Diferența dintre carantină și autoizolare. Cum sunt triați pacienții care vin din Italia
În condițiile în care temutul coronavirus a pus în alertă state din întreaga lume, în premieră pentru țara noastră s-a legiferat instituirea carantinei.
Luni seară, la sediul Ministerului de Interne a avut loc o conferință de presă și au fost anunțate măsurile ce vor fi luate în următoarea perioadă.
Persoanele care ajung în țară din cele 11 comune din Italia considerate focare vor fi plasate în carantină. Pentru cei care vin din zone declarate cu risc se va recomanda autoizolarea la domiciliu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Responsabilii au anunțat că, până acum, aproximativ 1.000 de oameni au fost izolați la domiciliu. Iar în țară sunt aproximativ 4.000 de locuri în care ar putea fi ținute persoane în carantină.
Tot luni seară, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că în țara noastră există un risc mai crescut de îmbolnăvire comparativ cu alte state, având în vedere numărul mare de români din regiunile afectate de COVID-19.
În România nu există deocamdată niciun caz confirmat de coronavirus, dar fluxul intens de pasageri spre şi dinspre Italia impune luarea tot mai multor măsuri preventive.
Marcel Vela, ministrul de Interne: "Se va institui o linie telefonică, dedicată apelanţilor care solicita informaţii referitoare la infecţia cu coronavirus. Am făcut apel să luaţi informaţii doar din surse oficiale."
Raed Arafat, secretar de stat: "La acest moment, pentru apeluri se sună la 112. S-a vorbit acum că o să fie o linie specială care va fi creată sub coordonarea Ministerului Sănătăţii. În secunda în care asta este funcţională, pentru informare, atunci se sună acolo. Dar dacă la unul îi este rău, cu simptome, tot la 112."
Klaus Iohannis: „Am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional.”
Refuzul de auto-izolare, pedepsit inclusiv închisoarea de la 6 luni la 2 ani
Dacă deocamdată oamenii sunt rugaţi în cele mai multe cazuri să se auto-izoleze la domiciliu, în cazul în care situaţia se agravează ar putea fi obligaţi. Un eventual refuz poate însemna inclusiv închisoarea de la 6 luni la 2 ani.
Profesor de drept penal: "Legea penală spune că dacă eşti risc de săvârşirea unei infracţiuni, în speţă de transmiterea unei boli contagioase se poate dispune şi internarea obligatorie. Ca măsură penală îl izolezi."
Marcel Vela, ministrul de Interne: "Doi vânzători într-un magazin din judeţul Neamţ, proveniţi din China, care nu au respectat cele 14 zile de autoizolare la domiciliu. Nu au fost pozitivi la verificare şi la tot ce a ţinut de evoluţia lor medicală. Trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu. Riscă închisoare sau amendă."
O eventuală izolare colectivă poate fi impusă doar de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Este compus din peste 20 de miniştri şi directori de instituţii care pot decide intrarea unor localităţi în carantină. Inclusiv a Capitalei, dacă e nevoie. Nimeni nu ar intra sau ieşi, nici măcar cei care se ocupa cu aprovizionarea oraşelor respective cu produse alimentare.
Ministrul Sănătăţii anunţă că s-a întâlnit deja cu reprezentanţii celor mai mari magazine pentru a se asigura că au suficiente stocuri de alimente şi băuturi.
În regim de urgenţă se vor face stocuri de produse medicale, vor fi cumpărate camere mobile pentru izolare şi echipamente de protecţie.
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: "Acest stoc epidemic l-am găsit gol. Colegii de la Ministerul de Finanţe ne-au asigurat că se lucrează contracronometru pentru a se finaliza achiziţia publică şi pentru a recompleta aceste stocuri."
Liste de cumpărături se întocmesc şi la nivel local. În Timiş, autorităţile au început procedura de achiziţie a zece containere de locuit. Vor fi amplasate aproape de aeroport, dar şi în localităţile de frontieră şi în ele vor fi cazaţi cei care vin din zonele unde a fost confirmat coronavirusul şi prezintă suspiciuni.
Cei de la Spitalul Judeţean din Timişoara au cumpărat peste 100.000 de măşti şi halate.
În Arad, judeţul cu cea mai mare comunitate de italieni, Spitalul Judeţean de Urgenţă a restricţionat total accesul vizitatorilor.
Simina Roz, purtător de cuvânt spitalul judeţean Arad: "Pacienţii nu mai pot fi vizitaţi de către aparţinători. Menţionăm însă că nu este afectată activitatea din UPU, nici activitatea din serviciul de ambulatoriu."
Reprezentanţii unei universităţi private au decis să suspende cursurile pentru două săptămâni. Un procent mare de studenţi străini, inclusiv italieni, i-a făcut să ia această măsura preventivă.
La rândul lor, reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi au cerut suspendarea simulării evaluării naţionale din lună martie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!