Frans Timmermans: "Nu aţi făcut progrese, chiar aţi regresat în privinţa MCV. Suspendaţi imediat legile justiţiei şi OUG"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 13 Noiembrie 2018 14:03
Categorie: Actualitate

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, a prezentat la Bruxelles rapoartele privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi a răspuns la câteva întrebări ale presei.

Oficialul european a susţinut marţi după-amiază o conferinţă de presă la finalul reuniunii Colegiului comisarilor unde se discută cele două documente.

Principalele declaraţii ale lui Frans Timmermans:

- Bulgaria este pe un trend pozitiv.

- în România s-au adoptat unele reocmandări, dar evoluţiile din ultimele 12 luni au pus sub semnul întrebării şi chiar au anulat unele progrese făcute anterior. Este foarte trist. E cazul mai ales în privinţa noilor legi ale justiţiei, presiunilor asupra procurorilor şi DNA

CITEŞTE AICI TEXTUL RAPORTULUI. Ce recomandări suplimentare au fost impuse României

- am formulat 8 recomandări suplimentare care trebuie aplicate imediat: în primul rând, să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi diverselor OUG, să oprească revocările de procurori de rang înalt, să numească un nou procuror-şef DNA, să oprească modificarea codurilor. Raportul ia în calcul şi libertatea presei, care e foarte importantă pentru reformarea justiţiei, e baza oricărei democraţii.

- Nu facem acest lucru pentru a vă pedepsi, ci pentru a ajuta . vă rog să continuaţi reformele ca să putem ridica MCV. În Bulgaria am văzut progrese, în România - niciun progres, chiar întoarcerea în direcţia greşită. E ca un maraton şi ar fi o tragedie ca pe ultima sută de metri să alergaţi în direcţia inversă.

- nu e nicio discuţie despre activarea articolului 7. În ultimii ani toate guvernele s-au ţinut de harta de parcurs indicată de CE.

- ştiu de unde aţi pornit, dacă vă uitaţi la filmul ultimilor ani, e incredibil ce aţi realizat

- s-au realizat foarte multe în România, mai ales în lupta împotriva marii corupţii. Dar, în ultimul an, lucrurile nu doar că au încetinit, chiar au dat înapoi. Dar în societatea românească e un impuls puternic. Acum e un moment foarte dificil, dar susţinem societatea, care îşi doreşte anti-corupţia, independenţa justiţiei.

 

MCV este mecanismul de cooperare şi de verificare prin care Comisia Europeană evaluează şi sprijină evoluţia Bulgariei şi României în direcţia eficientizării sistemului administrativ şi judiciar.

Comisia realizează periodic rapoarte privind progresele înregistrate, primul dintre acestea fiind prezentat la 27 iunie 2007. Rapoartele conţin evaluarea situaţiei de către Comisie şi recomandările pe care aceasta le adresează autorităţilor bulgare şi române. Ele sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei, care analizează în profunzime fiecare dintre obiectivele de referinţă stabilite în cadrul MCV.

Conform site-ului executivului comunitar, criteriile de referinţă pentru România se referă la eficacitatea şi transparenţa sistemului judiciar, la anumite instituţii-cheie în domenii precum integritatea şi lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi la prevenirea corupţiei.

Criteriile de referinţă pentru Bulgaria se referă la independenţa, profesionalismul şi eficienţa sistemului judiciar şi la lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Toate rapoartele Comisiei, metodologia utilizată şi concluziile formulate sunt discutate ulterior în Consiliul de Miniştri, care a aprobat întotdeauna rapoartele în concluziile sale.

Cele două state au fost supravegheate îndeaproape de Bruxelles în cadrul acestui mecanism fără precedent care leagă intrarea lor în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, pentru a le determina să înregistreze progrese în domeniul statului de drept. Cel mai recent raport MCV referitor la România este prezentat în contextul în care ţara noastră urmează să preia preşedinţia rotativă a UE pe 1 ianuarie 2019.

Dragnea: Temele României sunt altele, nu MCV-ul. E obsesia lui Iohannis ca acest guvern să pice
Dragnea: Temele României sunt altele, nu MCV-ul. E obsesia lui Iohannis ca acest guvern să pice
VIDEO PROTVPLUS.RO
masina de politie in italia
Badante prinsă în România la un an după ce a fugit cu maşina bătrânilor pe care-i îngrijea
Tinerii din România stau îngrămădiţi în case mici. "Suntem 3 într-o cameră, e greu"
Fiara care a ajuns în România și s-a înmulțit necontrolat. A făcut masacru în Deltă
Experiment terifiant. Cât de uşor se transformă bradul de Crăciun în torţă
Consilieră înjurată de viceprimarul Capitalei, în şedinţă. "O daţi în smardoială"
"Meşterul Manole" din Focşani a îngropat maşina în drumul pe care îl repara
incendii
Incendii aproape identice în București și Botoșani. Zeci de copii, intoxicaţi
Polițiști loviți cu coasa de 2 bărbați. Care a fost motivul conflictului sângeros
Accident în lanț la ieșirea din Cluj-Napoca. Eroarea comisă de un șofer
Incendiu puternic lângă groapa de gunoi a Clujului. 5 case au fost mistuite de flăcări
Bărbat de 30 de ani, urmărit cu focuri de armă. Motivul pentru care a refuzat să oprească
Imagini alarmante pe străzile din Oradea. Cum au fost observați mai mulți tineri