Locuitorii din Târgu Mureș, revoltați pentru că orașul este sufocat de gunoaie. „Este dezastru. Oamenii se îmbolnăvesc”
Locuitorii din Târgu Mureș sunt revoltați pentru că orașul este sufocat de gunoaie. S-au adunat peste 2.000 de tone de deșeuri, pe care nu le-a mai ridicat nimeni de aproape 3 săptămâni.
În unele zone, spun oamenii, aerul a devenit irespirabil, iar întreg orașul devine un focar de infecție. Târgu Mureș a rămas fără serviciul de salubritate, iar problema nu s-a rezolvat încă.
În Târgu Mureș, mormanele de gunoaie cresc în dimensiuni de la o zi la alta. Oamenii sunt nevoiți să arunce deșeurile lângă tomberoanele care sunt, deja, pline de două săptâmâni. Asta deși taxa de salubritate se încasează în continuare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Locatar: „Se simte și în aer, e jale. Asta ce s-a adunat de sărbători, cum a fost liber și de atunci, nu am mai văzut mașina să ridice."
Locatar: „Cu gunoaiele este dezastru, e foarte, foarte dezastru, de când s-a schimbat firma, nu se ridică. Oamenii se îmbolnăvesc!"
Locatar: „Nu îmi convine să dau 168 de lei și uitați, scump, și nu își fac datoria. Miroase și e focar!"
Contractul cu firma de salubritate a fost reziliat la începutul acestei luni de către primărie, pentru că operatorul nu reușea să adune deșeurile la timp. Doar că o eventuală licitație pentru acest serviciu nu poate fi făcută de edili în nume propriu, ci doar prin Asociația de Dezvoltare intercomunitară Ecolect Mureș, care reunește toate cele aproape 100 de primării din județ.
Până una alta, locuitorii orașului sunt prinși între birocrație și grămezile de deșeuri care stau să le intre în case.
Soos Zoltan, primar Târgu Mureș: „Înainte, primăriile erau responsabile, având în vedere că operatorul nu și-a făcut treaba, s-a trecut la rezilierea contractului. A.D.I. Ecolect a pornit procedura de urgență, nu s-a finalizat."
Primăria a cerut asociației să găsească o nouă firmă de salubrizare cât mai repede. Însă procedurile sunt greoaie și durează.
Andrea Toth, director A.D.I. Ecolect: „În prezent încercăm să finalizăm cât se poate de repede procedura de negociere, ținând cont de o cantitate mare, 2300, nu putem să spunem că într-o zi."
Între timp, s-a găsit o soluție provizorie. O companie va aduna, pe baza unui contract semnat pentru situații de urgență, gunoiul din Târgu Mureș. Contractul este valabil numai o săptămână. Iar cantitatea de deșeuri din oraș continuă să crească.
O situație asemănătoare a avut loc în cartierul Lumea Nouă din Alba Iulia. Însă acolo, în urma intervenției autorităților, gunoaiele au fost, în cele din urmă, ridicate.