Lukașenko: ”Belarus și Rusia vor forma un grup militar comun”. Ce armată are la dispoziție Lukașenko
Liderul belarus Alexandru Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura o echipă militară comună ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunii la granițele de vest ale țării.
Lukașenko a spus că cele două țări vor desfășura un grup militar regional și au început să-și reunească forțele în urmă cu două zile, după explozia de pe podul care leagă Rusia de Crimeea, a informat, luni, agenția de presă Belta, administrată de stat, citată de Reuters.
Belarus a plasat 6.000 de soldați la granița cu Ucraina. Putin face presiuni asupra lui Lukașenko să intre în război
Belarus a plasat, duminică, șase batalioane de soldați (circa 6.000 de oameni) la granița cu Ucraina, în timp ce Putin îl presează pe Lukașenko să intre în război alături de Rusia.
Alegeri 2024
00:15
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Sociologul Gelu Duminică: Nu poporul e de vină, ci liderii
00:11
Reuters: Diaspora poate influenţa rezultatul. Ce scriu POLITICO şi AFP
00:07
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Singurul județ în care Nicolae Ciucă este pe primul loc
23:43
George Simion își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale: Vom susţine în turul 2 pe oricine nu este Marcel Ciolacu
Dictatorul rus Vladimir Putin se întâlnește frecvent cu cel din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pe care încearcă să-l convingă să se alăture Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat Vadym Skibitsky, șef adjunct al serviciilor secrete militare ucrainene, scrie The Kyiv Independent.
Regimul lui Lukașenko este cobeligerant în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Belarusul facilitează tranzitul trupelor și vehiculelor militare ruse și permite să fie folosită ca rampă de lansare pentru rachetele rusești împotriva Ucrainei.
Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, Belarus se pregătește acum să primească până la 20.000 de soldați ruși pentru a reface unitățile deja staționate în Ucraina. Mai mult, începând cu 9 octombrie, șase batalioane din Belarus (aproximativ 6.000 de oameni) au fost amplasate lângă granița cu Ucraina.
Pe 4 octombrie, Lukașenko a acuzat Ucraina că a adunat 15.000 de soldați de-a lungul graniței țării cu Belarus, numind mișcarea o „provocare”.
Putin a încercat deja să atragă Belarusul într-un război deschis împotriva Ucrainei în martie, după ce Rusia a organizat atacuri aeriene asupra Belarusului și a dat vina pe Ucraina pentru ele.
Ce armată are la dispoziție Lukașenko
Forțe militare și de securitate
Forțele armate din Belarus: armata, forța de apărare aeriană și anti-aeriană, forța de operații speciale, trupele speciale (război electronic, semnale, ingineri, trupe de protecție biologică/chimică/nucleară etc.); Ministerul de Interne: trupe de frontieră de stat, miliție, trupe interne (2022), conform cia.gov.
Cheltuieli militare
1,2% din PIB (est. 2021)
1,5% din PIB (est. 2020)
1,5% din PIB (est. 2019) (aproximativ 2,11 miliarde USD)
1,5% din PIB (est. 2018) (aproximativ 2,05 miliarde USD)
1,5% din PIB (est. 2017) (aproximativ 1,98 miliarde USD)
Belarus în comparație cu alte țări: 114
Punctele forte ale personalului militar și de securitate
Aproximativ 45.000 de soldați în serviciu activ; informațiile despre serviciile individuale variază, dar se pare că includ aproximativ 25.000 de forțe de armată, 15.000 de apărare aeriană/ anti-aeriană și 5.000 de forțe de operațiuni speciale (2022).
Inventariere și achiziții de echipamente militare
Inventarierea forțelor armate din Belarus este compusă în mare parte din echipamente de origine rusă/sovietică, iar din 2010 Rusia este principalul furnizor de arme; Industria de apărare din Belarus produce unele echipamente (în mare parte modele sovietice modernizate), inclusiv vehicule, arme ghidate și sisteme de război electronic (2021).
Vârsta și obligația serviciului militar
18-27 de ani pentru serviciul militar obligatoriu sau alternativ; obligația de serviciu este de 12-18 luni, în funcție de calificările academice, și de 24-36 de luni pentru serviciu alternativ, de asemenea, în funcție de calificările academice; Tinerii de 17 ani sunt eligibili pentru a deveni cadeți la institutele militare de învățământ superior, unde sunt clasificați ca personal militar (2022).