Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns cu o aeronavă, pe Aeroportul Henri Coandă
Ne pregătim de cea mai importantă sărbătoare dintre toate sărbătorile creștinătății.
Sâmbătă, ortodocșii și greco catolicii vor trăi împreună miracolul luminii. În fiecare an, de Paștele Ortodox, Lumina Sfântă se pogoară în Biserica Sfântului Mormânt, la Ierusalim. Este minunea care uimește toată lumea și dovedește oamenilor că Iisus Hristos, mântuitorul sufletelor, a înviat din morți a treia zi și a dăruit tuturor viața veșnică.
Lumina Sfântă a fost adusă de un sobor de preoți, în frunte cu părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, (Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte). Sunt două candele confecționate și gândite special, păstrate în două suporturi care să le asigure aer suficient și, în același timp, să fie în siguranță. Odată coborâți din avion, oficialii veniți cu Sfânta Lumină sunt primiți cu o slujbă solemnă, în semn de mulțumire și iertare. De aici, lumina este luată de reprezentanții eparhiilor din întreaga țară care au adus lumânări din ceară curată, împodobite cu flori, dar și candele speciale de transport, astfel încât Lumina Sfântă să ajungă la toate bisericile din țară.
Lumina Sfântă este un miracol al ortodoxiei. Preoții spun că este cea mai mare minune văzută în zilele noastre, atât de credincioși, cât și de necredincioși.
Întreaga ceremonie a început, însă din noaptea Vinerii Mari, când poliția și autoritățile statului Israel verifică toate obiectele din interiorul mormântului, astfel încât să nu existe nicio sursă de foc, dar și pe episcopul grec care presară vata pe mormântul domnului.
După acest moment, ușa sfântului mormânt se sigilează, iar doi gardieni supraveghează ușa mormântului până la pogorârea Sfintei Lumini.
În Sâmbăta Mare, în jurul orei prânzului, în timpul vecerniei, Patriarhul Ierusalimului se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. Desigilează intrarea, ajunge în încăperea propriu-zisă, îngenuncheaza și se roagă.
În acele momente, credincioșii prezenți observă o lumină puternică, ca o scânteie luminoasă de fulger care coboară în zig-zag prin cupola mare a bisericii, în timp ce în mulțime se aud glasuri de emoție în toate limbile. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, și aprinde astfel vata presărată deasupra. Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări și iese şi împarte lumina credincioşilor.
„Veniți de luați lumină!” - este îndemnul pe care o să îl auzim și noi, sâmbătă noapte, la miezul nopții, în toate bisericile din țară. Preoții din întreaga țară ne vor invita pe toți să primim lumina care să ne lumineze casele noastre. Este momentul unui nou început, care ne îndeamnă să fim mai buni, dar mai iubitori față de cei din jurul nostru.