Răzbunare după Kerch. Un bloc de locuințe din Zaporojie, spulberat de ruși. Cel puțin 17 persoane au murit
Cel puțin 17 oameni au pierit și în jur de 100 au fost răniți, după un nou atac rusesc asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei.
A fost prima ripostă a armatei ruse după atacarea podului strategic Kerch, care leagă Crimeea de Rusia. Kievul nu a revendicat oficial acțiunea, dar la doar câteva ore după explozie a lansat o serie de timbre cu podul Kerch în flăcări. Podul avariat ar putea să încurce Rusia în eforturile din sudul Ucrainei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sâmbătă noapte, rușii au tras 12 rachete într-un cartier din orașul Zaporojie. Numărul victimelor se numără cu zecile, după ce un bloc de nouă etaje și alte cinci clădiri rezidențiale au fost distruse.
"Rușii sunt inumani și teroriști. De la cel care a dat acest ordin și până la toți cei care l-au urmat, toți vor fi trași la răspundere", a reacționat presedintele Zelenski.
Zelenski, ironic după atacul asupra podului Kerch
Controlat de Kiev, orașul Zaporojie, situat la 60 de km de centrala nucleară ocupată de Rusia, a fost bombardat în mod repetat în ultimele săptămâni.
Atacul a fost probabil prima răzbunare a rușilor, după ce serviciul de securitate al Ucrainei a sabotat, sâmbătă dimineață, podul Kerch, care leagă peninsula Crimeea de Rusia.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „A fost o zi bună şi preponderent însorită pe teritoriul statului nostru. Vreo 20 de grade şi însorit în mari părţi ale ţării. Doar în Crimeea a fost înnorat, dar fierbinte”.
Cu doar trei luni în urmă, propaganda rusă susținea că podul din Crimeea este imposibil de atacat datorită celor 20 de moduri diferite de protecție, de la sisteme anti-aeriene ori patrule navale masiv înarmate, până la senzori electronici, sistem sonar și de suprimare ori delfini militari.
Vladimir Putin a ordonat, sâmbătă, serviciului federal de securitate, FSB, să consolideze măsurile de protecție a podului Kerch. Până acum, de asta se ocupau Ministerul Apărării, pentru spațiul aerian, Garda Naţională Rosgvardia - pentru supraveghere maritimă, si Ministerul Transporturilor - pentru traficul rutier şi rutele feroviare.
În Simferopol și alte orașe din Crimeea, localnicii s-au îmbulzit la stații de alimentare ca să-și facă plinul de combustibil.
În declarațiile oficiale și în presă, rușii au încercat să ascundă pagubele provocate de explozie. Au permis circulația autoturismelor la câteva ore după explozie, iar pe seară au început să circule și trenurile, deși nu se știe cât de solidă mai e structura.
Rușii îi cer lui Putin să apese butonul nuclear
Starea de spirit a rușilor variază între revoltă, minimalizare, umilință și conspiraționism. Mulți cer apăsat răzbunare, adică îi îndeamnă pe Putin să apese butonul nuclear. De altfel, sâmbătă seară, în Moscova, câteva zeci de ultranaționaliști au manifestat plimbând o mascotă ce întruchipa o rachetă nucleară Sarmat.
În contextul seriei de infrangeri umilitoare suferite de Vladimir Putin, disperarea crescândă îl poate face să creadă că atacuri teroriste împotriva țărilor occidentale ar fi un răspuns legitim, avertizeaza un editorial apărut în Los Angeles Times. Moscova a încercat constant să descrie conflictul actual drept unul între Rusia și NATO.
"Comportamentul Rusiei în Ucraina, Siria și Cecenia a demonstrat că, pentru Putin, nimic nu este tabu", atrage atenția publicația americană. Potrivit acesteia, Moscova ar putea ordona atacuri ori sabotaj împotriva liniilor de aprovizionare NATO din Polonia sau România. Or asta ar duce la extinderea dramatică a conflictului.