Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Vineri 22 Septembrie 2017 19:24
Categorie: Social

România duce o lipsa acută de bucătari buni. O ştim şi noi clienţii, o recunosc şi reprezentanţii asociaţiilor din care fac parte restaurantele.

Se întâmplă asta pentru că există prea puţine şcoli care să îi formeze iar acelea sunt slab dotate. De multe ori, că să aibă cu ce să gătească, elevii sunt nevoiţi să îşi aducă de acasă alimente. Vineri, cursanţii unui liceu de specialitate din Bucureşti au avut şansă, să "fure" din secretele bucătăriei de la un chef francez cu o stea Michelin.

Viitorii bucătari, elevi ai colegiului "Viilor", au avut şansă de a fură meserie de la un chef cu o stea Michelin. Au gătit lucruri simple sub îndrumarea atentă a maestrului bucătar, dar într-o manieră franţuzească: păstrăv, supă de ceapă şi lapte de pasăre.

“Nu am mai făcut supă de ceapă ci am făcut ceapă călită, dar această a fost în unt. Este foarte diferit, nu este atât de greu pe cât mă aşteptăm, în schimb sunt rafinate, interpretate într-un mod unic”; spune un elev-

“Cred că este important să călătorească şi să cunoască şi bucătăria internaţională. Dar în primul rând trebuie să cunoască bucătăria românească şi să o modernizeze”, explică chef Fabrice.

Pentru că astfel de bucătari să se formeze în şcolile de stat din România, ar fi nevoie că autorităţile să investească mai mult în dotarea lor.

“I-ar ajută şi mai mult dacă am avea în şcoală aceste echipamente şi, în plus, materii prime pe care să exersăm mai mult. Din păcate şcoală nu primeşte, deocamdată, nu a primit ani de zile fonduri pentru procurarea matreriilor prime. Facem rost cu sprijinul părinţilor.”

În lipsa aparaturii, dar şi a materiei prime, restaurantele au de pierdut, pentru că în bucătăriile lor ajung, în loc de specialişti, bucătari după ureche. S-a dus moda salatelor împopoţonate cu morcovi, măsline şi castraveţi. Prezentul, în orice restaurant care se respectă, înseamnă farfurii simple. Mulţi absolvenţi părăsesc România şi pleacă în ţări în care această meserie chiar este respectată.

“Din păcate avem extrem de puţine şcoli faţă de cât ar avea nevoie românia. Aceste şcoli sunt departe de ceea ce înseamnă gastronomie modernă în 2017. Statul nu s-a implicat deloc în ceea ce priveşte turismul, restaurantele”, spune Laurenţiu Mâţă, de la Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor Profesionişti.

Potrivit Asociaţiei bucătarilor, 60 la sută din restaurantele noi se închid în primele 9 luni, din cauza lipsei de personal calificat.

Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ. De ce 1 din 3 români pleacă nemulțumit din restaurant
Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ. De ce 1 din 3 români pleacă nemulțumit din restaurant
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Echipa Digital și-a adus micul prieten "GoPro pe PRO", la super petrecerea PRO TV
Află ce momente au surprins împreună, cum s-au distrat vedetele și care a fost atmosfera la super petrecerea PRO TV.

04:16
PROMO
Inima nu cere voie! Marea premieră, 14 octombrie, numai la PRO 2!
O nouă telenovelă marca Televisa ajunge în casele dumneavoastră cu o poveste plină de controverse, pasiune și multă dăruire. "Inima nu cere voie", premiera pe 14 octombrie de la ora 19:00, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Cristiana "Mongol", victorie dupa un meci tensionat
Cristiana "Mongol", sustinuta de catre familie la cel mai dificil meci

12:28
LA MARUTA
Anda Adam, o toamna cu inceputuri emotionante
Anda Adam a dezvaluit care este noua ei pasiune

09:32
LA MARUTA
Laura Giurcanu, vloggerul oficial "Vocea Romaniei"
Laura Giurcanu, ofera detalii din culisele show-ului "Vocea Romaniei"

08:57
LA MARUTA
Catalin Neamtu, provocari culinare
Catalin Neamtu a mancat tofu mucegait si fermentat

23:38
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Hai să le cunoaștem pe pretendentele la inima lui Dan Dicu!
Economiste, manageri și cu suflet bun. Faceți cunoștință cu Mihaela, Rodica și Elena - fetele ce vor să-i fure inima lui Dan.

02:35
DIVERTISMENT
Marele taragotist Dumitru Fărcaș a iubit enorm viața și oamenii din jurul lui.
Fiica sa, Andreea Fărcaș, l-a caracterizat drept un om integru, înțelept, demn și muncitor.

01:31
GOSPODAR FARA PERECHE
Anamaria ne invită să vedem acțiuni inedite!
Hai alături de Anamaria Prodan pe pagina de facebook să comentăm anumite aspecte!

00:26
VORBESTE LUMEA
Visa sa fie "Nas" pe tren, a devenit model celebru
A devenit imaginea unor brand-uri de top si este un model de succes. Ce secrete de frumusete are Alice Peneaca

09:13
asistati social
Asistaţi social, trimişi la interviuri de angajare de primar. "Ba sunt bolnavi, ba au copii mici"
„Let`s Do It, Romania!”: Peste 338 000 de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională de pe 15 septembrie
7 mese rapide, fără gătire, pentru zilele caniculare de vară
Primele 4 meserii care vor dispărea în 25 de ani. Oamenii vor avea colegi roboți
Cum putem evita risipa de alimente
Personaje de poveste la Festivalul Sinaia Forever. Mii de oameni au admirat spectacolul
Elena Lasconi
COZONAC BUCOVINEAN! Reţeta delicioasă a Elenei Lasconi
Pariu câștigat de cei care au mizat pe culturile de trandafiri. Suma cu care vând un kg de petale
Condimentul afectat de vremea capricioasă. Kilogramul se vinde cu 70 lei
Primarul sectorului 3, asaltat de nemulțumirile locuitorilor: ”O să ne mănânce șobolanii!”
”Cât de ghinionist să fii, să dai o spargere şi să nimereşti fix boxa unui jandarm?”
Pesta porcină a ajuns în Dâmbovița. Primul caz a fost confirmat