210.000 de elevi intra de azi in Bac. Ce risca tinerii care incearca sa copieze anul acesta
Examenul de bacalaureat incepe astazi, oficialii Ministerului Educatiei anuntand masuri stricte pentru organizare si desfasurare, in scopul eliminarii posibilitatilor de frauda.
Examenul de bacalaureat incepe in 6-8 iunie cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Pentru sustinerea acestei probe s-au inscris peste 210.000 elevi, repartizati in 1.398 centre de examen, informeaza MECTS, duminica.
Urmatoarea proba va fi cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana -, in perioada 8-10 iunie. Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, au fost elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Subiectele au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national.
Proba D de evaluare a competentelor digitale era programata sa inceapa in 13 iunie, dar MECTS a decis schimbarea datei pentru 10 iunie, intrucat zilele de 12 si 13 iunie sunt libere cu ocazia Sarbatorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii. Perioada alocata desfasurarii probei D se mentine la cinci zile.
Urmatoarea proba este cea de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, care se va derula in intervalul 20-23 iunie. Este strict interzis accesul candidatilor cu orice tip de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare, in caz contrar candidatul va fi eliminat din examen de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele in cauza au fost folosite sau nu. Ca pocedura, candidatul va extrage un bilet si va primi hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, fiecarui candidat i se acorda cate 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute. Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat, precizeaza Ministerul Educatiei.
Probele scrise de la bacalaureat incep in 27 iunie cu Limba si literatura romana, in 28 iunie este progamata testarea la Limba si literatura materna, in 29 iunie va fi sustinuta proba obligatorie a profilului si in 1 iulie proba la alegere a profilului si specializarii.
In 3 iulie vor fi afisate rezultatele, in 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestatii, care vor fi rezolvate in 5 - 7 iulie, urmand ca in 8 iulie sa fie afisate rezultatele finale.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, afirma, in 6 mai, ca la examenele de bacalaureat din acest an nu se va mai copia si avertiza ca "daca altii nu vor fi vigilenti", ce s-a intamplat in vami se va intampla si in educatie. Masurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost anuntate de ministrul Funeriu in 24 mai. Demnitarul spunea ca aceste masuri au fost sporite si ca cei care copiaza vor fi si mai drastic sanctionati, urmand sa fie eliminati si sa primeasca interdictie de a participa la doua sesiuni ulterioare. Astfel, un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru ca a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 si nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul sa se inscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012. Candidatii care au fost eliminati la bacalaureatul din sesiunile precedente intrucat au fost prinsi copiind pot participa la examenul din 2011, a precizat secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Oana Badea. Totodata, Ministerul Educatiei va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor si cazurilor de potentiala fraudare.
Cititi si:
Oradenii inoata si astazi in piscina unde ieri a murit o fata de 7 ani