Gesturile care îți pot salva viața dacă te întâlnești cu un urs. Expert: ”Legiuitorii au ales să asculte de ONG-uri”
Legiuitorii au ales să asculte de ONG-uri în privința urșilor, în loc de specialiști și cercetările făcute în ani de zile, susține un expert ieșean în cinegetică, vorbind despre cazul tinerei ucise de urs pe Jepii Mici.
Numărul urșilor din România este mult prea mare raportat la habitatul lor, iar asta din cauza legiuitorilor care au ales să asculte de ONG-uri, în loc de specialiști și cercetările făcute timp de ani de zile, a declarat șef lucr. dr. Mugurel Munteanu, expert în cinegetică de la Universitatea de Științele Vieții, scrie Ziarul de Iași.
În România trăiesc acum peste 8.000 de urși, iar vânătoarea lor este interzisă, nefiind posibilă nici măcar extragerea unui număr mic. Asta în timp ce exemplarele mari își delimitează un teritoriu vast și le împing pe celelalte spre zonele mai libere, în afara pădurilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Ursul se află în vârful lanțului trofic și s-a înmulțit. Pentru că se află în vârful lanțului trofic, nu are cine să îi extragă, în afară de vânător. În zona montană sunt obișnuiți, familiarizați cu mâncare de la turiști, sau mai degrabă hrăniți de persoanele care campează, și ei se trag unii pe alții în zona liberă. Coboară. De aia am surprins ursul și în județul Iași.
În 2010 a existat o derogare în care se menționa că putem extrage un număr de 200-300 de urși. În perioada 2018-2020, ONG-urile au intervenit, animalele fiind strict protejate. Și a fost interzisă vânătoarea. Ca măsuri- a mai încercat cineva să extragă câteva exemplare printr-o hotărâre de guvern. Dar, cam atât. În general, legiuitorii noștri au ales să asculte de ONG-uri, nu de specialiști, de cercetări făcute în ani”, spune dr. Mugurel Munteanu.
„Nu știu câți oameni trebuie să mai moară. Dacă vrei să tai un copac care dă să cadă, trebuie să primești acordul ONG-urilor. De ce? Pentru că există un cuib de păsări în el. Ursul atacă dacă este surprins la hrană. Ursoaica cu pui este însă agresivă prin simpla prezență”, a completat specialistul.
În ceea ce privește comportamentul în momentul în care dăm nas în nas cu urșii, Mugurel Munteanu recomandă, ca prin gest, să ne sprijinim de un copac și să facem gălăgie. ”În cazul în care ești surprins, te lipești de un arbore și faci zgomot puternic. Nu e bine să mergi neînsoțit”, a conchis expertul.
Sfaturile jandarmilor montani
După tragedia de marți, Jandarmeria Maramureș, un județ în care oamenii întâlnesc adesea ursul, dar unul și cu potențial turistic, a publicat o serie de sfaturi utile turiștilor. Acestea sunt:
- Nu porniți singur la drum, asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție;
- Discutați, faceți zgomot, cântați, ca să fiți auziți de animale sălbatice și să vă evite;
- Purtați agățat de rucsac un așa-numit ”Bear Bell”- clopoțel împotriva urșilor;
- Ceața și ploaia cresc riscul unei întâlniri cu ursul, evitați deplasările pe munte în astfel de condiții;
- Împachetați cât mai bine mâncarea în rucsac, astfel încât să nu miroase prea tare;
- Nu mâncați în locurile împădurite sau în cele despre care știți că sunt frecventate de urși;
- Când campați, nu țineți mâncarea în cort. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de metri de locul unde v-ați instalat cortul;
- Să aveți un spray cu piper împotriva urșilor;
- Ursoaica cu pui este un real pericol, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;
- Dacă observați prezența unui urs la mare depărtare, e bine să faceți zgomot, iar dacă aveți petarde, acestea vă vor fi foarte utile;
- Dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. Purtați la gât un fluier, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. Retrageți-vă încet, cu ochii la el;
- Dacă vine spre dumneavoastră, aruncați rucsacul în direcția opusă celei în care o veți lua.