Gestul fatal făcut de Diana, fata care a fost ucisă de urs în Jepii Mici. Ce cauză a morții indică raportul medico-legal
Diana, fata atacată de urs marți în Munții Bucegi, a murit ca urmare a rănilor produse prin căderea în râpă, arată raportul medico-legal.
Iar, analizele făcute ursului împușcăt arată că animalul nu era turbat. Potrivit celor care au înregistrările apelurilor telefonice făcute la 112 de fată și prietenul ei, ursul a atacat-o pe tânără pentru că ea a luat-o la fugă, stăpânită de panică atunci când l-a văzut.
Diana a căzut de la peste 100 de metri înalțime și a suferit leziuni grave. Decesul a survenit rapid ca urmare a hemoragiei interne. Avea, de asemenea, numeroase fracturi - arată raportul medico-legal. Medicii spun însă că fata a pierdut mult sânge și din cauza mușcăturilor de la picioare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, la solicitarea Știrilor ProTV, serviciul de telecomunicații speciale a dat detalii privind apelurile la 112 făcute de Diana și de băiatul care o însoțea.
Informațiile arată că, speriată de urs, tânăra a luat-o la fugă. Acest gest i-a fost fatal pentru că animalul a pornit în urmărirea ei, sălbăticiunea a apucat-o de picior și a tras-o într-o râpă.
Ca urmare a acestui caz tragic, Ministrul Mediului a anunțat că propune creșterea cotelor de intervenție și prevenție la urs de la 220, la circa 500 de exemplare. În plus...
Mircea Fechet, Ministrul Mediului: „Voi propune ca orice urs care se apropie mai mult de un kilometru sau doi sau trei de o așezare umană să fie gestionat de îndată. Iar când spun gestionat, nu mă feresc să precizez că discutăm fie despre eutanasierea acelui exemplar fie despre împușcarea acestuia.”
Iar premierul Ciolacu a anunțat o sesiune parlamentară extraordinară pentru a discuta aceste propuneri.
Cristian Papp, specialist al World Wide Fund, spune însă că rezolvarea stă în gestionarea gunoaielor care atrag animalele.
Cristian Papp, coordonator departament Specii Sălbatice și Arii Protejate WWF România: „Atâta timp cât se îndepărtează urșii problemă, dar nu și atractantul, clar nu va rezolva situația la nivel de populație și problemele vor persista în continuare”.
Iar cei care merg pe munte trebuie să învețe cum să reacționeze la intâlnirea cu animalul. Joi, turiștii din Bușteni nu iși făcuseră niciun plan.
Bărbat: „Vedem noi ce-om face. Alergăm, nu ne prinde, suntem sportivi.”
Complet greșit. În cazul unei întâliniri cu ursul prima regulă este să nu fugiți. A doua este să nu vă urcați într-un copac, pentru că urșii știu să se cațăre. Încercați să vă îndepartați ușor de el, dar fără să îi întoarceți spatele.
Cipiran Câmpean, pădurar: „Să te retragi încet, să nu fugi, pentru că nu poți fugi mai repede ca ursul, să te iei la trântă cu el în nici un caz.”
Adela Dadu este ghid montan și povestește cum au scapăt unii.
Adela Dadu, ghid drumeții: „Și-au lăsat rucsacii și ursul a mers la rucsac atras de mirosul hranei.”
Eficient se poate dovedi și un spray anti-urs, iar un fluier sau chiar clopoțel atârnat de rucsac poate ține animalul departe și poate preveni atacul.