Maiorul Cazan, care a condus jandarmii: ”Dacă mâine ar fi 10 august aş lua aceleaşi măsuri”
Maiorul Laurențiu Cazan, fost șef al dispozitivului care a coordonat intervenția jandarmilor la mitingul din 10 august, a cerut ca oamenii să nu mai folosească termenul ”a gaza” când vorbesc despre acțiunea cu gaze a jandarmilor.
Cazan a făcut aceste afirmații miercuri, la Parchetul General, unde a fost audiat
”V-aș mai ruga un lucru. Se folosește mult în spațiul public termenul de a gaza. V-aș ruga pe fiecare dintre dumneavoastră să vă uitați în dicționarul explicativ al limbii române să vedeți ce înseamnă a gaza.” - a spus maiorul Cazan, care a refuzat să răspundă la cererea jurnaliștilor, de a oferi el o explicație a acestui termen.
Întrebat dacă ar lua aceleaşi măsuri, Cazan a spus, potrivit News.ro: ”Categoric. Dacă mâine ar fi 10 august aş lua aceleaşi măsuri”.
El a declarat că ”s-a respectat legea ad-literam”.
”Modul de restabilire a ordinii publice s-a făcut în concordanţă cu legea specială”, a mai spus Cazan.
Acesta a afirmat că nu poate face alte precizări cu privire la ancheta în curs
În prezent, Cazan este împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti,
La aproape o lună și jumătate de la evenimentele violente din Piața Victoriei, șefii Jandarmeriei Române, dar și un secretar de stat de la Ministerul de Interne, au fost puși sub acuzare de procurorii militari.
Sunt bănuiţi că au stat în spatele intervenției în forță împotriva manifestanților. Anchetatorii spun că jandarmii au folosit forța în exces, deși printre protestatari erau și copii, iar ordinul de intervenție a fost emis cu încălcarea legii.
Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Ionuţ Şindile, adjunctul acestuia, colonelul Sebastian Cucoş, şeful unităţii din Capitală, mariorul Laurenţiu Cazan, dar şi secretarul de stat de la Ministerul de Interne, colonelul Mihai Chirică, sunt învinuiţi de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la purtare abuzivă.
Sunt primii suspecţi cărora procurorii militari le reproşează oficial intervenţia din 10 august de la Mitingul Diasporei.
Aproximativ 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din Piaţa Victoriei.
"Totodată, în cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanţelor cu efect iritant-lacrimogen existente în muniţia şi în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice", precizează Parchetul General.
Pe 16 august, procurorii militari au ridicat de la Jandarmeria Română documentele privind substanţele chimice deţinute şi folosite cu ocazia intervenţiei la protestul de vineri, precum şi mostre de muniţie neletală şi substanţe chimice.
Parchetul declara atunci că muniţia neletală şi gazele lacrimogene folosite au "certificat de calitate şi garanţie", precum şi "declaraţie de conformitate".
Parchetul General enumera muniţia neletală şi gazele lacrimogene folosite la protest de jandarmi:
* cartuş calibru 38 mm cu efect iritant-lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
* grenadă de mână cu efect iritant-lacrimogen; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
* pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanţă iritant-lacrimogenă; tipul substanţei CS concentraţie 1%;
* pulverizator de mână 60 - 100 ml cu substanţă iritant-lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
* pulverizator de mână 400 ml cu substanţă iritant-lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
* pulverizator de mână 150 ml cu substanţă iritant-lacrimogenă; tipul substanţei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentraţie 1%);
* cartuş calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant-lacrimogen - încărcătură cu efecte multiple iritant-lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, jandarmi, audieri, 10 august, gazare, laurentiu cazan,
Dată publicare:
26-09-2018 13:34