SRI: Atacul "Octombrie Rosu" urmarea culegerea de informatii despre resursele naturale romanesti
Octombrie Rosu a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa Romaniei, din ultimii 20 de ani. Specificarea vine din partea Serviciului Roman de Informatii.
SRI puncteaza exact interesele celor care au dat atacul: resursele naturale ale Romaniei, zona economica a Marii Negre, dar si planurile guvernului roman.
Informatii din toate aceste domenii au ajuns pe mainile hackerilor, intr-un mod care i-a facut pe specialistii de la SRI sa inteleaga ca razboiul cibernetic are de acum o noua fata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Atacul cibernetic a fost privit de la inceput ca o amenintare la securitatea nationala, dar astazi SRI a precizat ca au fost vizate atat institutii guvernamentale, cat si firme private, printre care si banci.
Grav este ca in spatele celor patru IP-uri atacate de hackeri se ascund zeci de mii de calculatoare. Toate informatiile stocate in ele au fost compromise.
Urmaresc atat obtinerea accesului la retele informatice de interes national, culegerea de informatii confidentiale, cat si elemente legate de politica externa a Romaniei, de resursele noastre naturale, de politicile din Marii Negre, inclusiv in zona economic.
Cu o asemenea diversitate de informatii e greu de intuit din ce zona anume veneau atacatorii. Pot fi civili, dornici sa stranga informatii pretioase ca sa le vanda mai departe, dar nu este exclus sa avem de-a face si cu teroristi care vizeaza de fapt spatiul occidental, avand in vedere ca mare parte din tarile atacate sunt membre NATO si UE, dotate cu tehnologii de ultima generatie. Anchetatorii nu exclud nici varianta unor servicii de spionaj, apartinand unor guverne straine.
"In general aceste informatii pot oferi avantaje de natura geopolitica atacatorilor. Sunt greu de identificat, este vorba despre cateva mii de module pe care le-am analizat, o cantitate uriasa de informatii, in sine operatiunea "Octombrie Rosu" este foarte sofisticate comparativ cu alte operatiuni similar", a declarat Costin Raiu, director cercetare Kaspersky.
Sute de institutii din 67 de tari sunt spionate de ani de zile. Pana acum, insa, niciun guvern nu a facut publice numele acestora.
Serviciile de informatii si contraspionaj din toate tarile vizate de atac incearca acum sa dea de urma autorilor.
Cel mai ciudat anunt de angajare. N-o sa-ti vina sa crezi pentru ce recruteaza Apple oameni