Ministrul Educatiei vrea sa inlocuiasca manualele cu eBook Reader. Specialistii si profesorii critica initiativa
"Sa renuntam la ghiozdanele pline de manuale si sa trecem definitive la carti digitale" - iata ideea sustinuta de Ministrul Educatiei, Pavel Nastase.
Ca sa fie posibil acest plan, oficialul cere sprijinul companiilor IT pentru dotarea scolilor cu sisteme electronice performante.
Pe de alta parte, specialistii din Educatie spun ca nu se poate renunta definitiv la manualele clasice esentiale in dezvoltarea cititului, in special la clasele mici. In plus, daca ar rezolva unele dureri de spate, ar putea crea probleme de vedere.
Ne aflam in timpul orei de limba si literatura romana, la clasa a III-a, in Scoala 194 din Capitala. Aici, pe langa manualul tiparit, manualul digital este folosit ca suport direct de pe telefoane. La fiecare banca exista cel putin un smartphone. Iar lectia animata este difuzata si la televizor.
Rugati sa repete replicile personajelor, copiii sunt extrem de entuziasmati.
Varianta electronica este folosita si pentru rezolvarea unor exercitii interactive. Dascalii spun, insa, ca nu pot renunta la manualele clasice.
Valentina Dinca, invatatoare: "Placerea de a descoperi citind si rasfoind o carte, un manual, cartea noastra cea de toate zilele, ramane de neinlocuit dupa parerea mea''
Copiii primesc manualele digitale pe CD, la spatele manualului printat. Ele exista, insa, si in varianta online.
Manualele pot fi accesate gratuit de catre orice persoana pe site-ul manuale.edu.ro.
Parintii, de exemplu, ar putea sa vada ce au studiat azi copiii lor la limba si literatura romana.
Ministrul Educatiei si-ar dori ca cei mici sa fie scutiti de ghiozdanele incarcate si sa treaca definitiv la varianta virtuala.
Pavel Nastase, Ministrul Educatiei: "Vedeti, noi dam un pachet de manuale si copiii, asa cum ii vedem pe strada, cara aceste manuale dupa ei . De ce sa nu gandim un sistem in care sa le dam un e-book care sa inmagazineze toate manualele si in loc sa isi ia ghiozdanul, sa aiba o gentuta in care sa isi puna acest suport"
Probabil ministrul se referea la un eBook Reader. Adica dispozitivul care deschide o carte electronica. Termenul "eBook" creeaza confuzie si in randul invatatorilor din mediul rural.
Doinita Pandelea, cadru didactic in comuna: "Copiii sunt copii si pot strica produsul. Nu stiu daca ar fi o idee foarte buna in mediul rural"
Profesorul roman care preda la Harvard, Marius Stas, sustine ca Ministerul ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea calitatii manualelor si nu pe forma lor.
Marius Stas, profesor si expert in educatie: "Scoala are a cultiva valori, indiferent daca citim manuale pe hartie sau manuale electronice. provocarea pentru ceea ce inseamna manual electronic, de pilda, revine la intelepciunea de a construi adecvat, dar mai ales de a construi continut care sa cultive copiilor valori"
Teoretic, orice scoala din Romania ar trebui sa fie dotata cu calculatoare, conform programului sistem Educational Informatizat, desfasurat intre 2002-2009.
Pana ca fiecare elev de la noi sa aiba acces la un calculator este, insa, cale lunga.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, elevi, ministerul educatiei, manuale digitale,
Dată publicare:
22-02-2017 19:01