Transportatorii români au de suferit din cauza protestului fermierilor francezi. „Marfă deteriorată, au dat foc camioanelor”
Agricultori francezi din toate colțurile țării continuă să blocheze majoritatea rutelor de acces în Paris. De suferit au și numeroși camionagii români, care, opriți prin parcări, nu își pot efectua cursele.
Rămâne de văzut dacă măsurile anunțate marți seară de premierul francez îi vor convinge pe fermieri să renunțe la protest. Gabriel Attal a promis controale masive la distribuitorii care pun adaosuri excesive și reglementarea mai strictă a importurilor din Ucraina.
Între timp, capătă amploare și manifestațiile din Belgia. În plus, de marți, și agricultorii italieni au transmis că se alătură demonstrațiilor.
Adam Parsons,corespondent Sky News Europe: „Mă aflu pe autostrada A4, în dreptul localităţii Jossigny. Turnul Eiffel este la 30 de km în această direcţie, iar Disneyland este chiar acolo. Şoseaua ar trebui să fie acum ticsită de maşini. Dar sunt pe banda de viteză şi singurele vehicule din trafic sunt aceste tractoare.... staţionate. Asta e una dintre principalele artere către Paris, dar nu circula nimic şi la fel stau lucrurile pe A1, A5, A6 şi altele. Trebuie totuşi să menţionez că mai devreme am fost în centrul Parisului, iar traficul rula normal. Nu moare nimeni de foame în Capitală, dar e cert că presiunea creşte."
Iată şi cum mai multe tractoare s-au "infiltrat" în trafic pentru a se alătura blocadei pe o altă autostradă, la una dintre intrările din Paris. Consecința imediată? O aglomerație de nedescris, cu zeci de kilometri de ambuteiaje.
Franck Mourgues, sindicalist: „Vrem să ne recâştigăm suveranitatea alimentară. Vrem să blocăm concurenţa neloială din partea ţărilor care trimit în Franţa mărfuri ce nu respecta normele care ne sunt impuse nouă."
Așa arată de mai bine de o săptămână și traseele transportatorilor români care duc marfă sau doar tranzitează Franța. Protestatarii blochează şoselele, dar şi ieşirile din parcări, cu baloți de fân, cărora adesea le şi dau foc.
George Căpăţână şofer: „Ocolim foarte mult pe naţională, dar nu se poate. Multe ore întârziere la încărcări, descărcări. Marfă deteriorată, aruncată din camioane, camioanele le-au dat foc, le-au răsturnat."
Răzvan Grancea, managerul unei companii de transport: „În momentul acesta am 11 camioane blocate în parcări din Franța. Întârziem cu mărfurile, sunt situații în care şoferii nu au mâncare, stau parcați unde nu există stații peco. Noi le-am recomandat să stea la cabină, să fie în siguranţă."
Pierderile sunt enorme, spun reprezentanții companiilor de profil, iar unii dintre șoferi refuză să mai plece în curse.
Între timp, protestele s-au extins şi în Belgia.
Camelia Donțu, corespondent PROTV: „În Belgia, fermierii s-au mobilizat încă din cursul nopţii de duminică, iar protestele iau amploare de la o zi la alta, în mai multe regiuni. 300 de tractoare au luat cu asalt oraşul Namur. Câteva autostrăzi au fost sau încă sunt blocate pe anumite porţiuni. Sunt tractoare care au ajuns în cartierul european din Bruxelles, dar nu au primit permisiunea de a protesta în fata Parlamentului European. Drept urmare, la Parlament s-au luat măsuri sporite de securitate şi au fost amplasate în faţa clădirii garduri de sârmă ghimpată. Fermierii vorbesc de o mobilizare generală, în Bruxelles, în cursul zilei de joi, când va avea loc summitul extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din statele membre.”