmeria Română a anunțat, luni, că a dat organizatorilor şi participanţilor la protestele de duminică 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 99.000 de lei.

AUR a anunțat că va protesta în faţa prefecturilor din toată ţara: „Ridicarea de urgenţă a tuturor restricţiilor ilegale”
AUR a anunțat că va protesta în faţa prefecturilor din toată ţara: „Ridicarea de urgenţă a tuturor restricţiilor ilegale”

Alianţa pentru Unirea Românilor anunţă că va protesta, luni, în faţa sediilor prefecturilor din toată ţara.

Minerii de la CE Oltenia amenință că intră în greva foamei. Ce îi nemulțumește pe ortaci
Minerii de la CE Oltenia amenință că intră în greva foamei. Ce îi nemulțumește pe ortaci

Peste 100 de mineri au protestat luni dimineață la Târgu Jiu, în fața sediul Complexului Energetic Oltenia.

Recomandări
Protest CNA la Ambasada Austriei, pentru umilirea jurnaliștilor români la votul Schengen. Mesaj către ambasador
Protest CNA la Ambasada Austriei, pentru umilirea jurnaliștilor români la votul Schengen. Mesaj către ambasador

CNA protestează pentru intervenția bodyguarzilor ministrului austriac Gerhard Karner, care au împiedicat jurnaliștii români să se apropie. Este „un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol”.

Emil Hurezeanu, rechemat în țară în semn de protest. Cine îl înlocuiește pe ambasadorul României în Austria
Emil Hurezeanu, rechemat în țară în semn de protest. Cine îl înlocuiește pe ambasadorul României în Austria

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, a fost chemat pentru consultări în țară, după votul Austriei împotriva admiterii României în Schengen.

EXCLUSIV. Daniel Pavel, despre debutul Survivor România 2023: „Ne vedem...”
EXCLUSIV. Daniel Pavel, despre debutul Survivor România 2023: „Ne vedem...”

EXCLUSIV. Daniel Pavel, despre debutul Survivor România 2023: „Ne vedem...”