Lovitura de proportii in M.A.I. Seful IPJ Bistrita-Nasaud, al Politiei Rutiere si al Politiei Nasaud, arestati preventiv

Ioan Ovidiu Muresan

Seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas, si seful Politiei Nasaud, Leon Anton Closca, retinuti pentru abuz in serviciu, au fost arestati preventiv pe 30 de zile.

"Cei trei politisti din judetul Bistrita-Nasaud au fost arestati preventiv pe 30 de zile printr-o sentinta a Tribunalului Cluj. Aparatorii celor trei politisti au depus contestatii la masura luata, acestea urmând sa fie judecate de Curtea de Apel Cluj", a declarat purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, pentru Mediafax.

Cei trei politisti retinuti pentru fapte de coruptie au terenuri, vile, case de vacanta

Comisarul sef Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, detine, potrivit declaratiei sale de avere, un teren intravilan de 300 de metri patrati la Bistrita, obtinut prin donatie, fara sa mentioneze cine este donatorul, si o casa de 280 de metri patrati.

Impreuna cu sotia sa, functionar public la Administratia Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, el are trei masini: BMW 320 (an de fabricatie 2008), BMW X3 (an de fabricatie 2011) si Toyota RAV 4 (an de fabricatie 1996).

Citește și
DNA
Seful Politiei Rutiere Brasov a fost ridicat de procurorii DNA si dus la audieri

Ioan Ovidiu Muresan mentioneaza in declaratia de avere ca s-a imprumutat de la o banca in 2011 cu suma de 87.000 de lei, pe care trebuie sa o ramburseze pana in 2018. In 2013, comisarul sef Ioan Ovidiu Muresan a avut un venit de 79.934 de lei, iar sotia sa 63.903 de lei.

Comisarul sef Leon Anton Closca, seful Politiei Nasaud, detine, potrivit propriei declaratii de avere, doua suprafete de teren intravilan, una de 7.000 de metri patrati in comuna Dumitra si alta 1.200 de metri patrati in comuna Ilva Mica. De asemenea, el are un teren agricol de 7.200 de metri patrati in satul Tarpiu.

Leon Anton Closca este proprietarul a trei case, dintre care doua sunt in comuna Salva: de 81, respectiv 110 metri patrati, si una in comuna Ilva Mica, avand suprafata de 115 metri patrati, cumparata chiar in cursul acestui an.

Seful Politiei Nasaud are doua masini: un Volkswagen Passat, an de fabricatie 2003, si un Opel Frontera din 1994.
Familia Closca a luat patru imprumuturi de la banci. In 2008, a contractat un credit de 45.000 de franci elvetieni, iar in 2014 a luat trei credite in lei, in valoare totala de 258.400 de lei, pe care trebuie sa le ramburseze pana in 2044.

Seful Politiei Nasaud a castigat, in 2013, suma de 50.593 lei din salariu, iar sotia sa, angajata a Parchetului Judecatoriei Nasaud, suma de 31.742 de lei.

Comisarul sef Roberto Hasnas, seful Politiei Rutiere din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, detine, potrivit declaratiei de avere a sotiei sale, un teren agricol de 1,3 hectare in comuna Livezile, doua suprafete de teren extravilan de 0,20 hectare pe Drumul Sigmirului - o zona rezidentiala a Bistritei, respectiv 0,06 hectare in zona de agrement de la Piatra Fantanele, unde are si o casa de vacanta de 100 de metri patrati.

De asemenea, el are un teren intravilan la Bistrita, in suprafata de 0,10 hectare, pe strada Cascadei, unde si-a construit, de altfel, si o casa de 200 de metri patrati.
Impreuna cu sotia sa, consilier la cabinetul presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, Roberto Hasnas are in proprietate doua masini: Renault Velsatis din 2003 si Mercedes Benz din 2008.

De asemenea, familia Hasnas a reusit sa faca si economii, respectiv 12.600 de euro depusi intr-o banca.
La capitolul datorii, comisarul sef noteaza ca s-a imprumutat in 2009 cu 32.860 de lei de la o banca, iar in 2012 cu 50.000 de lei de la alta.

In 2013, Roberto Hasnas a avut venituri numai din salariu, in total 80.734 de lei, iar sotia sa de asemenea, veniturile acesteia fiind de 39.058 de lei.

