Regizorul Liviu Ciulei a murit. "A fost un titan", spun cei care au lucrat alaturi de el

Dată publicare: 25-10-2011 12:20
Dată actualizare: 18-06-2012 19:54


Marele regizor si creator de teatru Liviu Ciulei a murit luni noapte, in Germania. Avea 88 de ani. Noua ne-a lasat in urma o lume fabuloasa, cu personaje uluitoare, care s-au nascut fie pe scena, fie pe marele ecran.

Liviu Ciulei a fost un vizionar, un "titan", spun cei care au lucrat alaturi de el. A descoperit si a impus actori si a deschis usi, acolo unde multi nu vedeau decat ziduri.

Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal din Bucuresti, apoi arhitectura. A inceput ca actor, in '46, cu personajul Puck, din "Visul unei nopti de vara".

"De 'Legenda' Ciulei eram obsedat inca din vremea liceului",  avea sa spuna regizorul Andrei Serban.

A condus Teatrul Bulandra in anii '60, al carui director onorific inca este, a gandit, desenat si construit Sala de la Gradina Icoanei. Spectacolele lui - dupa piese de Shakespeare, Ibsen, Cehov sau Caragiale - au facut senzatie in epoca si au fost considerate inovative si foarte picturale: "Cred ca teatrul este o arta care se adreseaza in primul rand privirii", obisnuia el sa spuna.

Cei care au lucrat cu el sunt marcati si acum de stilul sau elegant de a interactiona cu oamenii.

Victor Rebengiuc este si cel care a facut un rol memorabil in "Padurea spanzuratilor", film ce i-a adus lui Liviu Ciulei, in 1965, premiul pentru regie la Cannes.

Dupa Cannes, a abandonat cinematografia in favoarea teatrului. A urmat o perioada grea - in care chiar si texte clasice treceau tot mai greu de cenzura.

In '73, a fost demis de la Bulandra si cativa ani mai tarziu a parasit mahnit Romania.

S-a intors acasa dupa '89. Cu doua spectacole, tot la Bulandra, a entuziasmat publicul tanar care nu apucase sa-i vada marile reusite.

Liviu Ciulei nu a pierit, ci va ramane ca un Creator din Renastere, care a trait cu har, in vremurile noastre.

 

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU CELE MAI BUNE FILME ALE REGIZORULUI LIVIU CIULEI


VIDEO PROTVPLUS.RO