MAE anunţă că peste 620 de români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au solicitat sprijin să revină în ţară

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că peste 620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air, solicitaseră până marţi noaptea, sprijin să revină în ţară.

Solicitările au venit din ţări precum Cehia, Cipru, Portugalia, Spania.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat pentru News.ro, că până marţi, la ora 23.00, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară.

“MAE informează că, până la acest moment, au fost recepţionate semnalări din partea unor cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor din Cehia, Cipru, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania şi Regatul Unit. Din informaţiile deţinute de MAE la acest moment, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, conform News.ro.

El a reamintit că în contextul crizei generate de anularea zborurilor companiei aeriene Blue Air, a fost activată o linie telefonică (0040751084537) şi a fost pusă la dispoziţie o adresă de email ([email protected]) dedicată, la care cetăţenii români aflaţi în străinătate îşi pot notifica situaţia. De asemenea, cetăţenii români afectaţi pot contacta cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (https://econsulat.ro/Home/DateDeContact).

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tururor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marţi că, din estimările de la acel moment, sunt aproximativ 3.000 de călători blocaţi în aeroporturi din străinătate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.

Blue Air a anulat toate zborurile până luni

A fost haos marți noapte în aeroporturile din România, după ce compania Blue Air a anunţat că anulează toate zborurile. Mii de oameni au aflat despre decizie abia după ce au ajuns la aeroport, iar unii au descoperit abia la poarta de îmbarcare că nu pot să plece.

Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani, când o companie aeriană nu și-a mai putut plăti costurile de operare a zborurilor, iar 20 de avioane au rămas la sol.

Şi asta deoarece autorităţile au blocat conturile Blue Air pentru o datorie de aproape 30 de milioane de lei - taxe neplătite pentru emisiile de carbon ale avioanelor.

Pasagerii au căutat disperaţi soluţii, dar au aflat că totul s-a scumpit - de la biletele de avion, la tarifele taximetriştilor...

Mulţi pasageri Blue Air au venit la Otopeni din provincie, sau chiar din alte țări, pentru cursele care ar fi trebuit să îi ducă la muncă, în străinătate.

Cei mai mulți n-au primit nicio explicație. Altora li s-a spus să aștepte până luni pentru că atunci zborurile vor fi deblocate. Numai că în această perioadă numeni nu știe unde se va caza, ce va mânca și cei mai important, cum vă ajunge în străinătate la muncă.

Oamenii speră acum să-și recupereze banii cheltuiți - „Am plătit 700 de euro ambele bilete, iar acum în sfârşit după foarte multe încercări am reușit să rezervăm cu 750 un singur bilet”

Guvernul a decis marți seară să se ocupe însă cu prioritate de românii aflaţi în străinătate şi care aveau bilete de întoarcere la Blue Air.

Pentru asta, cei afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air către România trebuie să sune (+4) 0751-084.537. Abia după ce datele vor fi centralizate, Guvernul va dispune aducerea lor în țară.

Haosul s-a creat după ce Blue Air nu a mai putut plătească nimic din ce presupune operarea zborurilor, cum ar fi - de pildă - carburantul pentru aeronave și taxele de aeroport.

Compania a transmis că a ajuns în această situație pentru că i-au fost blocate conturile de către Ministerul Mediului, şi nu mai poate să își folosească banii.

Ministrul spune că Blue Air nu și-a achitat taxele pentru emisiile de carbon ale avioanelor, conform reglementărilor europene.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Are datorie de peste 28 de milioane de lei, este în procedura de executare silită motiv ptr care s-a procedat conform legii la recuparea acestei creanţe. Decizia de a suspenda este nejustificată, blocarea conturilor nu justifică supendarea, cer Blue Air să reia zborurile imediat, cer Blue Air să ceară reeşalonarea datoriei.”

Compania aeriană low-cost acuză însă că: „(....) această blocare a conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de "nu mai cumpăraţi bilete Blue Air" propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Roma, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) statului român”.

Potrivit aceluiași comunicat, declarațiile președintelui ANPC au dus - printre altele la distrugerea încrederii pasagerilor în BlueAir și au generat pierderi companiei de peste 5 milioane de euro, prin reducerea vânzărilor de bilete. În același timp, s-ar fi blocat discuțiile pe care acționarii BlueAir le au cu două firme dispuse să investească în companie.

Horia Constantinescu, președintele ANPC: „Am recomandat să fie precauți. N-am zis nici cumpără nici nu cumpără. Dar mai mult decât atât spuneam că undeva în toamnă ei își pregătesc ieșirea de pe piață. Ei n-au mai achitat facturile de furnizor probabil din dorința de a capitaliza cât mai mulți bani”.

Blue Air are datorii și la Compania Națională Aeroporturi București și va trebui să plătească și parcare pentru aeronavele care nu s-au mai ridicat de la sol

Valentin Iordache, purtător de cuvânt Bucharest Airports: „Compania Blue Air are datorii la aeroport dar acesta nu a fost un motiv pentru anularea acestor curse. Au fost acumulate în ultimii ani și sunt semnificative.”

Blue Air se află într-o situație financiară dificilă și înregistrează pierderi de sute de milioane de lei. De curând, compania a fost amendată cu 2 milioane de euro de Protecția Consumatorului pentru că a anulat aproape două sute de mii de rezervări între aprilie, anul trecut și aprilie 2022.

Zborurile BlueAir sunt suspendate - potrivit companiei - până luni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Un bărbat a fost reţinut după ce ar fi cultivat canabis într-o comună din Călăraşi
Un bărbat a fost reţinut după ce ar fi cultivat canabis într-o comună din Călăraşi

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de canabis ce erau destinate comercializării.

Cine este pakistanezul stabilit în Brașov care a făcut avere din traficul de migranţi împreună cu soția sa româncă
Cine este pakistanezul stabilit în Brașov care a făcut avere din traficul de migranţi împreună cu soția sa româncă

12 indivizi care au făcut o avere colosală din traficul de migranți au fost capturați în urma unei anchete spectaculoase, realizată în comun de DIICOT, carabinierii italieni și de polițiștii austrieci.

Guvernul a aprobat construirea Institutului de Oncologie Timişoara şi ridicarea unui nou stadion de fotbal
Guvernul a aprobat construirea Institutului de Oncologie Timişoara şi ridicarea unui nou stadion de fotbal

Două proiecte importante de investiţii din Timişoara au o șansă în plus să se materializeze.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.