Bugetul familiei s-a completat cu suma de 4.698 de lei, indemnizatie pe care Roberto Hasnas a primit-o ca membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Bistrita-Nasaud, organism din care face parte incepand cu anul 2012.

Seful Politiei Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas, si seful Politei Nasaud, Leon Anton Closca, au fost retinuti de procurorii DNA.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, martí, de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), cei trei sefi din cadrul Politiei Bistrita-Nasaud sunt suspectati de savarsirea mai multor infractiuni de abuz in serviciu si fapte de coruptie, iar pe numele acestora au fost emise ordonante de retinere pentru 24 de ore.

Astfel, seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, este cercetat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (14 acte materiale), iar Roberto Emil Hasnas, seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul IPJ Bistrita Nasaud, este cercetat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (48 acte materiale).

Seful Politiei orasului Nasaud, Leon Anton Closca, este acuzat tot de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (24 de acte materiale), efectuarea de operatiuni comerciale incompatibile cu functia, precum acte de comert, in scopul obtinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata.
 

Ei sunt acuzati ca au pretins si primit, in mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate in teren.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud si seful Politei Nasaud, Leon Anton Closca, au fost audiati, in noaptea de luni spre marti, la Biroul Teritorial Cluj al DNA, unde s-a decis retinerea lor, urmand sa fie dusi in instanta cu propunerea de arestare preventiva.

Procurorii DNA au descins, luni, la Bistrita si au facut pana seara tarziu perchezitii la Politia Judeteana, la Politia Nasaud si la un post rural de politie, precum si la locuintele celor trei, dar si la mai multe firme.

Conform unor documente ale anchetatorilor, obtinute de Mediafax, comisarul sef Ioan Ovidiu Muresan, inspector sef al IPJ Bistrita-Nasaud, comisarul sef Ioan Ani, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, comisarul sef Roberto Emil Hasnas, seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud si inspectorul principal Leon Anton Closca, seful Politiei orasului Nasaud, sunt implicati in savarsirea unor acte repetate de coruptie, si anume de pretindere si primire a unor sume de bani si a altor foloase necuvenite, in legatura cu atributiile lor de serviciu, respectiv pentru a indeplini acte contrare indatoririlor de serviciu.

In luna mai 2014, comisarul sef Ioan Muresan a dispus un control inopinat asupra activitatii comisarului sef Ioan Ani, controlul fiind facut de catre adjunctul Ciprian Buta, impreuna cu comisarul Leon Paul Andreica, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Bistrita Nasaud, fiind constatate deficiente in activitatea profesionala a comisarului sef Ani, arata anchetatorii. Potrivit aceleiasi surse, pentru a evita consemnarea unor aspecte negative in raportul de control si inlocuirea sa din functia detinuta, Ioan Ani ar fi cerut sprijinul omului de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme avand ca obiect de activitate, in principal, exploatari forestiere si proprietar a patru fonduri de vanatoare, cerandu-i sa intervina la cadrele din conducerea IPJ Bistrita Nasaud, in favoarea ofiterului controlat.

In documentele citate se arata ca Larionesi are afaceri importante cu material lemnos si ar beneficia de sprijin din partea lui Muresan si Ani, care, folosindu-si abuziv "prerogativele si puterile" conferite de functiile publice detinute, asigura protejarea activitatilor ilicite ale omului de afaceri si ale firmelor administrate de el. Anchetatorii sustin ca au date conform carora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului sef Ioan Muresan, de mai multe ori, diverse bunuri si cadouri, dandu-i o arma de vanatoare marca Blaser, in valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului sef al IPJ Bistrita-Nasaud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat in anul 1996 si inmatriculat pe numele Lenutei Muresan, sotia ofiterului.

FOTO: Traian Larionesi (sursa: Facebook)

 

Potrivit anchetatorilor, exista indicii conform carora Muresan si Buta ar fi acceptat solicitarile oamenilor de afaceri mentionati, urmand sa modifice continutul raportului de control, pentru a fi evitata sanctionarea si destituirea din functie a comisarului sef Ioan Ani. In schimbul protejarii unor oameni de afaceri implicati in activitati ilicite, Ioan Ani ar fi primit de la acestia, in mod gratuit, materiale de constructii pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile in municipiul Bistrita, zona Valea Jelnei, arata anchetatorii.

