Analiști occidentali: Putin este așteptat să vină cu noi acuzații și noi amenințări la adresa Ucrainei și a Occidentului
Președintele rus Vladimir Putin a convocat pentru luni o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
Convocarea vine la două zile după ce o explozie uriașă a avariat considerabil podul strategic care leagă peninsula Crimeea de Rusia. Atacul, despre care rușii spun că a fost organizat de serviciile secrete ucrainene, e considerat drept o umilință pentru liderul de la Kremlin, alături de seria de înfrângeri de pe câmpul de luptă. Analiștii occidentali se așteaptă ca Putin să vină cu noi acuzații și cu noi amenințări la adresa Ucrainei și a Occidentului.
La Zaporojie continuă operațiunile de salvare
În orașul Zaporojie, autoritățile ucrainene au continuat, duminică, operațiunile de salvare, după ce 12 rachete rusești au lovit în plin un cartier rezidențial și au transformat în mormane de moloz un bloc și alte câteva clădiri. Sunt cel puțin 12 morți și zeci de răniți, dar bilanțul poate crește. Controlat de Kiev, Zaporojie e situat la 60 de km de centrala nucleară cu același nume, ocupată de Rusia.
Tamara Fedorina, localnic: „Cu ce sunt (oamenii ăștia) vinovați? Au rămas fără case”!
Mykola Oleksandriv, localnic: „A fost o explozie în noapte, o clădire cu două etaje a fost lovită și totul a fost distrus. Abia am apucat să mă ascund sub pat”.
În zona bombardată nu era niciun obiectiv militar, iar atacul e considerat drept răzbunarea rușilor pentru avarierea, în urmă cu o zi, a podului Kerci. Încă de la începutul războiului, Rusia a bombardat fără milă zone rezidențiale din orașele ucrainene și nu are de gând să se oprească, așa cum spune un oficial rus din regiunea Stavropol.
La Moscova, președintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu procurorul șef al Rusiei, pe tema atacului asupra podului Kerci. Liderul de la Kremlin nu părea deloc încântat de evenimente.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Nu este niciun dubiu că a fost un atac terorist direcționat asupra unei importante infrastructuri civile, esențiale, a Federației Ruse, iar autorii, făptașii și cei care au dat ordinul, sunt serviciile secrete ale Ucrainei”.
Alexander Bastrykin, președintele Comitetului de anchetă al Rusiei: „Sunt serviciile speciale ucrainene, cetățeni ai Rusiei și alte state care au dat o mână de ajutor la pregătirea acestui atac terorist”.
Explozia podului Kerci a afectat imaginea lui Putin
Explozia, care a avariat podul peste strâmtoarea Kerci, a afectat și imaginea președintelui Putin, dar și interesele Kremlinului în regiune. Era principala cale de acces a Rusiei spre Crimeea ocupată.
Abbas Galliamov, analist: „Obiectivul este unul cheie, din punct de vedere simbolic și al infrastructurii, iar Rusia nu a fost în stare să-l protejeze. Este încă o confirmare a faptului că ucrainenii câștigă acest război. Asta e tot... Rusia pierde”.
G
ravitatea incidentului i-a făcut pe mulți analiști să vorbească despre potențiale riposte extreme ale Moscovei. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a respins, însă ideea că Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice în Ucraina, ca răzbunare pentru podul Kerci.Abbas Galliamov, analist: „Utilizarea armelor nucleare nu se potrivește aici pentru că, în ciuda faptului că podul este important și simbolic, e foarte important pentru Putin, dar cum e pentru țară? E un pod la marginea țării, și ce dacă? Crimeea este o regiune mică, nu? Vreau să spun că nu e un pericol existențial la adresa Rusiei”.
Rușii din Crimeea încearcă să fugă spre Rusia
În acest timp, mii de cetățeni ruși din Crimeea au încercat să plece spre Federația Rusă, de teama unei escaladări a conflictului în peninsulă, dar circulația pe pod se desfășoară cu restricții, în timp ce rușii lucrează la reparația podului feroviar.
Kirill Suslov, șofer: „Ni s-a spus că am putea să pierdem până la 24 de ore în blocajul ăsta rutier, dar nu ne așteptam să fie chiar așa. Din cauza asta, atmosfera este un pic întunecată”.
Inna Konovalova, pasager: „Dacă nu putem să ne continuăm drumul, o să ne petrecem noaptea în mașină, dacă e posibil”.
În mod cert, va mai dura ceva vreme până când traficul pe această arteră critică va reveni la normal.