Primarul care a construit un WC de 87.000 euro, pe 3 ETAJE. De ce nu poate fi folosit
În ţară, unde zeci de mii de elevi încă merg la toaletă în fundul curţii, unii primari continuă să risipească banii, în bătaie de joc.
Dau zeci de mii de euro pentru reabilitarea WC-urilor, apoi află că nu le pot da în folosinţă pentru că nu au respectat toate normele de construcţie şi nu au avizele de funcţionare.
20.000 de euro a dat primarul din comuna Gorbăneşti, judeţul Botoşani, pentru reabilitarea unei toalete din curtea şcolii. Apoi a aflat că nu îi poate lăsa pe elevi şi pe dascăli să le folosească pentru că nu a respectat toate normele de lucru.
Gică Iliescu, primar comuna Gorbăneşti: „Noi nu avem nicio contribuţie, documentaţia a fost întocmită de Inspectoratul Şcolar, ne-au virat banii, iar noi doar am făcut plata către constructor.”
Reporter: „De ce a fost neconformă?”
Primar: „Pentru că era în curte."
Edilul nu s-a lăsat şi a cerut alte fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Cu 87.000 de euro, a construit pe trei etaje o nouă toaleta modernă, lipită de şcoală. Culmea este că nici aceasta nu poate fi folosită, pentru că nu are avize de incendiu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Reporter: „Nu e prea mare suma pentru o toaletă?”
Gică Iliescu, primar comuna Gorbăneşti: „Domnule, eu nu sunt specialist. A fost un proiectant, s-a făcut şi o licitaţie de proiectare şi execuţie, iar cine a câştigat licitaţia, ăla a executat şi lucrarea."
George Turcu, administrator firma executantă: „Primăria comunei, prin compartimentul de specialitate, a eliberat un certificat de urbanism prin care pentru proiectant nu s-a cerut scenariul la foc şi absolut nimic legat de problemele cu ISU. Primăria ar trebui să facă un alt contract, cu o altă achiziţie, cu alţi bani."
Între timp, cei aproximativ 200 de elevi şi profesorii lor merg în curte.
Mihaela Lupu, directoarea şcolii: „Școala nu are autorizaţie sanitară tocmai din acest motiv. Aşa că aşteptăm cu mare interes deschiderea noii toalete. Deocamdată, merg afară."
Localnic: „4 miliarde e cam mult.”
Reporter: „În comună aveţi utilităţi, apă curentă?”
Localnic: „Nu. Nu avem nici canalizare, nici apă curentă. S-a pus problema, dar au spus: „Vedem! Poate anul ăsta, sau la anul.”
Astfel de investiţii s-au făcut şi în cele două scoli din comuna Tătăranu din Vrancea, care aveau toalete turceşti în curte. Modernizările au costat 57.000 de euro, fără TVA, dar încă nu sunt gata.
Bănel Bărbieru, primar comuna Tătăranu: „Pentru şcoala Bordeasca, de la suma iniţială de 41.000 de euro s-ajuns undeva la 28.000 de euro, lucrările în schimb acolo sunt mult mai în urmă."
În Ploieşti, autorităţile locale au în plan să refacă o toaletă publică cu aproape 100.000 de euro. Reprezentanţii primăriei susţin că vor să înlocuiască ţevile, gresia şi faianţa, să facă un sistem de ventilaţie şi să pună geamuri tip termopan la cele 10 cabine.
Bărbat: „Ce nenorocire e în ea... Îţi e şi scârbă. Mi se pare o sumă cam foarte mare, foarte enormă."
Bărbat: „Foarte mare, foarte mare păi 100.000 ca dă de două ori cu bidineaua cu var. Schimbă ţevile, gresia, faianţa. Vorba, da' a doua zi e tot la fel…"
Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti: „Este o clădire monument, din păcate nu a mai fost întreţinută. Sunt lucrări ample de eliminarea infiltraţiilor care sunt la subsol şi bineînţeles respectarea tuturor condiţiilor impuse de architect.”
Potrivit constructorilor, în medie, un metru pătrat pentru o toaletă costă doar 500 de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!