Lumea filmului romanesc este in doliu. A murit Andrei Blaier
Cunoscutul regizor si scenarist roman, Andrei Blaier, s-a stins din viata astazi, la varsta de 78 de ani.
Potrivit apropiatilor sai, regizorul Andrei Blaier a incetat din viata joi, în jurul orei 8.00, in locuinta sa, dupa o lunga si grea suferinta, scrie Mediafax.
Nascut la Bucuresti pe 15 mai 1933, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
A realizat mai multe filme de fictiune, dar si documentare, in cadrul Studioului cinematografic Bucuresti.
Printre capodoperele sale trebuie sa amintim “Ilustrate cu flori de camp” (1975), “Apoi s-a nascut legenda” (1968), “Prin cenusa impreiului” (1976), “Lumini si umbre” (1986), "Vacanţa cea mare" (1988), "Crucea de piatra" (1993), "Terente - regele bălţilor" (1995), "Dulcea sauna a mortii" (2003).
El s-a remarcat si printr-o o bogata activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de camp" (1975) si "Vacanta cea mare" (1988).
Pentru "Ilustrate cu flori de camp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzator, original", Blaier a primit premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN).
Distinctii de la ACIN au primit si peliculele "Prin cenusa imperiului", "Lumini si umbre", în 1982, "Batalia din umbra", in 1986.
Andrei Blaier a lansat si colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei romanesti, precum Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern, Oana Pellea.
Despre Andrei Blaier, colegul sau de breasla si prieten apropiat al regizorului, Dan Pita spunea, in mai 2008:
"Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Intre mine si Andrei e o iubire frateasca, iubire colegiala si asta datorita felului sau in care stie sa se faca placut".
Cunoscutul regizor nu s-a limitat insa la a-si realiza propriile productii, ci s-a implicat si in educarea si instruirea unor noi generatii de regizori de film si televiziune, Andrei Blaier numarandu-se printre fondatorii Facultatii de Cinematografie din cadrul Universitatii Media din Bucuresti. Andrei Blaier era decan onorific al Universitatii Media.
Actorul Mitica Popescu a declarat pentru Mediafax ca l-a iubit foarte mult pe cineastul Andrei Blaier, cu care a avut o colaborare "extraordinară".
El si-a amintit ca l-a cunoscut pe Blaier la Piatra Neamt, pe cand cineastul facea filme de protectia muncii, iar apoi s-a "trezit chemat" sa joace in serialul "Lumini si umbre", in regia acestuia.
"Dumnezeu sa-l odihneasca! Nu cred ca a avut timp sa faca si pacate", a mai spus Mitica Popescu.
La randul sau, actorul Mircea Albulescu regreta disparitia marelui regizor:
"Este un sfarsit de toamna rau si urat pentru noi. Acum cateva zile, Toca (Alexandru Tocilescu, n.r.), iata ca acum Andrei Blaier, la inceputul lui iulie, Liviu Ciulei. Ne cam pleaca regizorii"....