Dosarul MAFIA LEMNULUI. Viorel Hrebenciuc a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

×
Codul embed a fost copiat

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost arestat preventiv, miercuri dimineata, pentru 30 de zile, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, in baza unui mandat emis de instanta suprema, el urmand sa fie dus in arestul Politiei.

Decizia de miercuri dimineata a magistratilor instantei supreme poate fi contestata de fostul parlamentar la completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Viorel Hrebenciuc a ajuns marti seara, in jurul orei 19, incatusat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru prima data, dupa 18 de ani in care a fost parlamentar al PSD, politicianul se confrunta cu acuzatii extrem de grave. Dupa cateva ore pe care le-a petrecut in fata magistratilor, Viorel Hrebenciuc a iesit pret de cateva minute din sala de judecata.

Reporter: "Cum va simtiti, domnule Hrebenciuc, cum e, sunteti optimist?"

Viorel Hrebenciuc"Sunt usurat, usurat."

Citește și
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a ramas fara IMUNITATE pentru prima oara in 18 ani. Soarta lui a fost decisa in mai putin de 1 minut
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Marti seara, la sediul Curtii Supreme a venit sa-l sustina moral si Gelu Voican Voiculescu, personaj emblematic al revolutiei din '89 si prieten al familiei Hrebenciuc: "S-a creat o falsa imagine, in care a fost diabolizat intensiv, in chip de mare om al combinatiilor. Sa reziste sa treaca de acest moment electoral."

Hrebenciuc a ramas fara imunitate dupa ce si-a dat demisia din Parlament. Luni, colegii sai din PSD au luat act de gestul sau. Politicianul se astepta sa fie retinut, dar nu ii era teama: "De ani de zile frica domina in Romania. Toate actiunile noastre sunt paralizate de frica, nimeni nu semneaza o hartie, nimeni nu are o initiativă, toata lumea are o spaima celebra devenita de acum."

Potrivit procurilor DNA, Hrebenciuc ar fi facut presiuni la conducerea Romsilva, pentru ca institutia sa nu se mai opuna ca Paltin Sturdza, un presupus mostenitor al lui Nicoale Ghica, sa intre in posesia a 43.000 de hectare. In schimbul acestor interventii, Hrebenciuc urma sa primeasca, sustin anchetatorii, 12.000 de hectare de teren forestier. La 5 zile dupa ce s-au aflat toate aceste lucruri, Hrebenciuc a fost acuzat ca a incercat sa afle informatii secrete din dosarele in care este cercetat la DNA. El ar fi apelat la Dumitru Iliescu, fostul director al SPP care ar fi avut un informator printre procurori. In plus, i-ar fi propus lui Dan Sova, fost purtator de cuvant al PSD, sa il sustina in obtinerea pozitiei de sef al partidului, daca trece legea care sanctioneaza faptele de coruptie. "Nu am încălcat niciun fel de normă. Dacă vă uitaţi atent, astea sunt discuţii pe care le faci la cafea, cum faceţi şi dumneavoastră. Nu, nu regret nimic din ce am vorbit.", a spus Hrebenciuc.

Anchetatorii au mers mai departe si l-au acuzat si pe Andrei Hrebenciuc, fiul politicianului. Acesta a fost arestat pentru spalare de bani. El ar fi fost cel prin care hectarele de teren presupuse a fi mita intrau in legalitate. In acest dosar, au fost deja arestati judecatori si cativa oameni de afaceri.

DNA: Viorel Hrebenciuc, acuzat de sase infractiuni, retinut pentru a nu se sustrage urmaririi penale

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Brasov au dispus, marti, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Viorel Hrebenciuc, pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spalare a banilor, cumparare de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in dosarul privind retrocedarea ilegala a peste 43.000 de hectare de paduri.

Potrivit procurorilor, retinerea lui Viorel Hrebenciuc se impunea intrucat exista probe din care rezulta ca a savarsit faptele de care este acuzat, iar masura este proportionala cu gravitatea infractiunilor care ar fi fost comise de acesta. De asemenea, retinerea lui Viorel Hrebenciuc este necesara pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal si a impiedica sustragerea acestuia de la urmarirea penala.

Viorel Hrebenciuc, scos cu catuse la maini din sediul DNA Brasov, dupa aproape cinci ore

Viorel Hrebenciuc a fost scos din sediul DNA Brasov marti in jurul orei 13.40. Fostul parlamentar PSD, care avea catuse la maini, a fost urcat de anchetatori intr-o masina si dus in Capitala, la instanta suprema, pentrru judecarea propunerii de arestare preventiva, dupa ce procurorii DNA Brasov au emis pe numele sau ordonanta de retinere. Hrebenciuc a declarat ca nu ii este frica, pentru ca stie ce a facut, iar peste doua zile o sa se rada de acest dosar.

"Da, da sunt pregatit. Peste doua-trei luni de zile o sa radeti de el (dosar - n.r). Un singur lucru vreau sa va zic: de ani de zile frica domina in Romania. Toate actiunile noastre sunt paralizate de frica, nimeni nu semneaza o hartie, nimeni nu are o initiativa, toata lumea are o spaima celebra devenita de acum. Eu am demonstrat prin gestul meu ca nu-mi este frica pentru ca stiu ce am facut. Nu am niciun motiv sa nu ma prezint cu inima deschisa in fata procurorilor de la DNA", a spus Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc a mai afirmat ca "DNA nu este sperietoare pentru cei care nu au gresit prea mult". Intrebat daca se asteapta sa fie retinut, Hrebenciuc a raspuns: "Bineinteles ca ma astept sa fiu retinut".

CITITI SI: Viorel Hrebenciuc este de nerecunoscut dupa arestarea fiului sau, Andrei. Ce au gasit procurorii in agenda lui Paltin Sturdza

De asemenea, intrebat daca se simte tradat de PSD, Hrebenciuc a raspuns: "Sunt coincidente care s-au intamplat, dar in niciun caz nu m-a tradat partidul si nici eu nu l-am tradat niciodata".

Camera Deputatilor a luat act, luni, de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament. Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive in doua dosare, si-a depus in 21 octombrie demisia din Parlament.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc in dosarul privind retrocedarile ilegale de paduri, precum si in dosarul in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta. In acelasi dosar, Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Dispari in cateva minute, un film cu deputatii Romaniei. Prezenti pentru Hrebenciuc, unii s-au
Dispari in cateva minute, un film cu deputatii Romaniei. Prezenti pentru Hrebenciuc, unii s-au "evaporat" pana la Dinita

Deputatul PC Ion Dinita a fost salvat pentru a doua oara de colegii sai, reuniti in sedinta pentru a vota asupra ridicarii imunitatii sale, in dosarul in care presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, este acuzat de coruptie.

Viorel Hrebenciuc a ramas fara IMUNITATE pentru prima oara in 18 ani. Soarta lui a fost decisa in mai putin de 1 minut
Viorel Hrebenciuc a ramas fara IMUNITATE pentru prima oara in 18 ani. Soarta lui a fost decisa in mai putin de 1 minut

In mai putin de un minut, unul dintre cei mai longevivi parlamentari romani, social-democratul Viorel Hrebenciuc, a ramas fara imunitate dupa 18 ani.

Interceptari DNA. Bengescu ii spunea lui Andrei Hrebenciuc ca printul Paul are
Interceptari DNA. Bengescu ii spunea lui Andrei Hrebenciuc ca printul Paul are "o jena financiara foarte puternica"

Dan Bengescu ii spunea lui Andrei Hrebenciuc ca printul Paul are "o jena financiara foarte puternica", intr-o discutie telefonica interceptata de procurorii DNA.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.