Mafia din sanatate, lovita de DNA. Vicepresedintele ANM a fost arestat preventiv: "Ba, ne-o fi filmat ca am dat plicul?"

×
Codul embed a fost copiat

Unul dintre vicepresedintii Agentiei Nationale a Medicamentului a fost arestat marti, dupa ce procurorii DNA l-au retinut marti noapte, pentru acuzatii de dare de mita si cumparare de influenta.

Lazar Iordache i-ar fi dat bani unui inalt functionar din Ministerul Sanatatii pentru ca acesta sa deblocheze fondurile necesare unor investitii facute de doua spitale din tara, pe care Iordache le controla.

Fost consilier in Ministerul Sanatatii, pe vremea cand sef era Nicolae Banicioiu, Lazar Iordache este acuzat ca ar fi oferit 5 procente din valoarea a doua contracte incheiate de Spitalele Sapoca si cel de urgenta din Petrosani. Primul avea nevoie de o statie de epurare noua, iar celalalt de echipamente medicale. Iar spaga trebuia sa stimuleze un functionar de rang inalt din Ministerul Sanatatii, cel mai probabil un secretar de stat, sa deblocheze finantarile.

Pe 26 aprilie, Lazar Iordache l-a invitat pe functionarul din Ministerul Sanatatii la un restaurant din Parcul Tei. Avea asupra lui o geanta cu 126 de mii de lei. Era spaga pe care i-o oferea ca sa parafeze intelegerea. Asta dupa ce in urma cu doar o zi, cei doi se intalnisera chiar in Ministerul Sanatatii, unde, spun procurorii DNA, "Lazar Iordache i-a solicitat sa intervina pe langa ministrul Sanatatii si pe langa directorul economic, pentru ca acestia sa dispuna alocarea de sume de bani catre aceleasi spitale. La un moment dat, Lazar Iordache a inceput sa-i vorbeasca in soapta, la ureche, spunandu-i ca „sefu', aveti la mine o suma de bani, sa vi-i dau eu!", dupa care i-a prezentat o bucata de hartie cu un calcul matematic."

Imediat dupa ce a luat banii, functionarul a venit glont la DNA si l-a denuntat pe vicepresedintele ANM si a predat spaga procurorilor anticoruptie. O luna mai tarziu, cei doi s-au intalnit in acelasi restaurant, unde vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului a dat de inteles pentru prima oara ca ii e teama de un posibil filaj al DNA.

Citește și
medici urmariti de DNA
77 de specialisti oncologi, urmariti penal de DNA. Medicii ar fi primit excursii in India pentru a prescrie medicamente
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Directorul Spitalului Sapoca ii ia apararea lui Iordache, desi recunoaste ca transele de bani alocati finalizarii statiei de epurare erau platite cu intarziere, iar constructorul era nemultumit.

Judecatorii au decis arestarea preventiva a vicepresedintelui Agentiei Nationale a Medicamentului. Procurorii vor sa afle si daca el a incasat comisioane ilegale din banii publici, ca pret al influentei sale.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 17:41 Vicepresedintele Agenţiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Lazar Iordache, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis marti propunerea DNA.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata.

UPDATE 17:10 Vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Lazar Iordache, isi exprima teama ca DNA l-a filmat in momentul remiterii plicului cu bani, in cadrul intalnirilor in scopul interventiilor pentru alocarile bugetare catre cele doua spitale.

Informatia apare in referatul procurorilor DNA prin care se cere arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Lazar Iordache, retinut pentru dare de mita si cumparare de influenta.