In documentul citat se mentioneaza, de asemenea, ca Ioan Ovidiu Muresan, impreuna cu finul sau, Roberto Emil Hasnas, ar fi protejat activitatile ilicite desfasurate de Traian Larionesi, impiedicand ofiterii si agentii de politie din subordine sa controleze masinile care apartin societatilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau impiedicandu-i sa aplice sanctiuni in cazurile in care au fost constatate ilegalitati.

Documentele citate arata ca la diferite date din anii 2013 si 2014 Larionesi sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite in trafic pentru diverse nereguli, in toate cazurile omul de afaceri solicitand telefonic sprijinul sefului Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Emil Hasnas, care ar fi cerut agentilor sa nu dispuna masurile legale. Potrivit anchetatorilor, in schimbul interventiilor sale, Hasnas ar fi primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri cu bere.

In documentul citat se mai mentioneaza ca in 30 iunie 2014, Larionesi l-ar fi contactat pe inspectorul sef Ioan Muresan, solicitandu-i sa intervina pentru ca tatalui sau, Traian Larionesi, sa nu ii fie retinut permisul de conducere, desi acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Singeorz Bai si Ilva. In acest context, Muresan i-a dispus lui Hasnas sa se deplaseze la Singeorz Bai pentru a impiedica retinerea permisului de conducere al tatalui lui Larionesi. Totodata, omul de afaceri i-a facut aceasta solicitare si in mod direct comisarului sef de politie Roberto Emil Hasnas.

De asemenea, in data de 13 iunie 2014, Hasnas ar fi contactat telefonic, de doua ori, un agent de politie aflat la locul unui accident rutier, solicitandu-i sa nu intocmeasca acte de constatare cu privire la existenta accidentului sau sa falsifice actele de constatare, desi o persoana fusese ranita. Potrivit anchetatorilor, comisarul sef de politie i-ar fi cerut agentului sa nu consemneze producerea accidentului rutier sau sa intocmeasca acte false, in care sa ateste o modalitate diferita de producere a evenimentului decat cea reala si sa consemneze, in mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Interventii similare la agentii de Politie pentru a nu dispune masurile legale care se impuneau ar fi facut si seful Politiei orasului Nasaud, inspectorul principal Leon Anton Closca, astfel ca, potrivit anchetatorilor, ofiterul si-a incalcat in mod flagrant atributiile de serviciu si a impiedicat constatarea infractiunilor, in conditiile in care a beneficiat de avantaje materiale de la o societate care a facut lucrari la un imobil ce ii apartine.

Potrivit anchetatorilor, in mod repetat, inspectorul principal de politie Leon Anton Closca deruleaza operatiuni financiare precum acte de comert, incompatibile cu functia pe care o detine, in acest sens fiind interceptate numeroase convorbiri telefonice din care reiese ca acesta "se indeletniceste cu organizarea transportului de marfuri (peste), vanzarea unor astfel de marfuri, incasarea sumelor de bani".

De altfel, in cauza au fost interceptate si inregistrate numeroase convorbiri, din care rezulta ca, in cea mai mare a timpului de serviciu, ofiterul de politie Leon Anton Closca avea activitati comerciale - respectiv achizitii si vanzari de marfuri, incasari si plati, mentioneaza anchetatorii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Seful SPP Suceava, retinut de DNA. Acesta este acuzat ca ar fi luat taxa de protectie de la contrabandistii de tigari
Seful SPP Suceava, retinut de DNA. Acesta este acuzat ca ar fi luat taxa de protectie de la contrabandistii de tigari

Seful SPP Suceava a fost retinut vineri seara de procurorii DNA, intr-un dosar de coruptie in care este implicat si fostul sef al Politiei de Frontiera Siret.

Seful Politiei Rutiere Brasov a fost ridicat de procurorii DNA si dus la audieri
Seful Politiei Rutiere Brasov a fost ridicat de procurorii DNA si dus la audieri

Seful Politiei Rutiere Brasov, Claudiu Tamarjan, a fost ridicat de procurorii DNA si dus la audieri, in urma perchezitiilor desfasurate intr-un dosar in care se fac cercetari privind infractiuni de coruptie

Permis de conducere doar cu Abecedarul. Cati infractori conduc masini ilegal pe drumurile publice
Permis de conducere doar cu Abecedarul. Cati infractori conduc masini ilegal pe drumurile publice

Sentinta revoltatoare data de Judecatoria din Pitesti, unui tanar de 25 de ani, aproape analfabet, care a provocat un accident in urma caruia 3 oameni au murit nevinovati.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.