Locatarii blocului din Galați afectat de o explozie puternică nu au bani pentru consolidare. Primăria nu poate plăti
Apel disperat al unor locatari din Galaţi care au locuit într-un bloc unde, în toamna anului trecut, a avut loc o explozie devastatoare.
Deflagraţia a fost atât de puternică încât zdruncinătura a fost resimţită în trei cartiere din centrul oraşului. În urma analizei Inspectoratului de Stat în Construcţii, clădirea nu mai poate fi locuită şi necesită lucrări ample de consolidare. Deznădejdea a pus acum stăpânire pe oameni. Au nevoie de sume de bani pe care nu le pot plăti, iar autorităţile nu au pârghii legale să îi ajute.
Explozia a avut loc în octombrie, anul trecut, într-un apartament de la parterul blocului. Proprietarul, un bărbat de 82 de ani, a fost grav rănit şi s-a stins la o săptămână, în spital. Blocul a fost atât de rău afectat încât specialiştii au anunţat autorităţile locale că nu trebuie să le permită locatarilor să se întoarcă în imobil. Parchetul a deschis un dosar penal, apoi s-a lăsat liniştea.
Daniela Vrabie, locatar al blocului: „Ca şi ajutor din partea autorităţilor, nu avem. Dar deja nu mai avem răbdare. Vrem să ştim şi noi spre cine ne îndreptăm, ca să ne cerem şi noi ceea ce am pierdut."
Tudorel Marculescu, locatar al blocului: „Eu şi cu soţia şi cu soacra mea ne-am găsit în apropiere o gazdă şi stăm. Stăm acolo şi aşteptăm să se deblocheze aceste momente de criză."
Aşa au reuşit să treacă peste iarnă toţi locatarii din cele 10 apartamente afectate. Unii, însă, sunt depăşiţi deja din punct de vedere financiar.
Victor Vrabie, locatar al blocului: „Apartamentul e prin credit. Păi dacă dau la bancă creditul şi mai dau şi chiria, ajung la nişte sume care mă depăşesc financiar, pur şi simplu. Ajutor nu am primit din partea autorităţilor."
Oamenii care aveau asigurarea obligatorie pe locuinţe au aflat că poliţa nu acoperă nimic din daună. Iar costurile expertizelor, proiectelor şi consolidării le depăşesc cu mult posibilităţile.
Aura Macovei, locatar al blocului N6: „Au fost deja trei experţi. După ce au văzut ce este la faţa locului, nu ne-au mai dat niciun răspuns. 20 de mii de euro. Nouă ni s-a zis un total de două sute de mii de euro. Am încercat, credeţi-mă, la marile firme din Galaţi, pot să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit către noi."
Primăria Galaţi a încercat să îi ajute prin oferirea unor locuinţe sociale. Bani pentru consolidarea blocului nu poate să dea.
Petrică Patilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi: „Municipalitatea nu are pârghiile legale pentru a putea finanţa consolidarea imobilului din bani de la bugetul local. Ar putea fi deturnare de fonduri, pentru că vorbim totuşi de finanţarea pentru consolidarea unei proprietăţi private."
În ciuda tuturor eforturilor, banii strânşi de locatari până acum nu acoperă nici zece la sută din suma necesară pentru că familiile din cele zece apartamente să se poată întoarce la o viaţă cât de cât normală. Cei care îi pot sprijini sunt rugaţi să facă donaţii în contul asociaţiei de proprietari.
Asociația de Proprietari nr. 104 Galaţi
RO40BUCU1672235332466RON, deschis la ALPHA BANK