Magistratii care i-au lasat liberi pe violatorii din Vaslui sunt cercetati disciplinar. Ce acuzatii li se aduc
Inspectia Judiciara a inceput cercetarea disciplinara fata de unii dintre judecatorii si procurorii implicati in cazul fetei din Vaslui, siluita de 7 barbati, aflati inca in libertate.
Verificarea magistratilor a pornit in urma cu o luna, la cererea CSM, dar acum a intrat intr-o noua faza. Magistratii sunt banuiti de ''exercitarea functiei cu rea-credinta''. Intre timp violatorii au fost obligati sa se prezinte si vineri la postul de politie din Valeni, asa cum le impune controlul judiciar.
Suspectii s-au ferit sa faca declaratii. Vineri au avut doar un singur sustinator, insa politistii au stat totusi in zona, ca sa evite orice incident. "Fata nu era poama buna. Probabil ca vrea bani, nu stiu. Eu ii cunosc pe baietii astia si nu e chiar asa. Eu am venit cu ei pentru ca suntem prieteni. Nu au violat-o. A vrut”, a sustinut localnicul in fata presei.
O parere radical opusa are presedintele unei asociatii pentru protectia femeilor abuzate. Omul este britanic si spune ca in tara sa suspectii de viol au parte de toleranta zero din partea autoritatilor.
Dave Ashforth, director Asociatia Women's Aid: "In Anglia, daca o femeie e abuzata sub orice forma, sexual, emotional, fizic, abuzatorul este arestat. El va fi retinut si ramane in custodia politiei pana cand un tribunal ia o decizie, pana cand sunt stranse probele."
In plus, victimele violurilor sunt sustinute puternic de intrega societate.
Dave Ashforth, director Asociatia Women's Aid: "Exista centre speciale pentru victimele unui viol, iar politia are consilieri speciali care le ajuta sa inteleaga ca ceea ce s-a intamplat nu este vina lor, in niciun caz. Un viol este un viol si este complet inacceptabil. In Anglia, NU inseamna NU, iar daca o femeie spune NU, asta inseamna NU!"
La noi, in schimb un judecator din Vaslui i-a scos din arest preventiv pe 3 dintre suspecti, iar un altul pe ceilalti 4. Instanta a considerat ca acestia nu reprezinta un pericol social. Si mai straniu, procurorii nu au atacat decizia. Pentru aceste hotarari sunt cu totii cercetati disciplinar. Superiorii ii banuiesc de "exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta". Urmatorul termen in procesul violatorilor este programat in data de 14 august.
Petitia pentru arestarea violatorilor, semnata de peste 300.000 de oameni
Peste 300.000 de oameni au semnat o petitie prin care cer arestarea a sapte tineri din Vaslui, acuzati ca au violat cu salbaticie o fata de 18 ani. Indivizii au fost lasati in libertate de judecatori pe durata cercetarilor.
Anul trecut in noiembrie, tanara a fost chinuita pana a lesinat, apoi stropita cu alcool ca sa-si revina si violata din nou de suspecti. Marti, presedintele CSM a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice daca au savarsit vreo abatere procurorii sau judecatorii din acest dosar care a indignat o tara intreaga.
Cei sapte tineri, cu varste intre 18 si 27 de ani, au fost initial retinuti apoi trimisi in judecata, insa dupa patru luni, trei dintre inculpati au recunoscut acuzatiile, iar judecatorul de caz a dispus arestul la domiciliu. Apoi si ceilalti patru suspecti au beneficiat de aceeasi clementa din partea judecatorului.
Decizia de a-i lasa in libertate pe agresori a fost contestata si de politicieni, in frunte cu premierul Victor Ponta: “Vreau sa imi exprim solidaritatea nu doar cu victima infractiunii de la Vaslui, ci cu toate victimele care au de suferit in tara si pentru care nu se face dreptate”, a spus prim-ministrul, la inceputul sedintei saptamanale de Guvern, referindu-se la caz. “Vreau sa imi exprim indignarea pentru faptul ca de ani de zile spunem ca justitia trebuie sa ii pedepaseasca pe toti in mod egal, dar mai ales pe cei care comit crime, violuri, talharii".
Sursa: Agerpres
Etichete: vaslui, viol, eleva, magistrati, pedeapsa, cercetare,
Dată publicare:
24-07-2015 13:53