Localul celebru în care Ceaușescu n-a intrat niciodată, pentru că a fost considerat nesigur

Dată publicare: 23-09-2017 19:11
Dată actualizare: 01-10-2017 18:28


În Bucureşti sunt restaurante în care stai cu istoria la masă.

 

Vorbim de localuri celebre, unele încă de acum 150 de ani, altele din perioada interbelică sau măcar din cea comunistă, care au reuşit să-şi păstreze intacte numele şi mare parte a meniului. Toate au mare succes la turiştii străini, dornici să asculte poveşti în care apar regi, actori şi scriitori celebri şi mai ales membrii familiei Ceauşescu.

Tot cu muzică live pe fundal luau prânzul bucureştenii şi acum 80 de ani, pe malul lacului Herăstrău, la Pescăruş, localul unde, în anii '60, preşedintele Republicii Populare România, Gheorghe Gheorghiu Dej, a cerut salon privat cu toaletă proprie şi era tratat că un rege. O doamna s-a întors aici, după 62 de ani.

Clientă: ”Era mai elegant atunci. Venea lume simandicoasă. Erau nişte legi de a tăia mărul cu furculiţa şi cuţitul.

Un ospătar şi-a început cariera acum 43 de ani, la Athenee Palace, unde fiul cel mare al lui Nicolae Ceauşescu stătea cu orele, în compania admiratoarelor. Ilie ia astăzi comenzile pe tabletă şi spune că localul e acelaşi, clienţii s-au schimbat.

Ospătar: ”Se distrau la restaurant. Acum vin doar să mănânce şi pentru afaceri.

Sau pentru atmosfera balcanică, pe care locantă Jariştea o repune în scenă, că pe o piesă de teatru.

George Butunoiu, autor restocracy.ro: ”Pot să-i înţeleg şi pe ei. Dacă lumea tot vine, de ce să schimbi ceva, să te complici? În România, foarte puţini se duc la restaurant pentru mâncare.

E valabil şi pentru străini, care caută, la Caru cu Bere, can can-uri de acum 138 de ani.

Turist american: ”Am ajuns aici pentru că mâncarea era bine cotată, dar sigur că vreau să ştiu ce e în spate.

Pe aici au trecut Caragiale, Sadoveanu şi Alexandru Vlahuţă. După o perioada de decădere, un investitor privat a dus localul pe primul loc în ţară ca vânzări şi trafic, de peste 2500 de clienţi pe zi.

Mult mai aglomerate erau însă banchetele de pe vremuri. Iată festinul în cinstea lui I.C. Brătianu, organizat de un restaurant care merge şi astăzi bine, pe Calea Victoriei. Un meniu alcătuit în cinstea lui Vasile Alecsandri începea cu ţuică şi sfârşea cu brânzeturi şi îngheţată.

165 a împlinit cea mai veche cofetărie din Bucureşti, fondată de fraţii Capşa. Multe obiecte de decor sunt mărturii ale unei istorii bogate. De pildă, un meniu de la nunta regelui Ferdinand cu regina Maria, în 1922. 50 de ani mai târziu, aici era client ocazional Nicu Ceauşescu, fiul preşedintelui de atunci. Şeful statului n-a ajuns niciodată, pentru că Securitatea a catalogat zona drept nesigură.

În fine, un restaurant proiectat ca anexă a expoziţiei mondiale de la Paris, din 1890. Lipsa de fonduri a întârziat planurile, iar construcţia a devenit restaurant: Casa Doina, numită de boierii de atunci şi de azi "Bufetul de la şosea".


VIDEO PROTVPLUS.RO