Consolidarea cladirilor cu bulina din Capitala ar putea dura 154 de ani. Scenariul negru al unui cutremur major
Intr-un oras plin de pericole, cum este Bucurestiul, primaria isi doreste sa consolideze in regim de urgenta cladirile cu bulina care pun in pericol nu numai locatarii, ci si trecatorii.
Lucrarile vor fi platite de stat, dupa care beneficiarii vor inapoia suma in rate. Pare sa fie singura solutie. Daca insa consolidarile continua in ritmul actual, blocurile noastre ar fi sigure abia peste un secol si jumatate. Propunerea Primariei s-a pierdut insa intre Guvern si Ministerul Dezvoltarii.
In cazul unui cutremur, in Bucuresti sunt cele mai multe cladiri care risca sa se prabuseasca. Din cele 190 de cladiri incadrate in categoria "pericol public", in perioada 2000 - 2013 au fost consolidate doar 16. Imaginea este cu atat mai sumbra cu cat, multe dintre cele ramase neconsolidate pun in pericol, nu numai siguranta celor care locuiesc in ele, dar si siguranta trecatorilor.
In ritmul actual am avea nevoie de nici mai mult nici mai putin de 154 de ani pentru a reabilita si consolida toate cele 174 de cladiri din Capitala care stau sa cada. Asta si pentru ca legea nu permite consolidarea cu "forta". Primaria Capitalei sustine ca a trimis, inca de acum 2 ani, la Guvern si Parlament, proiectul prin care proprietarii sa poata fi evacuati chiar si fara voia lor, pentru refacerea constructiei, daca imobilul reprezinta un pericol public.
Tot primaria le-ar asigura cazarea celor evacuati. Estimarile facute in 2008 de Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Constructii arata ca, un cutremur cu epicentrul in Muntii Vrancei, de magnitudine 7 pe Richter, produs seara, ar afecta nu mai putin de 450.000 de oameni. De la Guvern proiectul primariei ar fi ajuns la Ministerul Dezvoltarii. Acolo insa cei de la biroul de presa sustin ca nu stiu nimic despre acest document