Maluri de pamant s-au "scurs" spre autostrada Sibiu-Orastie odata cu topirea zapezii. Ce pagube au provocat alunecarile

Dată publicare: 02-03-2017 18:20
Dată actualizare: 05-03-2017 06:59


Problemele grave de pe autostrada Sibiu-Orastie revin in atentie. Dupa topirea zapezii, a devenit vizibil ca rigolele de scurgere a apei si plasele de protectie care asigurau dealul Bucium s-au rupt pe o portiune de sute de metri.

Malurile de pamant au avansat periculos inspre autostrada.

Deschisa circulatiei in 2014, autostrada Sibiu-Orastie a avut de la bun inceput o istorie agitata. Soferii s-au bucurat de sosea doar cateva luni, pentru ca imediat au aparut fisuri mari in asfalt. Anul acesta a venit randul denivelarilor, iar acum alunecarile masive de pamant pun, din nou, in pericol soferii.

Ioan Hapca, geolog: "Dupa topirea zapezilor si dupa eventualele precipitatii s-ar putea mari acest fenomen de alunecare. Aceste pamanturi, e vorba de niste argile, in contact cu apa isi schimba caracteristicile si devin foarte plastice. Ele incep sa alunece practic ca un aluat."

Malurile de pamant s-au scurs pur si simplu spre autostrada, au rupt plasele de sustinere, rigolele de ciment si au trecut inclusiv de stalpii de monitorizare care au fost montati in urma cu o luna. Acum sunt la o distanta de 12 metri de drum.

Paul Dorneanu, reprezentant Asociatia "Construim Romania": "Problemele pleaca de la proiectul tehnic. E vorba de un val destul de mare care se afunda si ridica partea din fata a pamantului, care va veni la un mom dat, in cateva zile, saptamani, pana cand valul de pamant va ajunge pe autostrada."

Pana rezolva autoritatile problemele, soferii circula cu teama.

In replica, cei de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere spun ca alunecarile sunt doar de suprafata redusa si sunt cauzate de fenomenul de inghet/ dezghet si situatia este monitorizata permanent.


VIDEO PROTVPLUS.RO