Sondaj IRES: Ce cred românii despre epidemia de coronavirus
La cinci luni de la apariția primului bolnav de COVID-19 în țara noastră un institut de sondare a opiniei publice a făcut o radiografie a societății românești.
Oamenii sunt îngrijorați de epidemie chiar dacă mulți nu cunosc personal vreun bolnav. Majoritatea susțin că poartă mască în spații publice, dar și că boala le-a dat peste cap planurile de vacanță.
Dacă adunăm numărul celor foarte îngrijoraţi de SARS-COV-2 cu cel al persoanelor îngrijorate, vedem că mai bine de trei sferturi din populaţia României este preocupată de epidemie.
Doar un total de 24% se arată puţin sau foarte puţin îngrijorată, se arată în sodaj
Iar îngrijorarea asta ne-a schimbat comportamentul şi ne-a impus să ne protejăm. În ultimele două săptămâni, când COVID-19 a explodat în România, majoritatea covârşitoare au purtat masca în spaţii publice, 15% au renunţat să mai meargă până şi la cumpărături.
Conform sondajului, 85 la sută nici n-au mai făcut petreceri în familie şi toţi cei 94 de procente care sunt responsabili şi au purtat mască, s-au ferit de evenimentele publice, chiar dacă erau în aer liber.
Sondajul mai arată că 83% nu cunosc personal un bolnav de COVID, dar interesantă este diferenţa uriaşă dintre luna mai şi luna iulie, când numărul celor care ştiu persoane infectate a crescut de 16 ori.
Vacanţele s-au cam dus de râpă, anul acesta. Situaţia financiară împiedică jumătate din români să plece în concediu. Un sfert din populaţie ar fi plecat, dar stă în aşteptare, până când situaţia se va îmbunătăţi.
În fine, românii par mai degrabă mulţumiţi de felul în care guvernul gestionează epidemia, dar majoritatea sunt nemulţumiţi de politica economică a exectivului, în aceste vremuri grele.
Sondajul IRES a fost realizat prin interviuri telefonice, în 24 şi 25 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 898 de persoane şi are o marjă de eroare de plus/minus 3%.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romani, epidemie, coronavirus, masca,
Dată publicare:
29-07-2020 13:31