Vremea i-a răsfațat sâmbătă pe cei care au ales să își petreacă Paștele pe Valea Prahovei
Vremea i-a răsfațat sâmbătă pe cei care au ales să ajungă pe Valea Prahovei. Temperaturile s-au mai îmbunat și i-au făcut pe mulți să iasă la plimbare.
Cele mai vizitate au fost Castelul Peleș din Sinaia și Palatul Cantacuzino din Bușteni. Turiștii au zăbovit la terase, iar alții au petrecut în poiană, la iarbă verde. Apoi s-au delectat cu preparate special pregătite de maeștrii bucătari, în restaurantele medievale, iar în Poiana Brașov, unii se pregătesc să-și facă Paștele pe schiuri.
Deși în Poiana Brașov sezonul de schi se încheie pe 25 aprilie, iubitorii sporturilor de iarnă nu au vrut să rateze ultima zăpadă pe anul acesta. Așa că încă de la prima oră, pârtiile de altitudine au fost luate cu asalt de turiștii veniți în vacanță la munte.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Turist: „Zăpada e minunată. A fost un sezon minunat. Petrecem Paștele, abia așteptăm să mergem la biserică.”
Reporter: Cu cine veți sta de Paște?
Turist: „Cu niște prieteni.”
Reporter: Vă petreceți Paștele pe schiuri?
Turist: „Pe schiuri, sperăm. Mâine mai venim și atât.”
Fetiță: „Azi am schiat minunat.”
Reporter: Cum ți se pare zăpada?
Fetiță: „Frumoasă, albă și fină.”
Pe Valea Prahovei, Castelul Peleș, un colț de istorie care va rămâne mereu o atracție pentru călător, prin misterul și exotismul său, a fost vizitat astăzi de sute de persoane. Vasile Iordache are 75 de ani și, de peste 60 de ani, cântă la acordeon. El se afla în curtea vechiului castel din Sinaia, unde îi bucură pe vizitatori cu acordurile sale în ton cu arhitectura locului.
Vasile Iordache, artist: „Să fie o armonie frumoasă. Aici se cântă mai mult valsuri, tangouri celebre, muzică veche, romantică.”
Turistă: „Superb, parcă ne întoarce cumva în ani. Foarte frumos, te încântă! Liniște, pace sufletească.”
Ema este din Taiwan și a venit într-o scurtă vacanță în țara noastră. A ținut musai să viziteze Sinaia și Bușteni.
Ema, turistă din Taiwan: „Este foarte frumos, nu am mai văzut astfel de artă până acum. Paște fericit, alături de familie și prieteni!”
Turist: „Chiar e o clădire foarte frumoasă, maiestuoasă, foarte impunătoare!”
Pentru că au avut noroc, și în cea mai mare parte a zilei nu a plouat, turiștii au profitat de plimbările lungi în natură.
Turistă: „Ne-am săturat de gălăgie. Mai facem și altceva, să mergem la liniște, la pădure!”
Turist: „Cazare, grătar, muzică, bătură și cam așa!”
Turiști: „Liniște, familie, timp împreună! Este primul Paște cu cea mică și asta vrem, să stăm împreună.”
Iar după prânz, pofticioșii s-au delectat cu preparate franțuzești gătite special de chefii Castelului Cantacuzino. Aici, alături de meniurile tradiționale, mielul a primit și intrepretări mai pretențioase.
Răzvan Sasu, chef: „Un miel Dubary, o rețetă clasică franțuzească, o conopidă gratinată, bechamel și un sos clasic franțuzesc, cu mai multe tipuri de brânză frațuzească.”
Dincolo de imaginile bucuriei, sunt și cei care petrec un Paștele sfâșiat de război. O femeie din Ucraina trăiește acum în Brașov. A fugit din calea bombelor la mijlocul lunii martie și s-a adăpostit aici împreună cu părinții și fiica ei. Este un Paște atipic pentru această familie, departe de casă și de cei dragi.
Liudmyla Bilyk, refugiată din Ucraina: „Îmi e dor de casă, desigur și sper ca războiul să se oprească în curând. Îmi e dor de Ucraina, de orașul meu preferat, Kiev. Este o binecuvântare de la Dumnezeu să fiu în mijlocul unor oameni atât de buni în zilele acestea, de Paște, iar voi, românii, veți rămâne în sufletele nostre.”
Natalia Bilyk, refugiată din Ucraina: „Sunt supărată din cauza aceste situații, dar suntem bucuroși că în jurul nostru sunt români sufletiști și ne bucurăm că putem sărbători cu ei.”
Cei mai mulți refugiați ucraineni din Brașov vor merge la slujba de Înviere la Catedrala Ortodoxă din Piața Sfatului.