MAE: Comisia Europeană a clasat 27 de proceduri de infringement care vizau România
Comisia Europeană a clasat, în acest an, 27 de proceduri de infringement la adresa României, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.
Marţi, Guvernul a adoptat nota privind stadiul acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, declanşate de Comisia Europeană împotriva României, informează News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Guvernul României a aprobat în cadrul şedinţei de marţi, 24 iulie 2018, nota privind stadiul acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de Comisia Europeană împotriva României. Nota face parte din categoria documentelor programatice prin intermediul cărora Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de instituţie care asigură coordonarea interministerială în vederea transpunerii directivelor Uniunii Europene şi asigurării cadrului de aplicare directă a regulamentelor şi deciziilor, urmăreşte, în mod sistematic, stadiul îndeplinirii obligaţiei României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, de transpunere a legislaţiei europene în cea naţională", anunţă MAE.
În document se regăsesc şi evoluţiile favorabile aferente ultimului ciclu decizional (perioada 18 iunie – 19 iulie 2018). În această perioadă, Comisia Europeană a clasat 3 proceduri de infringement, care se adaugă celor 24 de cauze clasate de instituţie de la începutul anului în curs, iar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu a pronunţat vreo hotărâre de condamnare a României pentru neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru şi nu a aplicat sancţiuni pecuniare statului român, în condiţiile în care au fost notificate Comisiei Europene măsurile naţionale pentru transpunerea a 13 directive UE.
În materialul elaborat sunt prezentate, grupate pe instituţii competente în domeniile care fac obiectul sesizărilor, măsurile necesare pentru evitarea sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi pentru evitarea pronunţării unor hotărâri de condamnare a statului român. De asemenea, se regăsesc în cadrul documentului şi directivele cu termen de transpunere împlinit, care nu au fost transpuse integral, dar care nu fac obiectul unor proceduri de infringement, precum şi directivele al căror termen de transpunere se împlineşte până la sfârşitul anului 2018 sau pe parcursul anului 2019.
Nota conţine informaţii actualizate la data de 19 iulie 2018 şi priveşte 45 de proceduri de infringement. Dintre acestea, în cazul a 21 de proceduri, mai trebuie derulate doar acţiunile finale în vederea clasării.
„România realizează progrese semnificative în procesul de transpunere a legislaţiei europene. Implicarea activă a Guvernului Românei şi a tuturor instituţiilor de linie a contribuit în mod direct la scăderea considerabilă a numărului procedurilor de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva statului român. Prin comparaţie, la nivelul anilor 2014 -2017 media procedurilor de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României era de 58, cu un nivel maximal de 68 de proceduri aferente anului 2014. Printr-o mai bună conştientizare a particularităţilor acestor proceduri şi printr-un dialog consistent pe care îl avem cu reprezentanţii Comisiei, reuşim să notificăm instituţiei europene tot mai multe acte normative interne care asigură transpunerea directivelor“, a precizat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!