Mai puține prune din cauza secetei, astfel că producția de palincă este redusă anul acesta
Îngheţul din primăvară şi seceta ce a urmat au făcut ca în acest an producţia de prune să fie insignifiantă. Puţinele fructe care se vând în pieţe sunt mai scumpe ca cele de anul trecut.
E bine de ştiut că din această cauză nici palinca nu o să fie din belșug.
La staţiunea de cercetare din Aiud, judeţul Alba, se cultivă pe patru hectare prune din opt soiuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Anul trecut în care obţineam 70-80 de kg per pom, anul acesta avem producţie de 50-55 de kg per pom. Mai puţine fructe, dar compensam prin mărime, aromă, gust, deci calitatea este mai bună" spune un angajat.
Pe de altă parte, dacă anul trecut un kilogram de prune costa sub 3 lei, acum va trece de 4.
Florin Motea – şef fermă: „Dacă ar fi să vorbim de soiurile timpurii cu înflorire timpurie acolo putem vorbi de o pierdere de 80%. În primăvară au fost îngheţuri, chiar a nins în perioada înfloritului şi s-a redus producţia".
În judeţul Iaşi, din cauza secetei, pomii se usucă, iar fructele cad.
„S-au făcut fructe mai puţine şi mai mici pentru că nu-i ploaie şi au fost călduri multe, prea mari. Chiar mergeam la piaţă şi ne-a întrebat o doamnă că sunt cam mărunte – păi asta e anul” spune Doina Herea.
În schimb, un cultivator din Bihor are o producţie de prune de invidiat, pentru că a apelat la sfaturile unui consultant agricol.
Dumitru Dulău, fermier: „Din decembrie, din noiembrie, stropit, tuns, tuns de calitate, cel mai mult face tunsul”.
Reporter: „Sunt care n-au avut producţie anul ăsta?”
Dumitru Dulău: „Da şi normal. 80-90 la sută n-au avut prune. (...) Orice tratament e scump."
Octavian Dan, consultant agricol, dă sfaturi cultivatorilor: „Cei care scapă de îngheţ, pot să-şi influenţeze cantitatea şi calitatea fructelor, prin utilizarea corectă a planurilor de fertirigare şi al tratamentelor fito-sanitare obligatorii".
Aşadar, palinca va fi ceva mai scumpă.
„Preţurile ar putea să fie influenţate între 5-10%. A crescut ponderea pe online, cele pe curierat, şi ne adaptăm şi noi vremurilor" explică Silviu Zetea, producător.
Lucrurile stau la fel şi în cazul magiunului.