"Mi-a facut ce a vrut, eram ca un sac de box". Marturiile femeilor violate intr-o tara in care zilnic apar 5 victime noi
Cinci femei au fost violate in fiecare zi in Romania, de la inceputul anului si pana acum. Este media cazurilor inregistrate de politie, in urma carora s-au intocmit tot atatea dosare penale.
Din pacate, de teama sau de rusine, unele femei renunta la plangere ori cad la pace cu violatorul. Sunt insa sute de victime care rup tacerea si vorbesc despre cele intamplate.
Depun plangere si isi sustin cauza in fața instantelor de judecata pentru ca violatorul sa plateasca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- "Mi-a facut ce a vrut el, eram ca un sac de box".
- "Mi-a rupt hainele, m-a dezbracat, ce am patit eu aia sa pateasca si el".
Sunt declaratii socante ale unor femei care vor trai toata viata cu amintiri cumplite, care simt umilinta si durere. Dar au ales sa lupte: vorbesc despre acest cosmar si trag un semnal de alarma. Depun plangere ca nu ii lase sa scape pe vinovati.
Celor mai multe victime le e rusine de lume, le e rusine cu ce au patit, desi nu ele sunt de vina, desi nu ele ar trebui aratate cu degetul. Cu toate astea societatea romaneasca procedeaza asa.
Camelia Proca, asociatia A.L.E.G: "Este foarte important sa existe cineva care sa le asculte fara sa le judece, care le crede si explica cauzele violentei, care nu au legatura cu ce a facut sau nu a facut victima, ci au legatura cu decizia agresorului de a trece dincolo de vointa persoanei, victimei".
Traim insa vremuri in care oamenii si "sistemul", in loc sa ajute femeile aflate in astfel de situatii, le blameaza considerandu-le responsabile pentru ce au patit.
Din aceasta cauza, multe ajung sa nu mai depuna plangere ori sa o retraga, numai sa scape de judecata publica nedreapta, iar unele cad in depresie si se izoleaza.
De aceea, este important ca victimele sa rupa tacerea si sa arate cu degetul catre agresor. Sa vorbeasca despre cele intamplate, iar vinovatul sa plateasca. O initiava legislativa din 2012 sustinea castrarea pedofililor si a violatorilor, initiatorul insa vrea acum sa ceara tratamentul chimic al violatorilor recidivisti.
Ciprian Rogojan, deputat: "Este dureros ce se intampla si trebuie sa o luam pe drumul de normalitate, avand in vedere ca in alte tari recidiva e mica, atat timp cat implementam proiectul legislativ, vom trata oamenii acestia care au o boala".
Si vedete internationale, victime ale violului, si-au dat seama cat de important este sa nu dea inapoi in asemenea situatii sa nu cedeze.
Tori Amos - artista a fost violata la 21 de ani, Queen Latifah - cantareata si actrita, a fost violata de babysitter, Anne Heche - actrita a fost violata de la 3 la 12 ani de tatal ei. Toate vorbit despre asta si au luptat pentru dreptul lor la viata normala.