Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Vineri 22 Septembrie 2017 19:24
Categorie: Social

România duce o lipsa acută de bucătari buni. O ştim şi noi clienţii, o recunosc şi reprezentanţii asociaţiilor din care fac parte restaurantele.

Se întâmplă asta pentru că există prea puţine şcoli care să îi formeze iar acelea sunt slab dotate. De multe ori, că să aibă cu ce să gătească, elevii sunt nevoiţi să îşi aducă de acasă alimente. Vineri, cursanţii unui liceu de specialitate din Bucureşti au avut şansă, să "fure" din secretele bucătăriei de la un chef francez cu o stea Michelin.

Viitorii bucătari, elevi ai colegiului "Viilor", au avut şansă de a fură meserie de la un chef cu o stea Michelin. Au gătit lucruri simple sub îndrumarea atentă a maestrului bucătar, dar într-o manieră franţuzească: păstrăv, supă de ceapă şi lapte de pasăre.

“Nu am mai făcut supă de ceapă ci am făcut ceapă călită, dar această a fost în unt. Este foarte diferit, nu este atât de greu pe cât mă aşteptăm, în schimb sunt rafinate, interpretate într-un mod unic”; spune un elev-

“Cred că este important să călătorească şi să cunoască şi bucătăria internaţională. Dar în primul rând trebuie să cunoască bucătăria românească şi să o modernizeze”, explică chef Fabrice.

Pentru că astfel de bucătari să se formeze în şcolile de stat din România, ar fi nevoie că autorităţile să investească mai mult în dotarea lor.

“I-ar ajută şi mai mult dacă am avea în şcoală aceste echipamente şi, în plus, materii prime pe care să exersăm mai mult. Din păcate şcoală nu primeşte, deocamdată, nu a primit ani de zile fonduri pentru procurarea matreriilor prime. Facem rost cu sprijinul părinţilor.”

În lipsa aparaturii, dar şi a materiei prime, restaurantele au de pierdut, pentru că în bucătăriile lor ajung, în loc de specialişti, bucătari după ureche. S-a dus moda salatelor împopoţonate cu morcovi, măsline şi castraveţi. Prezentul, în orice restaurant care se respectă, înseamnă farfurii simple. Mulţi absolvenţi părăsesc România şi pleacă în ţări în care această meserie chiar este respectată.

“Din păcate avem extrem de puţine şcoli faţă de cât ar avea nevoie românia. Aceste şcoli sunt departe de ceea ce înseamnă gastronomie modernă în 2017. Statul nu s-a implicat deloc în ceea ce priveşte turismul, restaurantele”, spune Laurenţiu Mâţă, de la Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor Profesionişti.

Potrivit Asociaţiei bucătarilor, 60 la sută din restaurantele noi se închid în primele 9 luni, din cauza lipsei de personal calificat.

Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ. De ce 1 din 3 români pleacă nemulțumit din restaurant
Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ. De ce 1 din 3 români pleacă nemulțumit din restaurant
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă