Dosarul MAFIA LEMNULUI. Paltin Sturdza, retinut de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri
Beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de padure care ar fi fost retrocedate ilegal, Paltin Gheorghe Sturdza, a fost retinut de procurorii DNA Brasov, dupa aproximativ patru ore de audieri in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.
Paltin Sturdza a fost scos din sediul DNA Brasov joi, in jurul orei 15.30, cu catuse la maini, fara sa faca nicio declaratie jurnalistilor.
El ar urma sa fie dus la sediul instantei supreme, unde va fi judecata propunerea de arestare preventiva. Beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de padure care ar fi fost retrocedate ilegal, Paltin Gheorghe Sturdza, a fost audiat, joi, la DNA Brasov, timp de aproximativ patru ore, in dosarul in care sunt urmariti penal si parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.
Gheorghe Paltin Sturdza, urmas al lui Dimitrie Sturdza si fost proprietar a zeci de mii de hectare de padure in Moldova, care ar fi obtinut ilegal peste 40.000 de hectare de padure, a ajuns la DNA Brasov in jurul orei 11.30, fara a face declaratii la intrarea in sediu.
Miercuri noapte, la DNA Brasov a fost audiat Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, iar pe numele acestuia procurorii anticoruptie au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore si cer instantei supreme arestarea prenventiva a acestuia, pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.
Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciu si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier, dobandita prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.
Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", a aratat DNA.