Majoritatea românilor petrec Revelionul acasă, deși pare că toți sunt plecați. Cum decurg pregătirile
Deși pare că toată lumea este la munte ori la mare, conform unui studiu recent 65% dintre români petrec Revelionul acasă, alături de rude și prieteni.
Aceștia și-au pregătit pentru masa de sărbătoare pește, struguri și băuturi, iar cei superstițioși au achiziționat lenjerie roșie pentru a atrage norocul în noul an.
Doi din trei români petrec Revelionul acasă. I-am găsit prin magazine și piețe, cu coșurile pline de mâncare și băuturi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Cum să petrecem, în familie, posibil să avem musafiri. O să fac friptură cu pește, fructe."
„Acasă, în familie, sărmăluțe, salată boeuf, cu familia, cu nepoțeii."
„Acasă, da. Acasă, că am muncit suficient și vreau să mă relaxez, să nu mai fac absolut nimic, decât să stăm pur și simplu. Și cu copilașii."
-Acasă, în familie, cu nepotul meu care e ca mine, și atât.
-Ce îți place să-ți gătească bunica?
-Cârnați. Și sarmalele în foi de viță.
-Am făcut sărmăluțe, cozonaci, piftia o fac după Anul Nou, icre, că le fac eu pe toate.
Cuplu: „Șampanie, salam, mozzarella, să facem o pizza. Acasă, doar noi doi. Cu pisicile.”
Reporter: Și pentru ele ce ați luat?
Cuplu: „Le dăm să guste din fiecare”
„Lapte, frișcă. Ouă. Pregătirea mesei de Revelion. Ciorbă de perișoare, mi-a rămas cozonac, care îl însiropez și pun frișcă, și nu mai fac alt desert."
„Am cumpărat multe. Mai mult zarzavat, verdețuri. Eu nu mănânc carne. Am făcut sarmale cu soia și varză roșie cu chiftele."
Cei superstițioși spun că în noaptea dintre ani, de pe masă nu trebuie să lipsească peștele, pentru a aluneca ca el printre necazuri, carnea de gâscă sau curcan pentru a ține problemele departe, sau strugurii pentru bogăție.
Femeie: „O să facem un pește că e tradițional de Revelion. Acum am oprit, am luat niște peștișori, le-am zis că și aduc bunăstare în casă și să îi mai înmulțim în acvariu."
Bărbat: „Să zicem că încercăm să păstrăm tradiția și superstițiile românilor de Anul Nou.”
Reporter: Ce înseamnă peștele de Anul Nou?
Bărbat: „Bunăstare, cred, nu știu. Dacă mi s-a spus să iau, am luat."
Cumpărător: „Struguri albi, struguri negri, struguri roz și o bucată de brânză. Pește avem.”
Reporter: De ce ați cumpărat struguri?
Cumpărător: „Așa e obiceiul în noaptea de Revelion, sau a doua zi.”
O altă superstiție este așezarea vâscului la ușa de la intrarea în case, sau purtarea unei lenjerii de culoare roșie pentru noroc în anul care vine.
-Lenjerie roșie, probabil o să mâncăm struguri. 12 struguri, și o să avem somon pe masă.
-De ce?
-Păi că să avem un an mai bun presupun.
(...)
-Ceva roșu să ne aducă noroc și bani.
-Contează suma?
-Nu contează suma, dar eu o să am euro la mine ca să am așa tot anul.
Reporter: Cumpără lumea vâsc?
Comerciant: „Da, foarte mult cumpără, că aduce noroc în casă. Am vândut, vreo 200 de persoane care au venit să cumpere vâsc."
„Aduce noroc, așa știu. O pun pe lampă, pe tavan", spune o cumpărătoare.
Pentru cei care au lăsat decizia pe ultima sută de metri și vor totuși să petreacă de Revelion, este bine de știut că tot mai multe restaurante sau cluburi primesc oaspeți fără rezervare, doar cu plata la intrare.
Reporteri: Bianca Ghiță, Georgiana Pocol, Teodora Suciu,
Emanuela Băluș, Elena Bejinaru