Locurile de parcare puține sunt deja problemă națională. Cele mai mari cozi sunt la cele mai ieftine parcări
Ne-au rămas puține locuri de parcare. Asta spune inventarul făcut de o companie la nivel național. Cifrele arată că în trafic 7 mașini se bat pe un singur loc pentru că amenajarea unora noi nu mai ține pasul cu numărul autoturismelor înmatriculate.
Cele mai aglomerate sunt centrele marilor orașe.
Cu peste 10 milioane de mașini în toată țara, și doar puțin peste 1,3 milioane de locuri de parcare, găsirea unui loc unde să poată staționa se dovedește o provocare pe șoferi.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
În Brașov, la prânz toate locurile de parcare din centru erau ocupate. Mai mulți șoferi au ocupat prima bandă și au pornit luminile de avarii - o practică des întâlnită.
Șofer: „Am dat o tură prin zonă și nu am găsit niciun loc de parcare. Aștept pe cineva și plec.”
Primăria din Brașov nu dorește să amenajeze în centrul orașului mai multe locuri de parcare - pentru că nu vrea să aducă în zonă și mai multe mașini.
În Iași, în schimb, administrația locală a dezvoltat o aplicație cu ajutorul căreia șoferii pot afla care sunt locurile libere unde își pot parca mașina. Problema este că nu funcționează mereu
Spre exemplu, aplicația arată că în zona căutată sunt 24 de locuri de parcare libere. În realitate însă, toate sunt ocupate deja.”
Șofer: „Este foarte greu să găsești un loc de parcare. De exemplu, aici, nu mai un loc de parcare! Foarte, foarte enervant.”
În Timișoara sunt peste 83.000 de parcări. Cluj-Napoca are jumătate. La intrarea în oraș se lucrează, acum, la o parcare cu 800 de locuri.
Iulia Persa: „Săptămâna viitoare îl vom da în folosință, care vin în Cluj pot să își lase acolo mașinile.”
Și în Cluj-Napoca funcționează o aplicație care arată, în timp real, locurile libere de parcare. Lupta între șoferi se duce pentru cele cu cel mai mic tarif. În centru, parcarea poate costa până la 8 lei pe oră.
Conducător auto: „Aici se stă de multe ori când e aglomerat cam 20-25 de minute ca să intrăm în parcare e mai ieftină cu 3 lei poți să stai 45 de minute.”
Că România are multe mașini și parcări puține se vede cel mai bine vara, pe litoral. Cu doar 6.000 de locuri de parcare în Mamaia, de pildă, șoferii se descurcă fiecare cum poate.
Costel Dragomir, Poliția Locală Constanța: „În stațiunea Mamaia au fost aplicate un număr de 1200 de amenzi pentru autovehicule staționate pe spații verzi.”
Cele mai multe locuri de parcare sunt în București, peste 300.000 - dar și aici e complicat, deși soluții există şi pentru înfiinţarea altora noi.
În sectorul 6, de pildă, există așa numitele parcări inteligente.
Sunt 54 de module cu câte 12 locuri fiecare. Tariful este de 170 de lei pe lună.