Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

×
Codul embed a fost copiat

România duce o lipsa acută de bucătari buni. O ştim şi noi clienţii, o recunosc şi reprezentanţii asociaţiilor din care fac parte restaurantele.

Se întâmplă asta pentru că există prea puţine şcoli care să îi formeze iar acelea sunt slab dotate. De multe ori, că să aibă cu ce să gătească, elevii sunt nevoiţi să îşi aducă de acasă alimente. Vineri, cursanţii unui liceu de specialitate din Bucureşti au avut şansă, să "fure" din secretele bucătăriei de la un chef francez cu o stea Michelin.

Viitorii bucătari, elevi ai colegiului "Viilor", au avut şansă de a fură meserie de la un chef cu o stea Michelin. Au gătit lucruri simple sub îndrumarea atentă a maestrului bucătar, dar într-o manieră franţuzească: păstrăv, supă de ceapă şi lapte de pasăre.

“Nu am mai făcut supă de ceapă ci am făcut ceapă călită, dar această a fost în unt. Este foarte diferit, nu este atât de greu pe cât mă aşteptăm, în schimb sunt rafinate, interpretate într-un mod unic”; spune un elev-

“Cred că este important să călătorească şi să cunoască şi bucătăria internaţională. Dar în primul rând trebuie să cunoască bucătăria românească şi să o modernizeze”, explică chef Fabrice.

Citește și
Bucatari
Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati

Pentru că astfel de bucătari să se formeze în şcolile de stat din România, ar fi nevoie că autorităţile să investească mai mult în dotarea lor.

“I-ar ajută şi mai mult dacă am avea în şcoală aceste echipamente şi, în plus, materii prime pe care să exersăm mai mult. Din păcate şcoală nu primeşte, deocamdată, nu a primit ani de zile fonduri pentru procurarea matreriilor prime. Facem rost cu sprijinul părinţilor.”

În lipsa aparaturii, dar şi a materiei prime, restaurantele au de pierdut, pentru că în bucătăriile lor ajung, în loc de specialişti, bucătari după ureche. S-a dus moda salatelor împopoţonate cu morcovi, măsline şi castraveţi. Prezentul, în orice restaurant care se respectă, înseamnă farfurii simple. Mulţi absolvenţi părăsesc România şi pleacă în ţări în care această meserie chiar este respectată.

“Din păcate avem extrem de puţine şcoli faţă de cât ar avea nevoie românia. Aceste şcoli sunt departe de ceea ce înseamnă gastronomie modernă în 2017. Statul nu s-a implicat deloc în ceea ce priveşte turismul, restaurantele”, spune Laurenţiu Mâţă, de la Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor Profesionişti.

Potrivit Asociaţiei bucătarilor, 60 la sută din restaurantele noi se închid în primele 9 luni, din cauza lipsei de personal calificat.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Cele trei stadioane pe care poate juca România la Cupa Mondială din 2026
GALERIE FOTO Cele trei stadioane pe care poate juca România la Cupa Mondială din 2026
Citește și...
Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ. De ce 1 din 3 români pleacă nemulțumit din restaurant
Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ. De ce 1 din 3 români pleacă nemulțumit din restaurant

Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. Se întâmplă, printre altele, pentru că nu avem ospătari sau bucătari cu pregătire.

Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati
Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati

Cu putin timp inainte de inceperea vacantei de vara, patronii de restaurante sunt disperati.

Recomandări
Responsabili americani transmit Europei: Fără întărirea apărării până în 2027, SUA pot renunța la unele mecanisme NATO
Responsabili americani transmit Europei: Fără întărirea apărării până în 2027, SUA pot renunța la unele mecanisme NATO

Responsabilii americani i-au avertizat pe omologii europeni că, dacă nu-și consolidează până în 2027 capacitățile defensive, Statele Unite își vor sista participarea la anumite mecanisme de apărare ale NATO.

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Criza apei i-a costat pe locuitorii din Prahova și Dâmbovița 120.000 euro pe zi. Restaurante și afaceri, forțate să caute apă
Criza apei i-a costat pe locuitorii din Prahova și Dâmbovița 120.000 euro pe zi. Restaurante și afaceri, forțate să caute apă

Criza apei din Prahova și Dâmbovița se îndreaptă spre o posibilă soluționare. Premierul Ilie Bolojan a anunțat că vineri seară alimentarea cu apă va fi reluată treptat, dar a avertizat că apa nu va fi deocamdată potabilă.