Mama Dianei, fata care a murit în Jepii Mici, sfâșiată de durere. „I-am zis să aibă grijă cu urșii. Spunea că sunt paranoică”
Diana, fata atacată de urs în munții Bucegi, a murit din cauza traumatismelor produse în urma căderii de la înălțime, în râpă.
Informația apare în raportul medico-legal. Apelurile date la 112 de ea și de băiatul care o însoțea demonstrează că tânăra a făcut o greșeală atunci când a văzut animalul - a luat-o la fugă.
Detaliile cazului nu îi împiedică pe parlamentari să se reunească în sesiune extraordinară, pentru a vota împușcarea, în acest an, a 481 de urși.
Diana s-a prăbușit peste 100 de metri și - în timpul căzăturii - a suferit fracturi și leziuni grave ale organelor.
Legiștii au stabilit că s-a stins rapid, ca urmare a hemoragei interne. Tânăra a pierdut sânge și din cauza mușcăturilor de la picioare.
Mama ei a mers joi să îi ridice trupul pentru înmormântare.
Laura Zaharia: „I-am zis să aibă grijă cu urșii, că mereu mi-era frică și mereu o atenționam de pericolele astea și mereu îmi spunea că sunt prea paranoică”.
Reporter: Iubea muntele?
Laura Zaharia: „Foarte mult, foarte mult”.
Deși nu era pentru prima dată pe munte, Diana a făcut, se pare, o greșeală fatală. Ar fi luat-o la fugă când a vâzut ursul. În apelul la 112, băiatul care o însoțea nu a spus că au fost atacați, ci că au întâlnit animalul și că prietena lui a fugit și este urmărită de urs. În cele din urmă, sălbăticiunea a tras-o în râpă.
Cazul a stârnit reacția imediată a autorităților
Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară pentru luni, 15 iulie. Pe ordinea de zi se află o lege care a trecut deja de Senat și care stabilește o cotă de prevenție la urs de 426 de exemplare și una de intervenție de 55 de animale. În total, 481 de urși ar putea fi uciși până la sfârștul anului.
Exemplarele din cota de prevenție pot fi împușcate de orice vânător, sub coordonarea personalului de specialitate al fondurilor cinegetice.
Gabriel Păun, activist de mediu: „Fiecare tragedie este folosită de industria vânătorii de trofee să restabilească acea cotă de ucidere. Are nevoie de acești urși pentru a-și legaliza plăcerea de a ucide”.
Fondul Cinegetic Sinaia 25, unde s-a întâmplat tragedia de marți, are, potrivit proiectului de lege propus spre adoptare, dreptul să împuște un urs.
În zonă sunt 21 de exemplare, mai puține decât în 2016, an în care s-a interzis vânătoarea la urs. În ultimele 18 luni , administratorii acestui fond nu au depus cereri de derogare, nici pentru recoltare și nici măcar pentru relocarea vreunui exemplar problemă.
Președintele Asociației Cinegetice Sinaia a refuzat să discute cu jurnaliștii PRO TV. A răspuns la unele întrebări paznicul care a intervenit marți și a împușcat ursul.
O tânără din Sibiu, care a petrecut două luni în sălbăticia munților Canadei, a povestit pe Facebook modul în care administratorii parcurilor naturale acționează acolo unde urșii grizzly sunt o prezență constantă.
Turiștii sunt sfătuiți - prin panouri informative - cum să se poarte, în funcție de situație - de la o simplă întâlnire cu animalul, până la un atac. Regulile principale sunt: sa nu fugi și sa vorbești calm cu ursul.
Pentru a demonstra eficiența sfaturilor, femeia a făcut publică întâlnirea ei cu un grizzly.
- Hei! Continuă să mergi! Nu suntem interesanți! Doar continuă să mergi. Da! Continuă să mergi!
- O Doamne, e foarte aproape!
Purtarea spray-ului anti-urs este obligatorie în unele locuri.
De altfel, și la noi, vânzările de spray-uri care conțin capsaicină - substanță care provoacă iritație și alergie ursului - s-au dublat după incidentul de marți, spun reprezentanții unei platforme de comerț online.
Cristian Papp, specialist WWF: „Cele mai eficiente sunt cele care au cel puțin 2 milioane de unități din această substanță. Ce avem pe piață au și până la 3 milioane de unități de capsaicină și ele sunt eficiente până în 10 metri.”
Autoritățile merg însă pe varianta uciderii urșilor.
Ministrul Mediului afirmă că avem circa 8.000 de exemplare și ca numărul lor a scapat de sub control, deși numărătoarea științifică, pe baza de probe ADN, nu este încheiată.