Adrian Sitaru, cel mai bun regizor la Locarno. Bogdan Dumitrache, cel mai bun actor

Ultima actualizare: 12-09-2012 20:45
Adrian Sitaru, cel mai bun regizor la Locarno. Bog...
Adrian Sitaru, cel mai bun regizor la Locarno. Bog...

Lungmetrajul "Din dragoste, cu cele mai bune intentii", de Adrian Sitaru, a primit premiile pentru cea mai buna regie si cel mai bun actor intr-un rol principal, acordat lui Bogdan Dumitrache, sambata, la gala Festivalului de Film de la Locarno 2011.

Cele mai bune intentii au triumfat la Festivalul de Film de la Locarno. Pelicula romaneasca "Din dragoste, cu cele mai bune intentii", recompensata cu premiile pentru cea mai buna regie si cel mai bun actor, intr-un rol principal.

Pentru regizorul Adrian Sitaru, victoriile de la festivalul elvetian devin obisnuinta, avand in vedere ca in urma cu 4 ani, aducea acasa Leopardul de Aur, pentru scurt-metrajul "Valuri".

Juriul celei de-a 64-a editii a Festivalului de la Locarno a fost impresionat de realismul filmului regizat de Adrian Sitaru si de prestatia lui Bogdan Dumitrache, in rolul principal. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca...

"La inceput, cand a trebuit sa-mi amintesc totul si sa astern pe hartie, a fost destul de greu, de emotionant, si pentru mine si pentru mama, apoi am inceput sa vad mai de departe povestea, sa vad si umorul din ea...", spune Adrian.

"Din dragoste, cu cele mai bune intentii", este povestea unui tanar care se simte prizonier in sistemul medical din Romania, in timp ce incearca sa-si ajute mama, care tocmai a suferit un atac vascular. Pe parcursul filmului, face greseala dupa greseala, desi, cum spune si titlul filmului, il mana doar cele mai bune intentii. Lucru valabil si pentru munca din spatele camerei.

"Echipa care lucreaza la facerea unui film este o echipa de prieteni, pentru ca altfel nu functioneaza. In cazul acesta a functionat foarte bine. E o mare satisfactie sa-ti faci prieteni pe viata, lucrand la acelasi proiect," ne-a spus Ada Solomon.

La Festivalul de la Locarno au fost prezenti regizorul Adrian Sitaru, actorii Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Alina Grigore, producatorul Ada Solomon, coproducatorul Monica Lazurean-Gorgan si directorul de imagine Adrian Silisteanu.

Bogdan Dumitrache este absolvent al Academiei de Teatru si Film din Bucuresti si s-a afirmat mai ales pe marele ecran. In numai sase ani de cariera, Bogdan a jucat in cateva dintre cele mai de succes filme romanesti - "Trafic", de Catalin Mitulescu, "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, "Tramvaiul Andreei", de Alex Iordachescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", de Catalin Mitulescu, "Lectia de box", de Alexandru Mavrodineanu, "Portretul luptatorului la tinerete", de Constantin Popescu, si "Captivi de Craciun", de Iulia Rugina.

"Din dragoste, cu cele mai bune intentii" este cel de-al doilea succes la Festivalul de Film de la Locarno al regizorului, producatorului, scenaristului si actorului Adrian Sitaru, dupa ce scurtmetrajul sau "Valuri" a castigat, in 2007, Leopardul de Aur in sectiunea Pardi di domani.

Lungmetrajul de debut al lui Sitaru, "Pescuit sportiv", a primit doua distinctii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul juriului la cea de-a doua editie a Festivalului de Film Estoril, in 2008, dar si marele premiu al sectiunii New Voices la Festivalul International de Film de la Palm Springs.

Printre scurtmetrajele regizate de Sitaru se mai numara "Colivia" (2010) si "Lord" (2009).

"Din dragoste, cu cele mai bune intentii" este o productie Hi Film, in coproductie cu Cor Leonis Films si 4Proof Film, in asociere cu Movie Partners in Motion, realizat cu sprijinul Eurimages, CNC, TVR, Zenith Media, Vision Team, Saint Audio Studio, Teleclub, Cityplex, See Cinema Network, Centrul Cultural Maghiar, Furniture Design, cu participarea HBO Romania.

Filmul a fost dezvoltat in cadrul sectiunii Cinéfondation a Festivalului International de Film de la Cannes, Binger Lab, Sofia Meetings, Cinemart.

"Din dragoste, cu cele mai bune intentii" va ajunge pe marile ecrane din Romania in aceasta toamna, fiind distribuit de Parada Film.

Filmul lui Adrian Sitaru a rulat in competitia Festivalului de la Locarno alaturi de un alt film romanesc, documentarul de animatie "Crulic - Drumul spre dincolo" de Anca Damian, dar si de coproductia romano-italiana "Sapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia", in regia fratilor Massimiliano si Gianluca De Serio.

Totodata, regizorul Marian Crisan a fost selectat, cu scurtmetrajul "Camelia", in sectiunea Corti d'autore, dedicata filmelor scurte ale unor cineasti care au regizat deja si lungmetraj.

De asemenea, in competitia internationala de scurtmetraj - Pardi di domani - a fost selectat filmul lui Bogdan Mirica "Bora Bora".

La editia de anul trecut a Festivalului de la Locarno, regizorul Marian Crisan a primit patru premii, pentru filmul "Morgen", iar Ana Ularu a primit premiul pentru cea mai buna interpretare, pentru rolul Matilda din lungmetrajul "Periferic" de Bogdan Apetri.

Cea de-a 64-a editie a Festivalului de Film de la Locarno a avut loc in perioada 3 - 13 august. Festivalul de Film de la Locarno, fondat in 1946, este unul dintre cele mai vechi si mai importante evenimente de gen din lume, alaturi de cele de la Cannes si Venetia.

De-a lungul anilor, datorita incercarii de a descoperi noi talente si tendinte, festivalul a fost o rampa de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee si multi altii.

Selectia de filme inglobeaza in fiecare an principalii autori de azi si de maine, Locarno fiind frecventat anual de circa 90.000 de vizitatori si 4.000 de profesionisti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO