Inscrieri clasa pregatitoare. Care sunt cele mai performante scoli de stat si cat costa taxele la "privat"
Parintii copiilor care din toamna vor merge la clasa pregatitoare traiesc zile tensionante.
Luni incep inscrierile, asa ca oamenii cauta scolile cele mai bune cu cei mai pregatiti profesori.
Insa la cele cu adevarat performante nu se intra deloc usor. La scolile private sunt liste de asteptare lungi si teste de trecut, chiar daca sunt scumpe. In tot acest timp, cele de stat nu mai fac fata numarului mare de solicitari, iar clasele vor avea peste 30 de elevi.
La o scoala privata din Bucuresti procedura de inscriere a unui copil in clasa pregatitoare este mult mai complexa decat la scolile de stat. Parintii s-au inscris pe liste inca de anul trecut, chiar daca taxele te scolarizare ajung pana la 7500 de euro pe an.
Inainte de a incepe oficial perioada de inscrieri, scoala are mai multe solicitari decat locuri in clasele pregatitoare.
Sofia are cinci ani. Si-a petrecut petrecut toata ziua la una din clasele pregatitoare. Este o etapa eliminatorie, dar mama ei spune ca tot efortul merita.
Mihaela Stancu, parinte: "Primul semestru a venit cu toata grupa, acum traieste singura experienta aceasta. Fiecare inceput presupune anumite dificultati."
Pe langa asta, parintii trebuie sa completeze chestionare din care profesorii implicati in procesul de selectie vor afla daca familia si scoala isi doresc acelasi lucru. Pasul final este un interviu cu directorul educational al scolii.
Dana Papadima, director educational scoala privata: "Avem cateva trepte de admitere destul de solicitante pentru parinti, dar nu sa vedem cat e de frumos sau destept copilul, ci pentru a vedea daca impreuna reusim sa transmitem aceleasi mesaje."
La scolile private sunt primiti cel mult 15 elevi in fiecare clasa pregatitoare. In unele institutii sunt doi invatatori la fiecare clasa. Dotarile nu lasa de dorit, iar copiii au asigurate mese calde, gustari si uniforme. Contra-cost.
Reporter: "Cati copii sunt?"
Cristina Cojocaru, manager scoala private: "Sunt maxim 14 copii in clasa si ai ocazia sa oferi copilului atentia de care ai nevoie si sa ai timp sa lucrezi cu fiecare in parte in functie de necesitatea copilului."
Si pentru scolile de stat considerate cu adevarat bune e bataie mare. Unii parinti isi schimba si domiciliul doar
pentru a-si putea inscrie copilul.
In general parintii se orienteaza dupa performantele scolilor. Astfel, cele care au obtinut rezultate bune la evaluarea nationala sunt si cele mai cautate. Printre aceste unitati de invatamant se numara: Herman Oberth, Colegiul National de Informatica Tudor Vianu sau Scoala cu numarul 146.
Radu George Laurentiu, Director Scoala 146 I. G.: "Anul trecut am avut patru clase cu 100 de locuri, dar 135 inscrisi."
Reporter: "Cati copii aveti in clasa?"
Radu George Laurentiu: "Media la clasele mici este un pic mai mare, in jur de 32-33"
In aceste zile reprezentantii unitatilor de invatamant sunt obligati sa organizeze intalniri cu parintii si sa le permita sa viziteze scolile.
Inscrierile se pot face de luni, fie online fie la sediile institutiilor. Listele finale vor fi facute publice pe data de 6 aprilie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, copii, elevi, parinti, inscrieri, teste, clasa pregatitoare, scoli private,
Dată publicare:
23-02-2017 19:30