"Cu aceasta ocazie, Iordache Lazar isi exprima temerile ca DNA sa il fi filmat in momentul remiterii plicului cu bani ('Ba, ne-o fi filmat ca am dat plicul?'). Inculpatul se intereseaza daca s-a emis ordinul cu alocarile bugetare catre cele doua spitale, martorul raspunzandu-i ca, avand in vedere ca nu a fost numit un nou ministru al Sanatatii ca urmare a demiterii fostului ministru (...), nu are cine sa semneze ordinul. Inculpatul il asigura pe martor ca persoanele cu care lucreaza sunt de incredere si ii promite ca si in viitor vor colabora la fel. Totodata, inculpatul i-a solicitat (...) sa-si exercite influenta pe langa un functionar din cadrul MS, pe nume (...) , jurist, sa-l ajute cu un proiect de separare a compartimentului in care isi desfasoara activitatea din cadrul ANMDM, pentru a avea o autonomie mai mare", se arta in referat.
 

Conform unui comunicat al DNA, "in perioada aprilie – iunie 2016, inculpatul Iordache Lazar i-a promis unei persoane cu functie de conducere din cadrul Ministerului Sanatatii un procentaj de 5% din sumele alocate de Ministerul Sanatatii pentru doua spitale (destinate construirii unei statii de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale)."

De asemenea, la data de 28 aprilie 2016 "i-a remis suma de 126.000 lei in legatura cu atributiile de serviciu ale functionarului privind semnarea alocarilor bugetare catre acele spitale si pentru ca acesta sa isi exercite influenta asupra persoanelor responsabile din minister, astfel incat sa fie semnate alocarile bugetare."

Sumele de bani promise si remise de Iordache Lazar proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sanatatii pentru realizarea, la cele doua spitale, a proiectelor de construire a unei statii de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale.

IIordache este prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Ministerul Sanatatii a precizat ca denuntatorul in cazul vicepresedintelui Autoritatii Nationale a Medicamentului este chiar "persoana cu functie de conducere" din MS careia i s-au oferit bani.

"DNA a anuntat astazi, intr-un comunicat, retinerea pentru 24 de ore a vicepresedintelui Agentiei Nationale a Medicamentului sub acuzatiile de dare de mita si cumparare de influenta. In referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit de procurori se arata faptul ca "(...) inculpatul Iordache Lazar i-a promis unei persoane cu functie de conducere din cadrul Ministerului Sanatatii un procentaj de 5% din sumele alocate de MS pentru doua spitale (destinate construirii unei statii de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la data de 28 aprilie 2016 i-a remis suma de 126.000 lei in legatura cu atributiile de serviciu ale functionarului privind semnarea alocarilor bugetare catre acele spitale si pentru ca acesta sa isi exercite influenta asupra persoanelor responsabile din minister, astfel incat sa fie semnate alocarile bugetare. Ministerul Sanatatii precizeaza ca "persoana cu functie de conducere" din cadrul institutiei este denuntatorul din acest caz", se arata intr-un comunicat al MS.

Sursa citata mai precizeaza ca "ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, sprijina eforturile de combatere a coruptiei si subliniaza din nou necesitatea unui mecanism de fundamentare si supraveghere a investitiilor din sistemul sanitar".

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Fostul manager de la
Fostul manager de la "Ana Aslan" si "Bagdasar Arseni", la DNA. De ce s-ar fi decis sa inceapa sa "toarne"

Fostul manager al Institutului de Geriatrie Ana Aslan, dar si al Spitalului Bagdasar Arseni din Capitala este gata sa le vorbeasca procurorilor anticoruptie despre sistemul spagilor din sanatate.

77 de specialisti oncologi, urmariti penal de DNA. Medicii ar fi primit excursii in India pentru a prescrie medicamente
77 de specialisti oncologi, urmariti penal de DNA. Medicii ar fi primit excursii in India pentru a prescrie medicamente

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat luni ca 77 de medici specialisti oncologi sunt urmariti penal pentru comiterea infractiunii de luare de mita, dupa ce au beneficiat de excursii in India in schimbul prescrierii anumitor medicamente.

Presa elvetiana: filiala din Romania a gigantului farmaceutic Roche, anchetata de DNA in dosarul
Presa elvetiana: filiala din Romania a gigantului farmaceutic Roche, anchetata de DNA in dosarul "Mafia medicamentelor"

Roche, compania care produce cel mai bine vandut tratament impotriva cancerului, a confirmat ca este in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.